Last Updated on 11/06/2023 by admin
Käsi ylös, onko Tukholman vanhakaupunki Gamla Stan tuttu? Aika moni käsi taisi nousta. Entäpä oletko nähnyt Rautapojan? Ei tainnut nousta yhtä monta kättä…
Useimmat meistä suomalaisista ovat Tukholmassa ottaneet suunnan Vanhaan kaupunkiin. Kaupunginosan kaduista kaikille tutuin lienee matkailijoiden kansoittama, eläväinen Västerlånggatan, joka halkoo Tukholman keskiaikaista vanhaakaupunkia. Kävelykadulle on helppo jämähtää, mutta Gamla Stanissa kannattaa ehdottomasti poiketa myös muille kaduille ja kujille jotta löytää kaupunginosan kätketyt aarteet: mielenkiintoiset pikkuputiikit, viehättävät kahvilat ja ravintolat sekä uneliaat aukiot ja pikkutorit.
Tukholma on kehittynyt Gamla Stanin ympäri, ja pitkään vanhakaupunki oli maaseutumaisempien kaupunginosien, Norrmalmin ja Södermalmin, vastakohta – oikea kaupunki. Nykyisen, tunnusomaisen julkisivunsa Gamla Stan sai 1600-luvulla Skeppsbronille rakennettujen korkeiden päätytalojen myötä. Vaikkakin monet kaupunginosan taloista on uusittu ja muutettu aikojen saatossa niissä löytyy edelleen keskiaikaisia kellariholveja, kalkkimaalauksia ja kattomaalauksia.
Kaupunginosan näyttävin rakennus on tulipalossa tuhoutuneen Tre Kronor-linnan tilalle, vuonna 1754 valmistunut Kuninkaanlinna.
Matkailija ei ehkä aina ajattele sitä, mutta Gamla Stan on myös n. 3.000 asukkaan elävä kaupunginosa ruokakauppoineen, päiväkotineen ja kouluineen.
Ja niin, se Rautapoika: Suomalaisen kirkon takana sijaitsevalla suojaisella Bollhustäppan-sisäpihalla on pieni, 15 cm korkea Järnpojke-patsas – Ruotsin pienin julkinen monumentti. Liss Erikssonin patsas on vuodelta 1967 ja tapana on jättää pojalle kolikko onnen toivossa.
Gamla Stanin vinkit
Top-3
– Kuninkaanlinna
– Suurkirkko
– Nobel-museo
Nähtävyydet
– Tukholman kapein kuja, Mårten Trotzigs gränd
– Linnan vahdinvaihto
Tuntemattomat
– Järnpojken
– Medeltidsmuseet
– Österlånggatan, Stora Nygatan, Lilla Nygatan
Kirkot
– Slottskyrkan
– Storkyrkan
– Suomalainen kirkko
– Tyska kyrkan
Tiesitkö, että Gamla Stan oli aina vuoteen 1980 asti viralliselta nimeltään Staden mellan broarna (Siltojen välinen kaupunki)?
Toisinaan myös Riddarholmen lasketaan vanhaankaupunkiin. Virallisesti Riddarholmen on kuitenkin oma kaupunginosansa.
Pääkuva: Skeppsbron – Ola Ericson / imagebank.sweden.se