Jaa Seuraa

Esittelyssä Tukholman kauppahallit ja food courtit

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 24.11.2016
Päivitetty: 30.05.2017

Tukholmassa on kolme suurta kauppahallia, joissa voi ostosten lomassa nauttia herkullisen lounaan tai kiireettömät iltapäiväkahvit.

Kansainvälinen Hötorgshallen

tukholma-fi-kauppahallit-hotorgshallen-prima-delicatessen

Kristian Jeremic, Prima Delicatesser

Hötorgetin kauppahalli on Tukholman kolmesta kauppahallista kansainvälisin ja täynnä tuliaisiksi sopivia herkkuja: juustoja, makkaroita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, kahvia, teetä ja makeisia. Kaksikerroksisesta hallista löytyy makuja niin Balkanilta, Italiasta, Lähi-idästä, Ranskasta kuin Suomestakin – alakerran erikoisuus on nimittäin Finska Butiken, josta ruotsinsuomalaiset hakevat koti-ikävän yllättäessä karjalanpiirakoita, leipäjuustoa ja lakua.

Jos haluaa nauttia ruokaisan lounaan, kannattaa katsastaa alakerran perällä sijaitseva Kajsa’s Fisk. Siellä on päivittäin tarjolla bouillabaisse-tyyppistä kalakeittoa, jota jaksetaan odottaa jonoksi asti. Jälkiruoaksi maistuu makea baklava, jota saa alakerran Prima Delicatesser -kaupasta. Myyjänä työskentelevä Kristian Jeremic on kolmannen polven halliyrittäjänä huomannut, kuinka kysyntä on vuosien varrella muokannut tarjontaa.

“Ihmiset valmistavat ruokaa harvemmin kuin ennen. Siksi halleista saa nykyään paljon valmisruokaa, jonka voi lämmittää kotona”, hän kertoo. Erona ruokakauppoihin Jeremic pitää kuitenkin laadun lisäksi parempaa asiakaspalvelua. “Hallista saa mukaan kauppiaan vinkit ja ihmiset kyselevätkin enemmän esimerkiksi reseptien perään.”

Tyylikäs Östermalms Saluhall

tukholma-fi-kauppahallit-ostermams-saluhall-vete-katten

Anna Friborg, Vete-Katten

Vuonna 1888 perustettu Östermalmin kauppahalli on muuttanut väliaikaisesti kadun toiselle puolelle, Östermalmstorgetille, mutta se ei toimintaa haittaa: tyylikkään väliaikaisrakennuksen tarjonta on yhtä laajaa kuin ennenkin, ja etenkin ruotsalainen ruokakulttuuri on hyvin edustettuna. Väliaikainen hallirakennus on noteerattu myös maailman suurimmassa arkkitehtuurikilpailussa: rakennus oli ehdolla palkinnon saajaksi shopping-kategoriassa viiden muun rakennuksen kanssa World Architecture Festivalilla Berliinissä.

Vuonna 1928 perustettu, tuoreisiin leivonnaisiin erikoistunut Vete-Katten on yksi hallin perinteikkäistä kojuista. “Olemme tunnettuja erityisesti kanelipullista, jotka ovat todella meheviä – ne ovat yksinkertaisesti Tukholman parhaita”, myyjä Anna Friborg kehuu.

Paikalliset ostavat hallista mukaansa myös leivät, juustot ja kalatuotteet tai nauttivat ruoka-annoksen paikan päällä. Seinällä oleva kello muistuttaa tulevasta: huhtikuussa 2018 aukeaa uusittu hallirakennus, joka lupaa kävijöilleen uusia makuelämyksiä vanhaa arkkitehtuuria kunnioittavassa miljöössä.

Ruokakeidas Södermalmilla

tukholma-fi-kauppahallit-soderhallerna-2

Tomas Wirén, P & B Delikatesser

Södermalmin kauppahallin painotus on muita enemmän ravintola- ja kahvilatoiminnassa. Lounaaksi voi nauttia sushia, grillattua kanaa ja tacoja tai syödä herkullisen kasvislounaan Södermanna vegetariska -ravintolassa. Halli sijaitsee keskustan eteläpuolella Södermalmin kaupunginosassa.

P & B Delikatesser on yksi hallin vanhoista toimijoista. Perustajien Pelle Arvidssonin ja Björn Petterssonin mukaan nimetystä kojusta voi ostaa suklaata, oliiviöljyä, lakritsaa tai mausteita.

“Suosittelen ehdottomasti tyrnihilloa, josta perheyrityksen taru sai alkunsa. Ostokset saa halutessaan lahjapakettiin, jos haluaa vaikkapa ilahduttaa tuliaisilla”, myyjä Tomas Wirén vinkkaa.

  • Östermalmin kauppahalli on muuttanut remontin tieltä väliaikaistiloihin kadun toiselle puolelle.

  • Östermalmin kauppahallin perinteikäs Vete-Katten on tunnettu erityisesti mehevistä kanelipullistaan.

  • Södermalmin kauppahallissa painotus on ravintola- ja kahvilatoiminnassa.

Tukholman food courtit eli ravintolakeskittymät

Myös Tukholman pienemmät ravintolakeskittymät ovat vierailun arvoisia, sillä niissä voi syödä hyvin kohtuuhintaan. Pistäydy ainakin näissä:

tukholma-fi-kauppahallit-paradiset

Paradiset

Paradiset (Brännkyrkagatan 62–64 ja Regeringsgatan 44)
Paradisetin myymälän valikoimissa on painotettu luomua ja paikallisten yritysten tuotteita. Kaupan yhteydessä toimii ravintolakeskittymä, josta saa salaatteja, keittoja, hampurilaisia, tuorepuristettuja mehuja ja vegaaniannoksia.

Kungshallen (Kungsgatan 44)
Keskustan tuntumassa, Hötorgetin kauppahallia vastapäätä sijaitsevassa ravintolakeskittymässä on 16 ravintolaa, joista saa nopeaan nälkään esimerkiksi tacoja, sushia, kreikkalaista, intialaista ja italialaista ruokaa.

Urban Deli (Sveavägen 44, Nytorget 4, Hesselmans Torg 12)
Rento tunnelma ja laadukkaat raaka-aineet houkuttavat ostoksille trendikkääseen ruokamarkettiin, jossa voi myös pistäytyä syömässä aamusta iltaan. Urban Delillä on kolme eri myymälää, joista saa annoksia myös mukaan.

tukholma-fi-kauppahallit-k25

K25

K25 (Kungsgatan 25)
Kungsgatanin keskivaiheilla sijaitseva K25 tarjoilee rentoa ruokaa viihtyisässä ympäristössä. Iltaisin DJ pyörittää levyjä ja miljöö muistuttaa erehdyttävästi matkoilta tuttuja katuruokakohteita. Ruokakojuja on yhteensä 11 ja etenkin Aasian keittiö on vahvasti edustettuna.

Food Village (Virkesvägen 3 C)
Hammarby Sjöstadin kaupunginosassa kannattaa vierailla jo pelkästään Food Village -ruokakeskittymän takia. Vanhassa teollisuusrakennuksessa on ravintolan lisäksi ruokatori ja kahvila, joiden tarjontaa leimaa ympäristöystävällisyys ja skandinaaviset maut.

Teatern Ringen-kauppakeskuksessa (Götgatan 132)
Keskellä Ringen-kauppakeskusta sijaitsee rento ja monipuolinen Teatern-ravintolakeskittymä, josta saa nopeasti herkullista ruokaa kohtuuhintaan. Ruotsalaisten huippukokkien valmistamista annoksista löytyy jokaiselle jotain aina paikallisista klassikoista aasialaiseen katuruokaan.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja