Jaa Seuraa

Tukholman ihanat leipomot

Teksti ja kuvat: Elna Nykänen Andersson
Julkaistu: 7.4.2014
Päivitetty: 13.04.2017

Ravintoloiden ohella Tukholman leipomot ja kahvilat kuuluvat lajinsa huippuihin. Pidit sitten ylellisistä ranskalaisleivoksista, tuoreesta hapanjuurileivästä tai gluteenittomasta suklaakakusta, löydät varmasti suosikkisi.

Djurgårdenissa tuoksuu. Joka aamu Rosendalin puutarhakahvilan leipomosta leijailee vastustamaton tuoreen hapanjuurileivän, korvapuustien ja vadelmapikkuleipien aromi. Tukholman ainoan kiviuunileipomon valtava paistopiste on hohkannut lämpöä yön yli, ja aamulla asteita alkaa olla sopivasti leipomista varten. Leipomovastaava Linnea Lindqvist sekä leipurit Per Lindberg ja Helena Lucchesi lopettelevat aamiaisensa – kahvia, kauramaitoa ja itse tehtyä leipää – ja sitovat sinivalkoraidallisten essujensa vyöt.

“Tänään leivomme Oolanninleipää, patonkeja, Frösundaleipää, korvapuusteja, kardemummapullia ja pikkuleipiä,” Linnea luettelee.

Aikaa on vain muutama tunti – sitten puulämmitteisen uunin lämpö laskee liian alhaiseksi ja on aika alkaa ruokkia sen kitaa klapeilla seuraavan aamun leivontaa varten.

Pullantuoksuinen trendi

Leipomisesta on viime vuosina tullut Tukholmassa muoti-ilmiö. Taustalla on kiinnostus puhtaaseen, terveelliseen ja aitoon ruokaan sekä omilla käsillä tekemiseen. Innostus on paitsi nostattanut hapanjuuritaikinoita kotikeittiöissä, myös saanut tukholmalaiset löytämään kaupungin klassiset leipomot ja synnyttänyt joukon uusia.

Rosendalin ohella Tukholman kahvilaklassikoihin lukeutuu Kunggatanilla sijaitseva Vete-Katten, joka perustettiin jo vuonna 1928. Vaikka omistajat ovat sen jälkeen vaihtuneet useampaan kertaan, on kahvilassa vieläkin viehättävän, 1900-luvun porvariskodin tunnelma posliinikuppeineen, kattokruunuineen ja pitsipöytäliinoineen. Kaikki tuotteet valmistetaan paikan päällä. Täällä voit nauttia herkkuja suklaakohvehdeista korvapuusteihin, mazarineihin, prinsessatorttuun ja katkarapuleipään. Kokeilemisen arvoisia ovat myös Vete-Kattenin runsas aamiainen sekä iltapäivätee skonssien ja itsetehtyjen hillojen kera. Molemmat voi kauniilla säällä nauttia kahvilan rauhaisalla sisäpihalla, jossa vilkkaan Kungsgatanin melu tuntuu lähes katoavan.

Alunperin 1904 perustettu Wienercaféet Biblioteksgatanilla on sekin klassikko, joka ehti kuitenkin vaipua unohduksiin, kunnes ravintoloitsija Peter Nordin ja keittiömestari Daniel Lindeberg herättivät sen henkiin viime syksynä. Upea, korkeakattoinen tila remontoitiin Wienin ja Pariisin suurten, hienostuneiden kahviloiden tyyliin. Nyt keskellä vilkasta ostoskatua sijaitseva kahvila on kaupungin suosituimpia. Se on myös eräs harvoja kahviloita, joissa on pöytiintarjoilu. Asiakkaat voivat nauttia muun muassa lämpimiä voileipiä, suklaacroissantteja, omenakakkua tai vaikkapa konfiteerattua ankanreittä punaviinin kanssa, sekä katsella, kuinka herkkuja valmistetaan avoimessa keittiössä.

Myös gluteenitonta!

Vanhassa kaupungissa liikkuvilla on loistava tilaisuus löytää yksi Tukholman parhaiten säilytetyistä salaisuuksista. Kahvila Under Kastanjen sijaitsee Brända Tomten -torilla kolmen kapean kujan risteyksessä, nimensä mukaisesti suuren kastanjapuun alla. Tälläkin kahvilalla on oma leipomo, ja ruokalistalta löytyy leivonnaisia, lounasta ja illallista. Kahvilan erityinen vahvuus on gluteeniton valikoima, joka sisältää sekä leipiä, leivonnaisia, kakkuja että lämpimiä ruokia. Halutessasi voit tilata seuraksi lasin kuplivaa tai vaikkapa Södra Maltfabriken -pienpanimon oluen. Lämpiminä kesäiltoina asiakkaat istuvat kastanjapuun alla iltakymmeneen saakka.

Tukholman keskustasta löytyy myös useita leipomoita, jotka myyvät tuotteitaan mukaan vietäväksi – jos suunnittelet piknikkiä puistossa, kannattaa pyörähtää hakemassa eväät esimerkiksi Stureplanilla sijaitsevan Sturegallerian Gateau-leipomosta tai Taverna Brillosta, jonka leipuri Håkan Johansson vei voiton muutama vuosi sitten kansainvälisessä Bakery Masters -kilpailussa.

Tukholma-fi-leipomot-Rosendal-3

Sesonki luo maut

Rosendalissa vilkkain aika alkaa keväällä, kun luonto kukkii ja kahvila levittäytyy ympäröivään puutarhaan. Leipomon leipiä voi ostaa mukaan putiikista, mutta ehkä eniten niitä syödään kahvilassa, jossa niistä valmistetaan herkullisia, sesongin kasviksilla höystettyjä voileipiä.

Oolanninleipä perustuu Rosendalin kehittämään reseptiin ja leivotaan proteiinirikkaasta Oolannin saaren vehnäjauhosta. Frösundaleivän puolestaan tunnistaa taikinan monista siemenistä, kertoo Linnea sivellessään pullia kananmunalla. Molemmat ovat tyypillisiä Rosendalin leipomolle: koska se sijaitsee Tukholman vanhimman kaupunkipuutarhan yhteydessä – Rosendals Trädgård -säätiö on jo yli 30 vuotta vanha – on sillä mahdollisuus käyttää hyväkseen kasvimaiden antimia ja kehitellä niiden pohjalta uniikkeja tuotteita.

“Työskentelemme samaan tyyliin kuin kokit. Kun tarjolla on nokkosia, teemme nokkos-levain-leipää. Kun ruusut kukkivat, teemme ruusukakkua,” kertoo Helena ja sysää pellillisen pähkinäkeksejä vaunuun odottamaan paistamista.

Paras paikka nauttia leipomon antimista onkin puutarhassa, vaikkapa seljankukkamehun, luomukahvin tai -teen kanssa – mieluiten ruohikolla, suurten omenapuiden alla istuen.

 

  • Rosendalin leipomovastaava Linnea Lindqvist paistaa pullat puulämmitteisessä kiviuunissa.

  • Leipomo sijaitsee Tukholman vanhimman kaupunkipuutarhan yhteydessä.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja