Last Updated on 09/11/2022 by admin

Ruotsalainen fika-perinne on luonut vankan perustan myös maan kahvilakulttuurille. Mutta mitä fika tarkoittaa ja mitkä kahvipöydän herkut ovat Ruotsille tyypillisiä?

Ruotsalainen fika-perinne

Fika on hieman vaikeasti yhteen sanaan käännettävissä oleva ruotsalainen käsite. Fikapaus pitää sisällään paljon enemmän kuin kahvitauko – se tarkoittaa kahvittelun lisäksi rentoa yhdessäoloa ja rupattelua, oikeutettua hetken hengähdystaukoa työstä ja yleensä myös herkuttelua tilanteeseen sopivalla kahvileivällä, eli fikabröd’illä. Fikassa sosiaalisella kanssakäymisellä suuri rooli, ja fikaan kiteytyy myös pitkälti ruotsalaisten rento elämäntyyli.
Fikatauko voidaan ottaa niin aamulla, päivällä kuin illallakin ja niin kotona, työpaikalla kuin kahvilassakin.

Ruotsalaiset kahvilaherkut

Ruotsalaisten kahvipöytäherkkujen kruunaamaton kuningas on ehdottomasti kanelipulla, Kanelbulle, mutta toki siitä löytyy myös variaatioita, esim. kardemummapulla tai pistaasipulla.

Aivan oma lukunsa on puolestaan sesonkiherkku laskiaispulla, eli Semla.
Laskiaispullasta on Ruotsissa nähty useita variaatioita sen jälkeen kun tukholmalainen Tössebageriet esitteli vuonna 2015 suurta huomiota herättäneen Semmelwrap’in. Viime vuosina on esitelty niin Nachosemla, Princessemla, Semmelsmoothie (tai Semoothie), Wienersemla, Nutellasemla sekä Muffla (muffinsin ja laskiaispullan risteytys).
Laskiaispullan kohdalla suomenruotsalaisten on muuten syytä olla varuillaan jottei synny väärinkäsityksiä, sillä suomenruotsalainen semla (siis suomalaisittain täytetty, suolainen sämpylä) on Ruotsissa fralla.

Ruotsalaisen kahvipöydän tyypillisimpiin, makeisiin pikkuherkkuihin kuuluvat punssirullat (joita Ruotsissa kutsutaan yleisesti lempinimellä Dammsugare, koska ne muistuttavat vanhanaikaisia pölynimureita), masariinit (Mazarin), kookospallot (Kokosbollar tai Chokladbollar).
Suklaabiskvi sekä muut suklaapäällysteiset pikkuleivonnaiset ovat myös suosittuja.

Usein lounasravintoloissa näkee maininnan, että lounaaseen sisältyy ”kaffe & kaka”. Tässä taas pieni ero: kaka voi tarkoittaa kuivakakkua, mutta Ruotsissa se useimmiten tarkoittaa tässä yhteydessä småkakor, eli pikkuleipiä (ts. meidän keksejä).
Ruotsissa käsitteellä ”7 sorters kakor” viitataan nimenomaan pikkuleipiin.

Tortuista puhuttaessa klassisimpia lienevät Prinsessatorttu (Princesstårta) sekä kermakakku mansikoilla (Jordgubbstårta).
Suolaisten puolella ruotsalaiseen juhlapöytään katetaan usein voileipäkakku, eli Smörgåstårta.

Pääkuva: Gildas Rum, SoFo – Thomas Junell