Jaa Seuraa

Opastetulle ruokakierrokselle Tukholmaan

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 23.6.2016
Päivitetty: 14.03.2017

Opastettu ruokakierros Tukholmassa tutustuttaa paikalliseen ruokakulttuuriin, joka on herkullinen sekoitus perinteisiä raaka-aineita ja kansainvälisiä makuja.

Kymmenen vuotta sitten Fredrik Linse osallistui Bangkokissa opastetulle ruokakierrokselle, joka teki häneen suuren vaikutuksen. “Rakastuin konseptiin ja jäin miettimään, miksen voisi tehdä samaa kotona Ruotsissa. Kolme vuotta sitten päätin vihdoin tehdä haaveestani totta, ja neuvottelin vaimoni kanssa oman Food Tours Stockholm -yrityksen perustamisesta. Sain luvan sillä ehdolla, että saisin sen kannattamaan kahden vuoden kuluessa”, hän kertoo. Mies onnistui tavoitteessaan, ja esittelee nyt muille herkkusuille paikallista antia kotikulmillaan Tukholmassa.

Linsen mukaan tukholmalainen ruokakulttuuri on sekoitus tuttuja perinteitä ja uusia makuja. “Ruotsalainen husmanskost on ollut suosiossa jo jonkin aikaa, mutta perinteisiä raaka-aineita valmistetaan usein hieman uudella tavalla. Paikalliset tuottajat ovat kunniassa, mistä hyvä esimerkki on vanhan kaupungin Resta Gård -kivijalkaputiikki, joka myy vain oman tilan tuotteita”, Linse kertoo.

Tukholma-fi-Ruokakierros-6

Fredrik Linse

Pohjoismaiden parhaat makupalat

Kaikille ruokakierroksille on syytä osallistua nälkäisenä, sillä yhteen päivään saattaa mahtua jopa kymmenen eri kohdetta. Useimmissa maistiaiset ovat pieniä makupaloja, mutta välillä istahdetaan alas nauttimaan aavistuksen kookkaampia annoksia. Suuri osa kierroksesta tapahtuu kävellen, joten mukaan on hyvä varata mukavat kengät.

Nimenomaan pohjoismaisesta ruokakulttuurista kiinnostuneiden kannattaa ottaa osaa Nordic Experience -kierrokselle, joka alkaa Hötorgshallenista. Poropateen, villisikamakkaran, paikallisten juustojen ja sillin nauttimisen lomassa lauletaan tietysti myös snapsilauluja yhteen ääneen, kuten Ruotsissa kuuluu. Ystävälliset hallimyyjät kertovat tarinoita tuotteiden takaa, joten historiakin tulee samalla tutuksi. 

Tukholma-fi-Ruokakierros

Rickard Renström (vas.) Hötorgshallenin Fromageriet-juustokaupasta ja ruokaopas Gunilla Blixt

Hyvä ruoka ei unohdu

Perinteiden vaalimisesta huolimatta Tukholma on monikulttuurinen kaupunki, ja se näkyy myös ruokatarjonnassa. Siksi Linsen kuusi henkilöä työllistävän yrityksen, Food Tours Stockholmin, ruokakierrokset sisältävät myös kansainvälisiä makuja. Niitä on tarjolla esimerkiksi Vasastanissa, joka on Linsen mukaan yksi nopeimmin nousevista kaupunginosista. Myös Södermalmille keskittyvä kierros pitää sisällään alueen parhaita etnoravintoloita ja eri maiden herkkukauppoja.

Linse kertoo, että kolme vuotta kierrosten parissa on tehnyt paikalliset toimijat tutuiksi. Hän ei kuitenkaan halua listata suosikkiravintoloitaan, mutta suostuu paljastamaan unohtumattomimmat ruokaelämyksensä Tukholmassa. Niihin lukeutuvat yllättävällä tavalla valmistettu peruna Fotografiskassa, vegaaninen pähkinäsorbetti Stikkinikki-jäätelöbaarissa ja kikherneistä valmistettu socca-pannukakku Tukholman lähiöravintolassa. “Joskus ruoka on lähes uskontoon verrattavissa oleva elämys, jollaista tulee muisteltua pitkään. Parhaille kokemuksille yhteistä on, että ruoka on aina valmistettu sydämellä. Siitä tuntee laadun”, Linse tiivistää.

  • Food Tours Stockholmin ruokakierrokset sisältävät sekä ruotsalaisia että kansainvälisiä makuja.

  • Ruokaopas Gunilla Blixt tarjoaa maistiaisia Hötorgshallenissa.

  • Sillin nauttimisen lomassa lauletaan tietysti snapsilauluja.

Makuja merellä

Illallisristeily Tukholman edustalla on herkullinen tapa päättää kesäpäivä merellisissä tunnelmissa.

Rapujen ystävän valinta
Kolmituntisen risteilyn aikana herkutellaan ravuilla kesäisine lisukkeineen ja ihastellaan ohikiitäviä merimaisemia.

Jazz-illallinen laivalla
Musiikkiristeilyllä nautitaan kesäpöydän antimista ja livebändin esityksestä. Laivan tanssilattialla ehtii kolmen tunnin aikana pyörähtää kerran jos toisenkin.

Teatteria ja hyvää ruokaa
Teatteriristeily pitää sisällään kahden ruokalajin meri-illallisen ja liput Drottningholmin teatteriin, josta on esityksen jälkeen bussikuljetus takaisin Tukholman keskustaan.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja