Jaa Seuraa

Gluteenittomia makunautintoja Tukholmassa

Teksti ja kuvat: Nina Uddin
Julkaistu: 20.4.2016
Päivitetty: 15.03.2017

Vältätkö gluteenia? Lomallakaan ei tarvitse tinkiä herkkuhetkistä, ainakaan Tukholmassa.

Gluteenittomuus on noussut merkittävimmäksi ravintotrendiksi sitten karppauksen. Tämä näkyy myös tukholmalaisten ravintoloiden tarjonnassa. Useimmissa osataan neuvoa sopivan ruokalajin valinnassa tai keittiö voi valmistaa annoksen gluteenittomana. Ruokakaupoista löytyy hyvin varusteltu gluteenittomien tuotteiden osasto, josta voi käydä hakemassa kotiin vietäväksi paikallisia herkkuja, joita ei ehkä Suomesta saa.

Pikaruokaa

Tuiki tavallisissa pikaruokapaikoissa Maxista Pizza Hutiin saa hampurilaisensa gluteenittomalla leivällä tai pizzansa gluteenittomalla pohjalla. Monet muutkin pizzeriat tekevät pizzojaan gluteenittomina; hyviksi havaittuja ovat muun muassa Lombardis (Hornsgatan 143) ja Pizzeria Il Forno (Atlasgatan 9). Myös gourmet-hampurilaisravintoloissa huomioidaan keliaakikot. Näistä parhaimmistoa ovat Vigårda (jonka maistuva gluteeniton leipä ansaitsee erityismaininnan) ja Phil’s Burger­ – molemmilla ketjuilla on ravintoloita useammassa osoitteessa.

Pikaruokapaikoista kokeilemisen arvoinen on myös Falafelbaren (Hornsgatan 39), jonka herkulliset falafelit ovat gluteenittomia. Meksikolainen La Neta (Barnhusgatan 2 sekä Östgötagatan 12B) tarjoaa maissitortilloista tehtyjä tacoja ja quesadilloja.

Keliaakikon keidas

Keskivertokahvilasta löytyy Tukholmassa lähes standardinomaiset gluteenittomat leivonnaiset: Budapest-leivos, biskvi ja suklaapallo. Jos keliaakikko kaipaa kahvilakäynnilleen monipuolisempia makuelämyksiä, upealta paikalta Vanhastakaupungista löytyy erityinen kahvila ja ruokapaikka nimeltään Under Kastanjen (Kindstugatan 1), jossa voi nauttia vaikkapa prinsessakakkua tai katkarapuvoileipää gluteenittomana. Paikalla on kaksi omaa leipomoa, joista toisessa loihditaan erilaisia gluteenittomia leivonnaisia ja leipää. Leipomoilla on erillinen ilmanvaihto, jotta gluteeniton pysyy todellakin gluteenittomana.

”Kondiittorimme on itse erittäin herkkä gluteenille, joten leipomuksemme ovat luonnostaan täysin gluteenittomista raaka-aineista (0 ppm gluteenia). Myös suurin osa tarjoilemastamme ruoasta on täysin gluteenitonta”, kertoo Therese Kärrman Under Kastanjenilta.

Gluteeniton leipomo

Södermalmilla sijaitseva Friends of Adam (Hornstulls Strand 13) leipoo niin ikään luonnostaan gluteenittomista raaka-aineista. Leipiin antavat makua muun muassa pähkinät ja hedelmät. Erityissuosituksen ansaitsevat leipomon hapanleivät (Dansk surdeg ja Ljus surdeg), joita voi ostaa kätevästi mukaan Suomeenkin, koska ne säilyvät tyhjiöpakattuina pari viikkoa. Leipomon myymälässä on tarjolla myös kahvia ja leivonnaisia – viikonloppuisin valikoima on laajempi. Friends of Adamin gourmet-näkkileipää löytyy myös hyvin varustelluista ruokakaupoista.

­”Friends Of Adamin tausta-ajatuksena on ollut luoda tuotteita, joita haluaisi tarjota ystävilleen. Kun kutsuu ystävät kahville, ei ole kovin hauskaa, jos voi tarjota vain riisikakkuja. Ruokaan pitää liittyä nautintoja – ja tämä pätee myös gluteenittomaan ruokavalioon”, sanoo leipomon perustaja Karin Moberg.

Raakaruokaa

Södermalmilla sijaitseva Matapoteket (Bondegatan 6) panostaa raakaruokaan ja pitää terveellistä ruokaa suorastaan lääkkeenä. Apteekin hyllyiltä löytyy monenlaista terveysruokaa. Lisäksi tarjolla on erilaisia herkullisia tapas-annoksia, salaatteja, keittoja, smoothieita, tuorepuristettua mehua ja pieniä herkkuja makeannälkään.

”Gluteenittomuus on tärkeä osa raw food -ajatteluamme. Keliaakikot ovat usein todella innoissaan, kun voivat valita ihan mitä tahansa suurelta ruokalistaltamme. Se on ollut monelle ainutkertainen kokemus”, kertoo toinen Matapoteketin omistajista Maria Lindell.

  • Under Kastanjen -kahvilalla on kaksi leipomoa, joista toisessa leivotaan ilman gluteenia.

  • Under Kastanjenin gluteeniton prinsessakakku on oikea kaunotar.
    Kuva: Under Kastanjen

  • Friends of Adamin gourmet-näkkileipää saa myös hyvin varustelluista ruokakaupoista.
    Kuva: Tuukka Ervasti/ imagebank.sweden.se

  • Matapoteket panostaa gluteenittomaan raakaruokaan ja pitää terveellistä ruokaa suorastaan lääkkeenä.

Ajankohtaista Tukholmassa

Stockholms Kulturnatt

29.4.

Tukholman Taiteiden yössä (klo 18-24) koet taidetta uudella tavalla. Tapahtuman yli 400 tapahtumaa levittäytyvät eri puolille kaupunkia. Nouda tapahtuman ohjelmalehtinen Sergelin torin infopisteestä.

Kuva: Frida Moller – Studio Emma Svensson/Stockholms Kulturnatt

Ikaros – kauden uutuus

29.4. alkaen

Gröna Lund esittelee tällä kaudella uuden, hermoja koettelevan laitteen, Ikaroksen. Maailman lajissaan toisessa laitteessa vapaa pudotus tapahtuu kasvot suoraan alaspäin 95 metrin korkeudesta – uskallatko kokeilla?

Kuva: Sven Prim, Agent Molly & Co / Gröna Lund

Vikingaliv avaa ovensa

29.4.

Djurgårdenin uudessa Vikingaliv-museossa pääset tutustumaan viikinkien värikkääseen historiaan ja elämään. Dramatisoitu kertomus vie viikinkiajalle, vuoteen 963, ja tutustuttaa kävijät viikinkien elämään niin maailmalla kuin kotitilalla.

Kuva: Vikingaliv

Lidingöloppet MTB

6.5.

Tukholman suurin MTB-pyöräilykisa tarjoaa haasteita niin vasta-alkajille kuin kokeneillekin maastopyöräilijöille. Valittavana joko 23 tai 63 km, molemmilla radoilla tiedossa on kiemurtelevia polkuja, jyrkkiä mäkiä ja pyöräilyä merellisissä maisemissa.

Kuva: Lidingöloppet MTB

Yhteystiedot Tietosuoja