Jaa Seuraa

Mehubaareista pienpanimoihin

Teksti: Taneli Männikkö
Julkaistu: 7.4.2014
Päivitetty: 14.03.2017

Tukholman nousevat juomatrendit syntyvät muhivista maltaista sekä tuoreista hedelmistä. Kiinnostus oluen maailmaan on saanut viime vuosina entistä enemmän paikallista vivahdetta pienpanimoiden myötä. Nouseva terveystrendi on puolestaan johtanut mehubaarien uuteen tulemiseen.

Mehubaarit

Tukholmalaisten kasvanut viehtymys mehuihin näkyy varsinkin syksyisin, jolloin paikalliset kiikuttavat kilvan omeniaan ja marjojaan paikallisiin musteriet-mehustamoihin. Sekään ei ollut sattumaa, että Ruotsissa kaupan tutkimusinstituutti HUI valitsi vuoden 2013 joululahjaksi mehulingon.

Terveystietoisuuden levitessä myös valmiita mehuja tarjoilevia baareja on alkanut nousta tuhkatiheään Tukholman keskustaan ja sen lähialueille.

Tuoremehuista, pirtelöistä ja eri makumaailmojen yhdistelystä on kehittynyt oma taiteenlajinsa, ja valikoima kehittyy vuodenaikojen ja kausien mukana. Miltä kuulostaa esimerkiksi persilja-kurkku-inkivääri-omena-sitruuna-mehu tahi vaikkapa kesäkurpitsa-omena-selleri-avokado-minttu-herne-smoothie?

Matkoja mehujen makumaailmaan tarjoavat useat ketjut, kuten Juiceverket, Naked Juicebars ja SqueezedUp.

Pienpanimot

Persoonallisista mallastuotteista kiinnostuneet eivät joudu Tukholmassa olemaan kuivin suin. Viime vuosien aikana pienpanimot ovat vyöryneet täydentämään valikoimillaan perinteisempiä olutmerkkejä. Taustalla on alati kasvava kiinnostus paikalliseen olueen ja sen luomisprosessiin. Pelkästään Tukholmasta ja sen lähialueilta löytyy jo toistakymmentä pienpanimoa, joiden valikoimia löytää helposti myös keskustan kaupoista.

Nya Carnegiebryggeriet

New Yorkin Brooklyn-panimon tuotteiden suosio on ollut Ruotsissa valtaisaa. Jopa siinä määrin, että länsinaapuri on ollut panimolle suurin New Yorkin ulkopuolinen markkina-alue maailmalla. Carnegie Porter puolestaan kuuluu Ruotsin perinteikkäimpiin oluisiin, ja nykyisin tuotemerkin omistaa Carlsberg.

Brooklynin ja Carnie Porterin avioliiton hedelmänä Hammarby Sjöstadiin avattiin huhtikuussa 2014 Nya Carnegiebryggeriet -panimo, jossa on yhdistetty juurevaa ruotsalaista ja trendikästä amerikkalaista olutkulttuuria. Historiallisen Lumafabrikenin tiloissa löytyy uusien mallasjuomien lisäksi myös olutteeman ympärille pedattua purtavaa.

Monks Porter House

Vanhassakaupungissa vain sadan metrin päässä metroasemasta sijaitseva Monks Porter House on etenkin tumman kullan maaperää. Täällä valmistetaan lähinnä stout- ja porter-oluita 1600-luvun historiallisessa ympäristössä. Kellariholveista löytyvässä valikoimassa piisaa vaihtoehtoja myös vaaleammista mauista kiinnostuneille, sillä hanoihin on haalittu laaja otanta ruotsalaisten pikkupanimoiden osaamista.

S:t Eriks Bryggeri

S:t Eriks -panimon historia juontaa 1800-luvulle. Vielä 1900-luvun alussa S:t Eriks oli Tukholman suurin panimo, mutta sen toiminta hiipui ja tuotemerkki lakkautettiin lopullisesti 1960-luvulla. Muutama vuosi sitten maineikas tuotemerkki puhallettiin uudestaan henkiin pienpanimona, ja maan kuuluisimpiin olutguruihin kuuluvan Jessica Heidrichin johdolla S:t Eriks -tuotteet ovat palanneet täydentämään Ruotsin olutkarttaa.

Lisää tietoa paikallisista pienpanimoista löytyy Ruotsin pienpanimosivustolta.

 • Moni nauttii ruokaisan ja ravinteikkaan smoothien aamiaiseksi, lounaaksi tai välipalaksi.
  Kuva: Juiceverket

 • Juiceverketiltä löytyy paljon mehukkaita vaihtoehtoja.
  Kuva: Juiceverket

 • Tervetuloa Monks Porter Houseen, tummien oluiden tyyssijaan!
  Kuva: Taneli Männikkö

 • Jessica Heidrich herätti henkiin perinteisen S:t Eriks -olutmerkin.
  Kuva: S:t Eriks Bryggeri

Lisää olutkeitaita

Akkurat – Matka mallasmaailman ympäri

Tukholma-fi-juoma-Akkurrat

Akkurat tarjoaa yllättäviä makuelämyksiä.
Kuva: Taneli Männikkö

Useammassa tukholmalaisravintolassa on tarjolla harvinaisempia olutmerkkejä maailman eri kolkista, paikallisia unohtamatta. Yksi mallasmakustelijoiden ehdoton klassikko on Södermalmilla Slussenin lähellä sijaitseva Akkurat, josta löytyy taatusti oluita, joita ei ole aiemmin päässyt maistamaan.

Talon kymmenistä hanaoluista osa vaihtuu kauden ja teeman mukaan, ja yli 700 pullo-oluesta löytyy koko kirjo Nynäshams Ångbryggerin tuotteista harvinaisiin vintage-oluisiin.

Belgobaren – Tukholman pikku-Belgia

Sukellus belgialaisen oluen syvyyksiin järjestyy helposti myös Tukholmassa. Esimerkiksi Norrmalmilla Freys-hotellin yhteydessä sijaitseva Belgobaren tarjoaa laajat mahdollisuudet tutustua olutmaiden pikkujätin herkkuihin. Listalta löytyy useita satoja belgialaisia oluita lagereista trappist-panimoiden luomuksiin, joita voi maistella asiaankuuluvasti belgialaisen keittiön antimien kera.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja