Jaa Seuraa

Raakaruokaa Tukholmassa

Teksti: Elna Nykänen Andersson
Julkaistu: 5.11.2014
Päivitetty: 02.05.2016

Trenditietoiset tukholmalaiset haluavat nyt syödä ruokansa raakana, terveellisenä ja kasvispohjaisena. Etsimme parhaat paikat ja selvitimme, miksi raakaruokaa kannattaa maistaa.

Vielä muutama vuosi sitten kasviksiin keskittyvää raakaruokaa pidettiin pienen, terveystietoisen joukon ilmiönä. Tänään tilanne on toinen, ja superterveellinen raakaruoka – tai kansainvälisemmin rawfood – on löytänyt tiensä yhä useamman tukholmalaisen lautaselle. Erityisesti lounasaikaan täyttävän ja raikkaan raaka-annoksen löytää helposti lähes joka kaupunginosasta. 

Eloise Levander avasi Doctor Salad -lounasravintolan ja ruokaputiikin Sibyllegatanilla keväällä 2013. Idea syntyi kun aiemmin filmialalla työskennellyt Levander kotiutui Tukholmaan työskenneltyään pitkään Lontoossa, Los Angelesissa ja New Yorkissa.

“Noissa suurkaupungeissa terveellinen kasvis- ja raakaruoka ei enää ole trendi, se on elämäntapa,” hän kertoo. “Kiinnostuin siitä ja aloin itsekin syödä terveellisemmin. Tukholmassa kaipasin paikkaa, jossa haluaisin itse syödä lounasta, joten kehitimme ystäväni kanssa täydellisen lounasravintolan.”

Levanderin lisäksi moni muukin tukholmalainen on ihastunut gluteenittomaan ja laktoosittomaan raakaruokaan, joka valmistetaan korkeintaan 42 asteen lämpötilassa. Doctor Saladin vihreät pastat, smoothiet, raakajälkiruoat sekä kvinoalla, pavuilla, pähkinöillä, yrteillä ja muilla herkuilla pakatut salaatit houkuttelevat kirjavaa asiakaskuntaa.

“Aluksi asiakkaani olivat lähinnä nuoria naisia, mutta nykyään joukossa on paljon myös vanhempia naisia sekä miehiä.”

Tukholma, ruoka, ravintola, raakaruoka, rawfood, Doctor Salad

Lautasella aitoja herkkuja

Mikä raakaruoassa sitten vetää?

“Se on paras tapa saada luonnollista, elävää ravintola, jota ei ole käsitelty. Kaikki vitamiinit ja kuidut ovat yhä tallella, mikä on mahtavaa kropallesi,” sanoo Levander.

Tukholmasta löytyy jo useampia sekä pelkästään raakaruokaan keskittyneitä paikkoja että ravintoloita, jotka tarjoilevat myös muita kasvisannoksia. Yhteistä on keskittyminen puhtaaseen, yksinkertaiseen ruokaan, josta ei löydy piilotettuja ainesosia tai lisäaineita. Maailmalla suuntaus tunnetaan back to basics -trendinä – rehellisenä, luonnonmukaisena ruokana, jota ei ole jalostettu pitkälle ja jonka ainesosat ovat kenen tahansa ymmärrettävissä.

Sally Voltaire on toinen nimi, mikä pistää korvan taakse. Sally Voltaire & systrar -ruokakonsepti löytyy niin keskustan Åhlénsilta (jossa myös Sally’s Corner, josta voi varata pöydän) kuin Sicklasta. Ruokalistalta löytyy muun muassa ruokaisia salaatteja, rawfood-leivonnaisia ja luomudrinkkejä.

Tukholma, ruoka, ravintola, raakaruoka, rawfood, Sally Voltaire, Voltaire, Sally Voltaire & systrar

Lounassalaatti à la Voltaire.

Raakaruokaa pikku hiljaa totutellen

“Kasvisruoalle on suuri kysyntä, mikä on fantastisen hauskaa. Samalla monella on vieläkin ennakkoluuloja sen suhteen, miltä kasvisruoka näyttää. Haluan rikkoa tuon myytin tarjoilemalla kasviksia modernilla tavalla,” Sally Voltaire sanoo.

Myös Eloise Levander on huomannut, että raaka- ja kasvisruoan trendikkyydestä huolimatta ihan kaikki eivät vielä uskalla sitä kokeilla. Siksipä hän on esitellyt asiakkailleen raakaruokaa ja raaka-annoksia vähitellen.

“Aloitin tarjoilemalla muun muassa kasvispohjaisia pastasalaatteja, joista moni pitää. Sitten vaihdoin pastan kesäkurpitsaan ja asiakkaat huomasivat, että se oli yhtä hyvää – jopa parempaa.”

  • Sally Voltaire & systrar tarjoaa muun muassa ruokaisia salaatteja.

Raakaruokaa Tukholmassa

Doctor Salad

Piipahda tänne nauttimaan lounasta, hae aamiaiseksi virkistävä smoothie tai pysähdy hemmottelemaan itseäsi raw browniella ja yrttiteellä. Jos viivyt Tukholmassa pidempään, voit kokeilla Doctor Saladin viiden päivän Cleanse-ohjelmaa, jolla kroppasi puhdistuu lisäaineista.
Sibyllegatan 29

Matapoteket

Södermalmilla sijaitseva Matapoteket haluaa inspiroida tukholmalaisia tervelliseen elämäntapaan. Lounaaksi voi nauttia vaikkapa 42 asteessa valmistetun punajuuriburgerin, porkkanafalafelia tai viikoittain vaihtuvia salaatteja. Tarjolla on myös terveellisiä smoothieita, kylmäpuristettuja mehuja ja rawfood-kakkuja.
Bondegatan 6

Blueberry

Blueberryjä löytyy Tukholmasta jo yhdeksän. Ensimmäinen avasi ovensa jo vuonna 2006, ja kuluneiden vuosien aikana moni tukholmalainen on ihastunut Blueberryn konseptiin, joka rakentuu puhtaalle luomuruoalle. Ravintolat ovat loistopaikkoja pikaiselle smoothie- ja täysjyväleipälounaalle, ja toimipisteistä voi ostaa mukaan terveellisiä välipaloja kuten pähkinöitä, gojimarjoja, raakaenergiapatukoita sekä sokeritonta ja gluteenitonta suklaata.
Kaikki osoitteet

Voltaire sekä Sally Voltaire & systrar

Voltairen perheen ravintoloilla on kasvisprofiili, johon kuuluu myös raakaruokaa. Pääpaino on kasvisruoissa, mutta tarjolla on myös kalaa ja äyriäisiä. Molemmissa ravintoloissa on myös hyvinvarusteltu keittiö- ja ruokaputiikki.
Åhléns City
Glashuset, Sickla Köpkvarter, Nacka

Råkultur

Tukholman parhaisiin japanilaisiin ravintoloihin kuuluva Råkultur on mestari sushissa. Täällä voit nauttia myös vaikkapa kampasimpukkatartarin, leväsalaattia tai erilaisia sashimeja illalliseksi, ja arkisin myös lounaaksi.
Kungstensgatan 2

Ecobaren

Centralbadetissa voit helliä itseäsi sekä saunalla, kylvyillä että terveellisellä ruoalla. Kylpylän Ecobaren-ravintolassa tarjoillaan paitsi raakaruokaa, kuten mangowrappeja, pad thai-nuudelisalaattia ja mansikkajuustokakkua, myös luomuviinejä.
Drottninggatan 88

8t8

Södermalmilainen ruokaputiikki myy pienten tuottajien valmistamaa lähiruokaa ja luomuruokaa. Sisältä löytyy myös pieni nuudelibaari, jossa voi syödä lounaaksi nuudelikeittoa tai -salaattia.
Swedenborgsgatan 1

Gryningen

Tukholman luomupioneereihin kuuluva Gryningen avattiin jo yli 30 vuotta sitten. Sen uskollinen asiakaskunta ostaa putiikista luomuvihanneksia, -hedelmiä ja -maitoa, luomukosmetiikkaa, ravintolisiä ja erilaisia raakaruokia, kuten kuivattuja hedelmiä, koivusokeria, marjapulvereita ja kaakaovoita.
Folkungagatan 68

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja