Jaa Seuraa

Kasvis- ja vegaaniruokaa Tukholmassa – suosikkiartisti Promoe paljastaa lempiravintolansa

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 19.10.2016
Päivitetty: 28.09.2017

Kasvis- ja vegaaniruoka maistuu yhä useammalle, ja trendi näkyy myös Tukholman ravintoloiden ja kauppojen monipuolistuneessa tarjonnassa.

Tukholma-fi-Kasvis-ja-vegaaniruoka-Promoe

Promoe
Kuva: Malin Johansson

Kaukaisilta tuntuvat ajat, jolloin maukas vegaani- ja kasvisruoka oli harvinaista herkkua, jota oli tarjolla vain muutamissa erikoisravintoloissa. Nykyään tilanne on aivan toinen: kasvispainotteisen ruokavalion suosio on kasvanut hurjaa vauhtia, eikä Instagram-uskottavista smoothie-kulhoista tai värikkäitä superfood-salaatteja tarjoavista paikoista ole pulaa ainakaan Tukholmassa.

Yksi Ruotsin tunnetuimmista vegaaneista on rap-artisti ja Looptroop Rockers -yhtyeen jäsen Promoe, joka ryhtyi kasvissyöjäksi jo 22 vuotta sitten. “Veljeni oli tuolloin kesätöissä lihanjalostamolla, ja kertoi ettei enää halunnut syödä lihaa nähtyään kuinka kamalaa sen tuotanto oli. Koska hän oli minulle esikuva, tein saman päätöksen”, Promoe, oikealta nimeltään Mårten Edh, kertoo.

Kasvisherkkuja kaikille

Vuonna 2001 Edh päätti ottaa vieläkin suuremman harppauksen ryhtymällä vegaaniksi. Hänelle kyse ei ole pelkästä ravinnosta, vaan laajemmasta elämänkatsomuksesta. “Luin paljon lihateollisuuden yhteydestä maapallon ja eläinten kärsimykseen sekä veganismin vaikutuksista meihin ihmisiin ja elämään yleensä”, hän kertoo.

Edhin mukaan vegaanisen elämäntavan noudattaminen on vuosien myötä helpottunut, kun tarjonta on kysynnän myötä kasvanut. Jo pelkästään Södermalmin alueella on toinen toistaan trendikkäämpiä vegaanipaikkoja ja useimpien sekaravintoloidenkin listoilta löytyy kasvisvaihtoehto. Jäätelöketju Stikki Nikkin valikoimissa on useita vegaanisia makuja ja myös ruotsalainen nyhtökauran vastine Oumph on löytänyt tiensä ruokakauppojen hyllyille. Maun suhteen ei todellakaan tarvitse tehdä kompromisseja, vaikka olisikin kasvissyöjä tai vegaani, päinvastoin – monet kasvisravintolat inspiroivat myös sekasyöjiä tarjoamalla uusia makuelämyksiä.

“Aikaisemmin tarjoilijat olivat hämillään, jos heiltä kysyi vegaaniruoan perään. Nykyään hyvää vegaaniruokaa on paremmin saatavilla, mikä on hyvä homma, koska se helpottaa ruokailua ei-vegaanien ystävien kanssa ja myös he voivat valita kasvisannoksen, joka oikeasti maistuu hyvältä”, Edh tiivistää.

  • Hälsocafétista saa maukasta kasvisruokaa lounas- ja päivällisaikaan.

  • Hälsocafétin listalta löytyy myös monenlaisia pienempiä annoksia, joista Mårten Edhin suosikkeja ovat acaí-kulhot.

  • Tukholmalaisessa klassikkoravintola Hermansissa kasvisruoka on tarjolla buffetissa.

Promoen lempiravintolat Tukholmassa

Lao Wai

“Parasta kiinalaista, jota olen koskaan syönyt, enkä yleensä edes tykkää kiinalaisesta. Auki myös myös lounasaikaan, mutta itse tykkään käydä iltaisin. Kaikki annokset ovat vegaanisia. Pöytävaraus täytyy tehdä hyvissä ajoin, sillä pieni paikka on tosi suosittu. Paikan omistajat ovat aika hauskoja ja tunnetusti toisinaan myös vähän tylyjä, ja he pitävät huonoja ravintola-arvosteluja esillä ikkunassa. Todellinen helmi.”

Luntmakargatan 74, T-bana: Rådmansgatan

Seyhmus Vegetariska Restaurang

“Buffetista voi lounasaikaan syödä niin paljon libanonilaista ruokaa kuin haluaa, tai ostaa annoksen mukaan. Kaikki ei ole vegaanista, joten henkilökunnalta kannattaa kysyä tarkemmin. Kävin täällä usein syömässä kun työstin Mellan Passion & Mani -EP-levyäni kulman takana sijaitsevassa Chord’s-studiossa.”

Varvsgatan 29, T-bana: Hornstull

Café Delivore

“Kahvilassa voi syödä lounaan, välipalan tai aikaisen päivällisen, ja kaikki on vegaanista. Tiloissa sijaitsee täysin vegaaninen Goodstore-kauppa, joka on kallis mutta mahtava. Sieltä saa paljon sellaista, mitä ei ole tavallisten ruokakauppojen valikoimissa.”
Huomioithan, että Goodstoressa ja Delivoressa maksuvälineinä käyvät ainoastaan kortit.

(Delivore sijaitsi aiemmin osoitteessa Hornsgatan 149, jossa kahvila on nyt suljettu remontin takia.)

Åsögatan 116, T-bana: Medborgarplatsen

Hälsocafét

“Tosi raikas paikka, josta saa hyvää ruokaa lounas- ja päivällisaikaan. Kaikki ei ole vegaanista, joten annoksista kannattaa kysyä henkilökunnalta tarkemmin. Rakastan listalla olevia acaí-kulhoja, jotka ovat ihan must-juttu!”

Hornsgatan 61, T-bana: Zinkensdamm

Hermans

“Klassikkopaikka, josta on hyvät näkymät. En tosin käy täällä enää yhtä usein, koska paikassa on nykyään tunkua. Jos Tukholma on vielä tuntematon, tätä voisi olla kiva kokeilla. Kasvisruokaa otetaan buffetista – kaikki ei kuitenkaan ole vegaanista.”

Fjällgatan 23B, T-bana: Slussen

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja