Last Updated on 27/02/2021 by admin

Moni saattaa yllättyä siitä, että aivan Tukholman ydinkeskustasta löytyy kaksi niinkin rauhallista saarta kuin Skeppsholmen ja Kastellholmen. Osittain rauha johtunee siitä, ettei saarilla ole juurikaan asutusta.

Näkemistä sitä vastoin on etenkin Skeppsholmenilla. Skeppsholmen oli 300 vuoden ajan laivaston saari ja suuri osa saaren rakennuksista liittyy myös tähän aikakauteen. Skeppsholmen toimi Ruotsin laivaston päätukikohtana 1634-79, jonka jälkeen laivaston päätukikohta siirrettiin Karlskronaan. Laivastolle jäi kuitenkin toimintaa saarelle ja saari jätettiin vasta 1968 jolloin viimeiset rakennukset otettiin muuhun käyttöön ja saaresta alkoi kehittyä museoiden ja kulttuurin saari.

Skeppsholmen tarjoaa rauhaisan pakopaikan keskustan hälinästä ja siellä voi majoittua joko yksinkertaisemmin retkeilymajana toimivassa, kolmimastoisessa af Chapman-aluksessa tai tasokkaasti Hotel Skeppsholmen-designhotellissa.

Kastellholmen

Skeppsholmenin vieressä sijaitseva pikkusaari Kastellholmen tunnettiin aikaisemmin myös nimillä Notholmen, Lilla Beckholmen ja Skansholmen.

Laivaston lippu on nostettu saarella joka päivä vuodesta 1665 merkkinä siitä, että Ruotsissa vallitsee rauha ja mikään ulkopuolinen valta ei hallitse maata. Pieni katkos perinteeseen tuli keväällä 1990 rannikkotykistön ampumakoulun jättäessä saaren ja laskiessa lipun viimeistä kertaa. Yleinen mielipide oli, että lipun tulisi liehua saarella ja 6.6.1990 alkaen lippu liehuu jälleen saarella joka päivä punatiilisen Kastellet-rakennuksen huipulla (alkuperäinen, mm. ruutivarastona toiminut Kastellet räjähti vuonna 1845, nykyinen rakennus valmistui vuonna 1848).

Skeppsholmenin ja Kastellholmenin vinkit

Top-3
– Moderna muséet
– ArkDes
– Östasiatiska muséet

Nähtävyydet
– af Chapman

Tuntemattomat
– Bergrummet – Tidö Collection of Toys & Comics
– Kastellparken

Kirkot
– Eric Ericsonhallen – entinen Skeppsholmskyrkan

Tiesitkö että Skeppsholmenissa, Moderna muséetin lounaispuolella on Niki de Saint Phallen ja Jean Tinguelyn värikäs veistosryhmä ”Paradiset”?

Pääkuva: Skeppsholmen ja Kastellholmen (etualalla) – Jeppe Wikström / imagebank.sweden.se