Jaa Seuraa

Latinokeittiön kuumat maut

Teksti: Vesa Salmi ja Alex Leander
Kuvat: Vesa Salmi
Julkaistu: 18.6.2015
Päivitetty: 02.05.2016

Eri puolilla maailmaa suosittu ruokatrendi on vallannut myös Tukholman. Latinovaikutteiset ravintolat houkuttelevat kulinaristeja konstailemattomilla ja tulisilla makuelämyksillä.

Tukholma on suurkaupunki, jonka ruokatrendit vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Muutama vuosi sitten aasialaisvaikutteiset dumpling-ravintolat valtasivat kaupunkiin. Tämän jälkeen tulivat raakaruokaravintolat. Uusimpana tulokkaana Tukholman katukuvaan ovat ilmestyneet latinalaisamerikkalaiset ravintolat, jotka kilpailevat keskenään raaka-aineiden puhtaudella ja autenttisuudella. Menuista löytyy ruokia perinteisistä tacoista aina perulaisiin cevicheihin.

Mielenkiintoisia makukombinaatioita syntyy, kun latinalaisamerikkalaiset ja pohjoismaalaiset raaka-aineet sekoittuvat tukholmalaisten huippukokkien käsissä.

Limenraikasta ja chilisen tulista

Tukholma, ravintola, ruoka, tex mex, latinalaisamerikkalainen, Latinalainen Amerikka, Público

Kuva: Público

Danyel Couet avasi Público -illallisravintolan ja yöklubin Rödbodtorgetille (Rödbodtorget 2) tammikuussa 2015.

Hän pyöritti samassa tilassa aiemmin fine dining -tyylistä F12-ravintolaa. Kun sen toiminta siirtyi muualle, Couet pääsi toteuttamaan pitkäaikaisen unelmansa.

”Sain idean Públicoon ulkomaan reissulla. Kävin eräässä ravintolassa syömässä hyvän illallisen, jonka jälkeen viihdyin samassa paikassa koko loppuillan ajan. Dj nostatti tunnelmaa pikku hiljaa. Loppuillasta ihmiset tanssivat ravintolan pöydillä. Tällainen paikka puuttui Tukholmasta.”

Couet’n oma kokkaaminen perustuu klassiseen ranskalaiseen keittiöön. Hän rakastaa myös aasialaista ruokaa. Yhtäläisyyksiä latinoruokaan löytyy: japanilaista ja perulaista keittiötä yhdistävät muun muassa raakamarinoidut annokset.

Públicossa asiakas pääsee mielenkiintoiselle makumatkalle, jossa yhdistyvät monien maanosien keittiöt. Monipuolisesta menusta löytyy esimerkiksi vuonolohi-ceviche ja japanilaisesta wagyu-pihvihärästä valmistettu taco.

”Käytämme ruoissamme paljon limeä, korianteria ja erilaisia perulaisia chilejä. Mausteinen ruoka voi olla kevyttä, raikasta ja puhdasta kunhan raaka-aineet ovat kohdillaan. Satsaamme hyviin proteiineihin, vihanneksiin ja hedelmiin. Tuomme itse Latinalaisesta Amerikasta muun muassa chilejä sekä parhaita jauhoja tortilloitamme varten.”

Couet halusi luoda menun, joka sisältää paljon pieniä ruokia. Niitä on helppo nauttia bailauksen lomassa. Viimeinen kattaus Pùblicossa on kello 23.30. Tämän jälkeen ilta jatkuu tyylikkään latinalaisamerikkalaisen klubimusiikin ja juomien merkeissä aina pikkutunneille asti.

Lattariruoan uranuurtaja

Tukholma, ravintola, ruoka, tex mex, latinalaisamerikkalainen, Latinalainen Amerikka, La Neta

Latinokeittiö on lyönyt itsensä lujaa läpi Tukholmassa. Mielenkiintoiset eteläamerikkalaiset ravintolakonseptit ja ruokakombinaatiot on otettu innolla vastaan. Asiakkaiden vaatimustaso on korkea; 90-luvun rasvaiset ja tylsät tex mex -annokset eivät enää toimi. Nyt asiakkaat haluavat syödä ruokia, jotka ovat vähähiilihydraattisia, terveellisiä, tulisia ja maukkaita.

Meksikolaisen Ricardo Medranon luotsaama La Neta -ravintola Barnhusgatanilla (Barnhusgatan 2) on Tukholman ensimmäinen tacoravintola. Se perustettiin seitsemän vuotta sitten.

”Ennen ravintolamme perustamista huomasin, että jokaisesta ruotsalaisesta supermarketista löytyy tex mex -osasto, joka on täynnä minulle tuntemattomia tuotteita. Halusin perustaa ravintolan, joka tarjoaa aitoa meksikolaista katuruokaa valmistettuna autenttisista raaka-aineista.”

Monien tukholmalaisten mielestä kaupungin parhaat maissitortillat paistetaan La Netassa. Lounasjonot venyvät usein kadulle asti. Tacojen lisäksi saatavilla on myös valikoima meksikolaisia quesadilloja, guacamolea sekä papuja. Toinen toimipiste löytyy osoitteesta Östgötagatan 12B.

”Me tutustutimme ensimmäisinä tukholmalaiset latinalaisamerikkalaisen ruoan autenttiseen makuun –  ja olen siitä ylpeä.”

  • Kuva: Público

  • Kuva: Público

  • Kuva: Público

  • Kuva: Público

Latinoruokaa Tukholmassa

Público

Tällä paikalla toimi tammikuuhun 2015 asti Michelin-tähdellä varustettu F12. Samojen omistajien pyörittämä Público haluaa tarjota kokonaisvaltaisen latinalaisamerikkalaisen ravintolaelämyksen ruoasta drinkkeihin ja tuliseen tanssilattiatunnelmaan. Ruokalistaa hallitsevat tuliset ja kevyet ruokalajit chevicheistä tacoihin, jotka toimivat hyvin etkoruokana kohti dj:n luotsaamaa latinalaista klubi-iltaa.

Rödbodtorget 2

Cantina Real

Cantina Real sijaitsee veden äärellä Hornstullin alueella. Ravintolan kellarikerroksessa toimii erilaisia teemailtoja punkista runonlausuntaan järjestävä Folkets Park -klubi. Siinä missä yläkerran iloisen värikäs Cantina Real tarjoaa modernia latinalaisvaikutteista ruokaa teemalla “Nueva Latino”, löytyy alakerran baaritiskiltä myös aitoa ruotsalaista makkaraa.

Lindvallsgatan 11-13

The Meat

Tämä korkealuokkainen grilliravintola sijaitsee aivan T-Centralen metroaseman lähellä.

Nimensä mukaisesti liha-annoksiin panostava ravintola yhdistää argentiinalaisen keittiön amerikkalaiseen grillauskulttuuriin. Jos haluat syödä brasilialaista pihviä, argentiinalaisen entrecôten tai vain oikeaoppisesti latinalaisittain grillattua lihaa, on The Meat kohteesi Tukholmassa. Miljööltään 50-luvun New Yorkin siirtolaistunnelmaa mukailevasta ravintolasalista on suora näköyhteys keittiön grillitaivaaseen.

Vasagatan 7

La Neta

Tukholma, ravintola, ruoka, tex mex, latinalaisamerikkalainen, Latinalainen Amerikka, La Neta

Tukholman alkuperäinen taquería, joka on jonotuksen arvoinen. Aitoa, maukasta ja kohtuuhintaista meksikolaista katuruokaa tarjoava kursailematon instituutio, joka ei suostu kutsumaan itseään pikaruokaravintolaksi. Kysynnästä johtuen La Neta avasi toimipisteen myös Södermalmille vuonna 2012.

La Neta City, Barnhusgatan 2

La Neta Södermalm, Östgötagatan 12b

Yuc!

Tukholma, ravintola, ruoka, tex mex, latinalaisamerikkalainen, Latinalainen Amerikka, Yuc!

Nimensä Yucatanin niemimaalta Meksikosta lainanneen ravintolan takana on tukholmalainen kirjoittaja ja bilejärjestäjä Damon Rasti. Vietettyään pidemmän ajanjakson Intiassa Damon halusi Tukholmaan palatessaan avata oman ravintolan. Alkuvuodesta 2015 hänelle tarjoutui mahdollisuus ryhtyä Odenplanilla sijaitsevan klassikkoravintolan Restaurang Vasan uudistuksen konseptijohtajaksi ja näin syntyi Yuc!. Ruokalista yhdistelee meksikolaisia, perulaisia ja aasialaisia makuja. Tämä kombo näkyy ja maistuu myös ravintolan suosikkiannoksessa “Taquito Crudo”, jonka uppopaistetun tortillan sisältä löytyy korealaisessa kimchissä ja limessä marinoitu tartarpihvi.

Norrtullsgatan 15

Calexico’s

Tukholman kuuluisinta rock-areenaa ja useita klubeja pyörittävä Debaser hyppäsi Tukholman tex mex -junaan joitain vuosia sitten ja avasi oman latinokeittiönsä Hornstullin rantaan. Konsertti-iltoina paikalla illallistavat ihmiset saavat ilmaisen sisäänpääsyn viereiselle Debaser Strand -klubille. Calexicosta löytyy Tukholman hienoin kesäterassi, joka tarjoaa hienot puitteet meksikolaisen ruoan nauttimiseen veden äärellä.

Horntulls Strand 4

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja