Last Updated on 09/11/2022 by admin

Södermalmin trendikkyydestä on puhuttu jo kohta 15 vuotta, ja ihan aiheesta: sen verran paljon trendikkäitä kahviloita, ravintoloita ja pikkuputiikkeja alueella on.

Alun perin Södermalm oli saari nimeltään Åsön, joka maan kohoamisen myötä kasvoi vähitellen kiinni Hammarbyhöjdenin kanssa, 1930-luvulla rakennetun Hammarbykanalen-kanavan myötä Södermalm on kuitenkin jälleen saari. Åsön-nimeä käytetiin vielä 1600-luvulla yleisesti, joskin nimi Södermalm on käytetty ensimmäistä kertaa jo vuonna 1288.

Pitkään Södermalm oli ensi kädessä laidunmaata ja asutus laajeni aluksi nykyisen Slussenin kohdalta. Tukholman väkimäärän kasvaessa kaupunki tarvitsi enemmän tilaa laajentua (myös etelään) ja ensimmäinen korttelijako Södermalmilla tehtiin vuonna 1591. Kaupunginosan nopea kasvu alkoi kuitenkin vasta 1800-luvulla teollistumisen myötä – Södermalm olikin pitkään työläisten kaupunginosa.

Södermalmin siluettia leimaavat korkeat kalliot saaren pohjoispuolella, saaren korkein kohta on  Skinnarviksberget (53 mpy), josta on hienot näköalat Riddarfjärdenin yli kaupungintalon suuntan. Södermalmin talot rakennettiin usein kallioiden päälle, ja mm. Åsögatanilla ja Bergsprängargrändilla on suojeltuja 1700-luvun puutaloalueita.

Nykyajan Södermalm

Tämän päivän Södermalmia leimaavat trendikkäät kahvilat ja ravintolat, käsityöliikkeet, galleriat ja secondhand-liikkeet. Södermalmia mielletään usein luovana alueena ja hieman rennompana kaupunginosana, jossa hipsterikerroin on suhteellisen korkea.

Etenkin SoFo (South of Folkungagatan) on alue, johon kannatta tutustua, jos halua tehdä yksilöllisiä löytöjä shoppailukierroksella. Viime vuosina myös Hornstullin alue on noussut esiin trendikkäänä osana Södermalmia, jossa sijaitsee mm. vuonna 2019 maailman 50 parhaan baariin joukkoon valittu Tjoget Bar (ent. Linje Tio).
Kesäkaudella Hornstulls marknad-kirpputori houkuttelee viikonloppuisin väkeä tekemään kirpputorilöytöjä ja nauttimaan streetfoodista.

Södermalmin vinkit

Top-3
– Fotografiska
– SoFon alue
– Hornstulls marknad

Nähtävyydet
– Monteliusvägen
– Slussenin alueen työmaa

Tuntemattomat
– Tukholman Kaupunginmuseo
– Mosebacke Torg
– Åsöbergetin pienet punaiset puutalot
– Klassikkoravintolat, esim. Kvarnen ja Pelikan

Kirkot
– Den norske kirke i Stockholm
– Ersta kyrka
– Högalidskyrkan
– Katarina kyrka
– Sofia kyrka
– S:ta Maria Magdalena kyrka

Tiesitkö, että Södermalmilla sijaitsee Ruotsin ensimmäinen ja vanhin edelleen toiminnassa oleva valomainos? Slussenin vieressä sijaitseva Stomatol-hammastahnamainos on vuodelta 1909.

Pääkuva: Söder Mälarstand – Ola Ericson / imagebank.sweden.se