Jaa Seuraa

Aamiainen Tukholmassa

Teksti ja kuvat: Taneli Männikkö
Julkaistu: 8.4.2014
Päivitetty: 30.05.2017

Miksi odottaa lounasaikaan? Tukholman ravintolamaailma avaa ovensa herkkusuille jo aamun sarastaessa. Yhä useammat ravintolat ovat lisänneet valikoimiinsa aamiaisen, ja nouseva trendi on poikinut myös koko joukon persoonallisia vaihtoehtoja. Tukholma kattaa myös viljavan valikoiman laadukkaan brunssin metsästäjälle.

Brunssit ovat kuuluneet tukholmalaisten viikonloppuluksukseen jo vuosia. Uusin villitys on kuitenkin aamiaiset, jotka eivät ole Tukholmassa suinkaan vain hotellien luvattua maaperää. Aamiaissaleista on tullut tukholmalaisille rentoja kohtauspaikkoja ennen siirtymistä arjen askareisiin. Yksi selitys kasvavalle kysynnälle on siirtyminen pois perinteisestä konttorityöstä. Aamiaisista on täten tullut luonteva kattaus myös aamun ensimmäisille liiketapaamisille.

Aamiaisia tarjoavat nykyisin niin korttelikuppilat, korkean profiilin ravintolat kuin viihtyisät kahvilat, ja valikoima vaihtelee aamiaispaketeista persoonallisempiin à la carte -listoihin.

Tukholma-fi-aamiainen-Urban-Deli
Rento aamiainen Urban delissä

Söderin SoFo-kortteleiden sydämessä Nytorgetilla sijaitseva Urban Deli on yhdistelmä leipomoa, ravintolaa ja kauppahallia – järkevin hinnoin. Urban Deli on ollut yksi nousevan aamiaistrendin tienraivaajista. Tarjolla on valmiin aamiaisannoksen lisäksi mahdollisuus koota itselle parhaiten maistuva aamiainen. Avaraan tilaan rakennettu viihtyisä monitoimipaikka tuntuu houkuttelevan kaikenkirjavaa ja -ikäistä väkeä, ja toimii yhtä lailla pienten lasten vanhempien kohtauspaikkana kuin kokouspaikkana. Aamiaista on tarjolla kaikkina päivinä kello 8-11.

Tukholma-fi-aamiainen-Nybrogatan-38
Moderni Nybrogatan 38

Vain reilun korttelin päässä Östermalmin torilta sijaitseva Nybrogatan 38 on aamusta iltaan palveleva nykyaikainen kortteliravintola. Talon aamiainen toimii à la carte -periaatteella, mutta varsin edullisin hinnoin. Valikoimaa löytyy munakkaista ja kaurapuurosta huippusuosittuun talon omaan mysliin kreikkalaisen jogurtin kera.

Tukholma-fi-aamiainen-Riche
Tyylikäs aamu Richessä

Paraatipaikalla Birger Jarlsgatanin alkupäässä sijaitseva Riche on tukholmalaisittain tutumpi lähinnä yöelämän kohtauspaikkana, jossa näyttäytyy kaupungin kermaa. Riche tarjoaa kuitenkin myös laadukasta aamiaista joko Riche Express -pikaversiona tai pidemmän kaavan kautta (myös brunssi). Profiilinsa mukaisesti Riche on myös paikka, josta saa jo aamusta nopean yleiskuvan Tukholman tuoreimmista muotivirtauksista.

Brunssien suosio ei hiivu

Tukholman suosituimmat brunssipaikat houkuttelevat paikallisia puoleensa edelleen siinä määrin, että pöytä kannattaa varata monista paikoista jo hyvissä ajoin. Vaikka täyttä olisikin, brunssitta ei Tukholmassa jää. Yhä useammat ravintolat ovat näet ottaneet brunssin valikoimiinsa kunnianhimoisin ja vivahteikkain konseptein. Tarjolla on eri teemaisia buffet-pöytiä ja à la carte -vaihtoehtoja.

Södra Teatern – cocktailbrunssille tai brunssille jazzin tahtiin

Södra Teaternin jazzbrunssit ovat saavuttanut Tukholmassa jo klassikon maineen. Sunnuntaisin tarjoillaan perinteikkään buffet-pöydän lisäksi elävää jazzmusiikkia. Ohjelmisto vaihtelee viikonlopusta toiseen. Lauantaisin puolestaan on New Yorkista inspiraation saanut cocktailbrunssi. Elämyksen kruunaa Mosebacken idyllinen ympäristö kaupungin katoille avautuvine näköaloineen. Pöytä on hyvä varata etukäteen.

Clarion Sign – Amerikan antimia

Yksi Tukholman huippusuosituista brunssikattauksista löytyy Clarion Sign -hotellin sisällä toimivasta American Table -ravintolakonseptista. Painotus on jenkkiherkuissa, mutta muista myös notkuva jälkiruokapöytä!

Kvarnen – Söderin klassikko

Edesmennyt Stieg Larsson kynäili Millennium-trilogiassaan Medborgarplatsenin kupeessa sijaitsevan Kvarnenin maailmankartalle. Historiaa huokuva Kvarnen on tosin niittänyt Tukholmassa mainetta jo kauan ennen Larssonin menestystarinaa – niin oluttupana kuin ruokaravintolana. Talon suosittu brunssi sisältää muun muassa runsaasti kalaruokia ja muita ruotsalaishenkisiä klassikoita. Tarjolla on kaksi kattausta viikonlopun molempina päivinä.

Brunssin voi nauttia yhtä hyvin myös ranskalaisittain – yhdistettynä petankkipeliin – Vasastanin Boulebarissa tai vaikkapa saaristolaistunnelmissa Bockholmenissa.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja