Jaa Seuraa

Burgereita kulinaristeille – Tukholman parhaat hampurilaispaikat

Teksti ja kuvat: Nina Uddin
Julkaistu: 27.4.2016
Päivitetty: 17.08.2017

Laadukkaista raaka-aineista valmistettujen hampurilaisten suosio Tukholmassa ei näytä laantumisen merkkejä. Uusia ravintoloita syntyy edelleen ja menestyneimmät hampurilaispaikat ovat laajentuneet ketjuiksi.

Vuonna 2012 avattu Flippin’ Burgers lienee se ravintola, joka käynnisti gourmet-hampurilaisten trendin Tukholmassa. Ravintolan omistaja Jon Widegren teki ennen oman ravintolansa avaamista kuuden viikon roadtripin Yhdysvaltoihin hakeakseen inspiraatiota, tietoa ja makuelämyksiä. Kotiuduttuaan – 64 hampurilaista myöhemmin – hän kartoitti kysyntää ja keräsi hieman lisäpääomaa joukkorahoituksella. Pari sataa innokasta tukijaa maksoi hampurilaisateriastaan jo kauan ennen kuin ravintolaa oli edes olemassa.

”Hampurilaismarkkinoilla on kyllä tilaa monille kunnianhimoisille yrittäjille, koska hampurilaisia on aina myyty paljon, vaikka laatu olikin ennen heikompi. Laatuburgereiden markkinat ovat nyt vakiintumisvaiheessa, sillä monet viime vuosina avanneet ravintolat laajentavat ketjuiksi ja toiset ovat lopettaneet”, Widegren kommentoi kehitystä.

Luksushamppareita tarjoillaan varsin samanlaisella konseptilla eri ravintoloissa.

”On yllättävää, että useammat toimijat eivät ole kehittäneet jotakin omintakeista laadukkaan pikaruoan tai street foodin saralla samankaltaisten hampurilaiskonseptien sijaan. Viiden vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna laatuhampurilaisten tarjonnan kehitys on kuitenkin ollut erittäin tervetullutta.”

Kenties parhaimmat Tukholman hampurilaispaikat

Gourmet-hampurilaisravintoloita on vaikea asettaa paremmuusjärjestykseen. Ohessa toimituksen vinkit burgerifaneille.

Flippin’ Burgers, Observatoriegatan 8
Hampurilaistrendin käynnistänyt ravintola panostaa pientuottajilta hankittuihin laadukkaisiin raaka-aineisiin. Paikan suosio on kestänyt siinä määrin, että pöytää joutuu vieläkin usein jonottamaan.

Vigårda, Norrlandsgatan 13 (Mood) / Kungsgatan 25 (K25) / Mall of Scandinavia
Vigårdan taustalta löytyvät Ruotsin tunnetuimpiin ravintoloitsijoihin kuuluvat Melker Andersson ja Danyel Couet, jotka halusivat panostaa laadukkaaseen ja hyvin valmistettuun pikaruokaan. Vigårda on herättänyt huomiota myös suunnitelmillaan oman kokkikoulun avaamisesta.

Phil’s Burger, Fleminggatan 49 / Sandhamnsgatan 1 / Birger Jarlsgatan 34 / Drottninggatan 79
Phil’s Burger avattiin vuonna 2014 ja on yksi tuoreimmista tulokkaista hampurilaismarkkinoilla. Ravintola on ehtinyt laajentua myös Tukholman ulkopuolelle. Toiminta-ajatukseen sisältyvät täälläkin aidot raaka-aineet ja ruoan valmistus alusta alkaen ilman turhia lisäaineita.

Lily’s Burger, Södermannagatan 27 / Hornsberg Strand 47
Kungsholmenin Hornsbergissä sekä Södermalmin trendikkäällä Nytorgetin alueella toimivan Lily’s Burgerin taustavoimista löytyy muun muassa Hollywood-tähti Joel Kinnaman. Paikka on sisustettu viihtyisästi amerikkalaisen 60-luvun dinerin tyyliin.

Burger and Lobster, Norrlandsgatan 33
Monista ravintolaprojekteistaan tunnetun Pontus Frithiofin ravintola, joka on toteutettu yhteistyössä brittiläisen konseptiravintolaketjun kanssa. Ruokalistalla on vain kolme vaihtoehtoa: hampurilainen, kokonainen hummeri tai Lobster Roll.

Bar Burger Cafe, Birgit Nilssons Allé 5 (Kungsträdgården)
Kungsträdgårdenissa sijaitseva ravintola on hakenut inspiraatiota New Yorkin lisäksi Pariisista. Ravintola myös Mall of Scandinaviassa sekä kesäravintola ”Pontonen by the Sea” (ponttooniravintola) Norr Mälarstrandin varrella.

Babas Burgers & Bites, Högdalsgången 20 (Högdalen)
Hampurilaistrendin ehkä odottamattomin tähti, jonka pienenpieniin tiloihin Rågsvedin lähiöön pyhiinvaellettiin kauempaakin. Sittemmin Babas on siirtynyt läheiseen Högdaleniin ja tarjoaa edelleen hampurilaisissaan monipuolisia ja kansainvälisiä makuja.

  • Lily’s Burger on sisustettu amerikkalaisen 60-luvun dinerin tyyliin.

  • Vigårdan ravintoloitsijat haluavat panostaa laadukkaaseen pikaruokaan.

  • Hampurilainen sipulirenkaiden kera burgerifanin makuun.

  • Bar Burger Cafessa on haettu inspiraatiota New Yorkista ja Pariisista.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja