Last Updated on 20/06/2023 by admin

Näissä ravintoloissa luotetaan perinteisiin resepteihin ja hyviksi havaittuihin makuyhdistelmiin ilman turhaa kikkailua.

Ruotsalainen Husmanskost luottaa yksinkertaisiin, selkeisiin raaka-aineisiin ja nykyään painotetaan usein myös lähituotantoa ja ekologisuutta. Lihapullien, pyttipannun ja hernekeiton ohella tuttuja ruotsalaisklassikkoja arkiruokalistalta ovat esim. turska piparjuurikastikkeella, Wallenbergin pihvit tai lohi kermamuhennetuilla perunoilla.
Husmanskostiin panostetaan mm. seuraavissa Tukholman klassikkoravintoloissa:

Pelikan

Nykyisessä, kauniisssa jugendtyylisessä rakennuksessa on harjoitettu ravintolatoimintaa jo 110 vuotta, mutta Pelikan-ravintolan juuret juontavat aina vuoteen 1664, jolloin Källaren Pelikan avattiin Österlånggatanille.
Ravintola sai muuten naisten wc’t vasta vuonna 1984!
Blekingegatan 40 (Södermalm)
www.pelikan.se

Tranan

Vuonna 1929 tämä ravintola nähtiin paikkana, jossa tavattiin tuttuja, syötiin ja otettiin mahdollisesti lasi jos toinenkin – niin tänäkin päivänä, 7 päivää viikossa.
Ravintolan yhteydessä toimii myös Tranans Bar sekä viinibaari Grus Grus.
Karlbergsvägen 14 (Vasastan)
www.tranan.se

Tennstopet

Vuonna 1867 perustettu ravintola on ollut erityisesti toimittajien ja kirjailijoiden suosiossa. Nykyiselle paikalleen ravintola avattiin vuonna 1965 paljolti siitä syystä, että kanta-asiakkaiden työpaikat olivat lähistöllä. Ravintolan perinteisiin kuuluu vuosittainen hapansilakka-sesongin avaus.
Tennstopet avattiiin mittavan peruskorjauksen jälkeen keväällä 2020, ja samassa yhteydessä myös uusi ”Bakficka”.
Dalagatan 50 (Vasastan)
www.tennstopet.se

Kvarnen

Yksi kaupungin vanhimmista ja perinteikkäimmistä oluthalleista, joka on tunnettu myös hyvästä ruoastaan.
Tjärhovsgatan 4 (Södermalm)
www.kvarnen.com

Tradition

Ravintola, jossa tarjoillaan nimen mukaisesti pelkästään perinteisiä klassikoita, mutta modernilla twistillä. Skandinaaviseen tyyliin sisustettu ravintola haluaa johdattaa myös nuoremman sukupolven ruotsalaisen keittiön klassikoiden pariin.
Österlånggatan 1 (Gamla Stan)
www.restaurangtradition.se

Den Gyldene Freden

Vuodesta 1722 täällä on vaalittu ruotsalaista ruokaperinnettä viihtyisissä tiloissa, jotka henkivät menneen ajan tunnelmaa. Nykyään täällä panostetaan myös vuodenaikojen mukaiseen ruokakalenteriin.
Ravintolan Bellmanvåningen-salissa Ruotsin Akatemia nauttii 1900-luvun alkupuolelta lähtien lounaansa torstaisin.
Österlånggatan 51 (Gamla Stan)
www.gyldenefreden.se

Pääkuva: Restaurang Kvarnen – Staffan Eliasson / mediabank.visitstockholm.com