Jaa Seuraa

Tukholman yöelämä tutuksi

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 14.7.2016
Päivitetty: 17.08.2017

Tukholman tyylikkäissä yökerhoissa ja trendikkäissä baareissa nautitaan värikkäistä drinkeistä. Toisinaan juhlat jatkuvat pikkutunneille asti.

Keskustan klassikot

Tukholman keskustassa sijaitsevan Nobis-hotellin cocktail-baari on paitsi hotellivieraiden, myös paikallisten suosiossa. Kullansävyinen baari täyttyy etenkin alkuillasta, jolloin monet saapuvat paikan päälle hotellin kuuluisaksi tekemän Strawberry Basil Smash -juoman houkuttelemina.

“Drinkki on ollut listalla aina baarin avaamisesta saakka ja myymme edelleen juomaa noin 15 000 lasillista joka vuosi”, baarimikko Rasmus Larsson kertoo. Tuoreista mansikoista, basilikasta, vodkasta, sitruunamehusta ja sokerisiirapista valmistettu juoma sopiikin hyvin kesäisen illanvieton käynnistämiseen. Larsson kertoo itse suuntaavansa töiden jälkeen Tjogetiin, joka on paitsi baari, myös parturi ja ravintola. “Todella cool paikka, josta saa upeita drinkkejä ja hyvää ruokaa. Suosittelen”, Larsson vinkkaa.

Myös keskustan tuntumassa on useita suosittuja bilepaikkoja. Tukholman kenties suurin ja komein yökerho on nimeltään Sturecompagniet, jonka listalle kannattaa ilmoittautua ajoissa sisäänpääsyn varmistamiseksi. Ottamalla yhteyttä yökerhoon etukäteen illanviettosi sujuu mutkattomammin. Myös suositussa Rose Clubissa samppanja virtaa parhaimmillaan aamuviiteen, aivan kuten heteroystävällisessä homoklubissa, Tankissa.

Södermalmin kuumimmat baarit

Trendikkäimmät illanviettopaikat löytyvät luonnollisesti eteläiseltä Södermalmilta. Marietorgetin lähistöllä sijaitseva Morfar Ginko -baari on täydellinen aloituspaikka, jossa margaritojen ja daiquirien lisäksi suosittuja ovat vaaleat oluet ja kuohuviini. Juomia voi sään salliessa nauttia joko kadulla sijaitsevalla terassilla tai baarin takapihalla. Arki-iltaisin baarissa voi pelata pingistä tai ottaa osaa tietokilpailuun, viikonloppuisin vierailevat tiskijukat nostavat tunnelman kattoon.

Morfar Ginkon baarimikko David Romberg kertoo käyvänsä ulkona todella usein. “Suosikkipaikkojani ovat läheinen Marie Laveau (joka avaa uudistetulla konseptilla syksyllä 2017) ja Häktet, jossa käyn maanantaisin ja tiistaisin. Joskus käyn myös Indigossa“, hän listaa.

Myös södermalmilainen Sandra Kapplin tunnustaa suuntaavansa baariin neljänä iltana viikossa. Hänen vakiopaikkansa on Folkbaren, jossa hän viihtyy hyvän musiikin ja mukavien ihmisten takia. Ravintolabaarista ilta jatkuu usein Hornstullissa sijaitsevaan Laikaan, joka on Kapplinin mukaan kaupungin paras klubi. “Ystäväni soittavat siellä usein levyjä: deep technoa ja housea. Käyn Laikassa keskiviikkoisin ja lauantaisin – en koskaan poistu Södermalmilta”, hän naurahtaa.

Kesäilta terassilla

Kesäkaudella yöelämä laajenee Tukholmassakin terasseille. Alunperin 1800-luvun lopulla yksityiskäyttöön rakennetun Hallwylska-museon kauniille sisäpihalle katettu kesäterassi houkuttelee nauttimaan lämpimien kesäiltojen tunnelmasta ja värikkäistä juomista. Listaykköseksi on nopeasti valikoitunut vodkalla ja omenaliköörillä terästetty Greven-drinkki, joka saa vihreän värinsä basilikasta, kristallisoidusta inkivääristä ja basilikasta.

Kiireisintä baaritiskillä on perjantaisin kuuden maissa, jolloin paikalliset saapuvat juhlimaan työviikon päättymistä. Baarimikko Alex Alvarez kertoo nauttivansa terassin tunnelmasta – myös vapaa-aikanaan. “Hallwylska on oma ykköspaikkani juuri nyt. Tämä on kuin pieni puutarha, jossa Tukholma pyyhkiytyy kokonaan mielestä. Täällä voi vain rentoutua ja illemmalla ihailla tähtiä”, hän tunnelmoi.

Muita vierailun arvoisia kesäterasseja ovat ainakin Djurgårdenissa sijaitseva Josefina, jossa voi nauttia kesäpöydän antimista ja osallistua lauantain allasbileisiin, sekä Trädgården, jonka kesäohjelmistoon kuuluu kulttuuria aina ulkoilmaelokuvista konsertteihin. Myös Tukholman tunnetuimpiin yökerhoihin kuuluva Café Opera on avannut kesäksi ulkoilmabaarin ja Berns-hotellillakin on oma kesäklubinsa.

  • Hallwylska-museon kesäterassi on kauniilla sisäpihalla.

  • Morfar Ginkosta on hyvä aloittaa baari-ilta.

  • Morfar Ginkon baarimikko David Romberg viihtyy iltaisin Söderillä.

  • Illan kruunaa värikäs drinkki.

  • Kuva: Conny Fridh / imagebank.sweden.se

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja