Jaa Seuraa

Olutta intohimolla Tukholmassa

Teksti: Loviisa Läärä
Kuvat: Stockholm Brewing Company
Julkaistu: 11.10.2016
Päivitetty: 18.04.2017

Trendikkään Södermalmin ytimessä, kävelymatkan päässä Skanstullin metroasemasta, sijaitsee Stockholm Brewing Company. Tummanvihreä autotallinovi jää helposti huomaamatta, jos ei tiedä mitä etsiä. Oven takaa löytyy pienpanimo, joka valmistaa noin 2000 litraa olutta viikossa.

Stockholm Brewing Companyn perustajat Niklas Jakobson, Tomas Hallgren ja Niklas Lenkel valmistivat olutta omaksi ilokseen, kunnes he päättivät kokeilla, olisiko rakkaasta harrastuksesta liiketoiminnaksi. Nyt Stockholm Brewing Companyn oluita myydään Ruotsin lisäksi mm. Suomessa, Norjassa, Tanskassa, Virossa ja Isossa-Britanniassa.

Jakobson halusi löytää pienpanimolle tilat nimenomaan kaupungin keskustasta, jotta ihmiset voisivat pistäytyä siellä helposti tuoreella oluella. He myös järjestävät aina ehtiessään maisteluiltoja yrityksille ja polttariporukoille.

”Halusimme ihmisten voivan tulla näkemään omin silmin, miten täällä tehdään olutta. Kaikki on täysin luomua, minkä ihmiset voivat todeta itse”, Jakobson selittää.

Alkoholin myyntilisenssin ansiosta panimon ovet ovat auki asiakkaille after work -tyyliin yhtenä iltana viikossa. Usein kadulla oven edessä on ruokarekka myymässä ruokaa oluiden palanpainikkeeksi, ja toisinaan panimon keittiössä uurastaa kokkeja. Kerran illan menusta vastasi kahden Michelin-tähden kokki, ja onpa Jakobson itsekin häärinyt keittiön puolella.

”Täällä on perjantai-iltaisin hirveä kuhina, kun normaalisti laatikoita ja tavaraa täynnä olevat työskentelytilat siivotaan tapahtumia varten. Työ on kuitenkin kaiken vaivan arvoista; baaritoiminta on tosi hauskaa ja asiakasmäärämme on kasvanut jatkuvasti”, Jakobson iloitsee.

Ketteriä kokeiluja

Oluttrendit ovat Jakobsonin mukaan Ruotsissa ja muissakin Pohjoismaissa viitisen vuotta jäljessä Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta. Trenditietoiset ovat tällä hetkellä kiinnostuneita etenkin happamista ja monimutkaisista, tynnyrissä kypsytetyistä oluista. IPA- ja muut pale ale -oluet ovat kuitenkin edelleen panimon suosituimpia tuotteita.

”Myymme Suomeen paljon juuri happamia oluita. Ehkä se johtuu siitä, että suomalaiset pitävät hapanleivästä? Toisaalta mekin rakastamme hapanta leipää ja olutta! Viemme Suomeen myös vehnäoluita.”

Pienpanimon etuna on ketteryys, jonka ansiosta se voi kokeilla uusia makuja ja valmistustapoja.

”Yritämme olla trendien edellä. Nyt teemme matalan alkoholiprosentin IPA-oluita, kun muutama vuosi sitten suosittuja olivat vahvat ja kitkerät IPA-oluet”, Jakobson kertoo.

Koska kysyntä yrittää jo nyt tarjonnan, Stockholm Brewing Companyn suunnitelmissa on panimon laajennus.

”Yritämme myös löytää uusia markkinoita ulkomailta. Emme kuitenkaan valmista oluita sillä periaatteella, että niiden pitäisi sopia jonkun makuun. Me rakastamme oluita ja yritämme tehdä niitä niin hyvin kuin osaamme”, Jakobson sanoo nauraen.

Jakobsonin suosikkipaikat Södermalmilla

Parin korttelin päässä panimosta sijaitsee olutravintola Katarina Ölkafe, jossa Jakobson on osakkaana. Paikka muistuttaa nimensä mukaisesti enemmän kahvilaa kuin ravintolaa. Asiakaspaikkoja on vähän, mutta tiskillä on tarjolla sitäkin sydämellisempää asiakaspalvelua ja olutasiantuntemusta. Valikoima koostuu paikallisten pienpanimoiden tarjonnasta ja kevyestä lounaspurtavasta.

Lisäksi Jakobson kehottaa käymään Omnipollos Hatt -nimisessä olutravintolassa, joka sijaitsee niin ikään Södermalmilla.

”Se on sekä pizzeria että pienpanimo”, Jakobson hehkuttaa.

Käynnin arvoisia olutpaikkoja

Katarina Ölkafe

Sympaattinen, urbaanin katukahvilan näköinen pieni olutbaari, jossa tarjoillaan vain paikallisten pienpanimoiden oluita. Asiantuntevaa asiakaspalvelua, aito tunnelma ja hyviä avokado-toasteja!

www.katarinaolkafe.se
Katarina Bangata 27, T-bana: Medborgarplatsen

 

Oliver Twist

Kuuluisa American IPA -oluistaan. Todellista perinteistä pubitunnelmaa! Monipuolinen valikoima sisältää niin paikallisia oluita kuin trendejä maailmaltakin.

www.olivertwist.se
Repslagargatan 6, T-bana: Slussen

 

Stockholm Brewing Company

Panimo on auki asiakkaille perjantai-iltaisin klo 17–22. Tätä lähemmäksi aitoa panimotunnelmaa ei voi päästä, kun voit nauttia oluesi siellä missä se on valmistettukin!

www.stockholmbrewing.com
Södermannagatan 49, T-bana: Skanstull

 

Bierhaus

Saksalaista olutta ja ruokaa tarjoileva olutravintola.

www.bierhaus.se
Tegnérgatan 10, T-bana: Rådmansgatan

 

Hospodské Dvere (Kvarnens Bakficka)

Tšekkiläisen oluen ja ruoan ystäville tämä olutravintola on nappivalinta. Ravintola etsii jatkuvasti uusia pienpanimo-oluita sekä Tšekistä että Ruotsista ja tarjoaa myös olutmaisteluiltoja.

www.kvarnen.com
Tjärhovsgatan 4, T-bana: Medborgarplatsen

 

Wirströms Pub

Yli 200 vuotta Tukholmassa toiminut irlantilaisomisteinen Wirströms Pub tarjoilee itse valmistettua pubiruokaa sekä kymmeniä erilaisia oluita Ruotsista ja maailmalta. Maanantaista lauantaihin pubissa voi nauttia livemusiikista ja torstai-iltaisin näyttää taitonsa pubivisassa.

www.wirstromspub.se
Stora Nygatan 13, T-bana: Gamla Stan

Ajankohtaista Tukholmassa

Stockholms Kulturnatt

29.4.

Tukholman Taiteiden yössä (klo 18-24) koet taidetta uudella tavalla. Tapahtuman yli 400 tapahtumaa levittäytyvät eri puolille kaupunkia. Nouda tapahtuman ohjelmalehtinen Sergelin torin infopisteestä.

Kuva: Frida Moller – Studio Emma Svensson/Stockholms Kulturnatt

Ikaros – kauden uutuus

29.4. alkaen

Gröna Lund esittelee tällä kaudella uuden, hermoja koettelevan laitteen, Ikaroksen. Maailman lajissaan toisessa laitteessa vapaa pudotus tapahtuu kasvot suoraan alaspäin 95 metrin korkeudesta – uskallatko kokeilla?

Kuva: Sven Prim, Agent Molly & Co / Gröna Lund

Vikingaliv avaa ovensa

29.4.

Djurgårdenin uudessa Vikingaliv-museossa pääset tutustumaan viikinkien värikkääseen historiaan ja elämään. Dramatisoitu kertomus vie viikinkiajalle, vuoteen 963, ja tutustuttaa kävijät viikinkien elämään niin maailmalla kuin kotitilalla.

Kuva: Vikingaliv

Lidingöloppet MTB

6.5.

Tukholman suurin MTB-pyöräilykisa tarjoaa haasteita niin vasta-alkajille kuin kokeneillekin maastopyöräilijöille. Valittavana joko 23 tai 63 km, molemmilla radoilla tiedossa on kiemurtelevia polkuja, jyrkkiä mäkiä ja pyöräilyä merellisissä maisemissa.

Kuva: Lidingöloppet MTB

Yhteystiedot Tietosuoja