Jaa Seuraa

Tukholman uudet ekoputiikit ja ekokahvilat

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 2.11.2016
Päivitetty: 22.08.2017

Ekologisuus on pinnalla. Yhä useammassa Tukholman kaupassa ja kahvilassa voi tehdä vastuullisia valintoja – tyylistä ja mausta tinkimättä.

tukholma-fi-ekoputiikit-weekly-2

Weeklystä löydät vaatteiden ja asusteiden lisäksi myös ekologista kosmetiikkaa.

Tukholman trendit saavat tunnetusti alkunsa Södermalmin alueelta. Ekologisuus ja vastuullisuus kiinnostavat etenkin uutta yrittäjäsukupolvea, mutta vihreät arvot eivät aina näy päällepäin – päinvastoin. Åsögatanilla sijaitseva lifestyle-putiikki Weekly on tästä oiva esimerkki: tuotteet on valikoitu eettisten periaatteiden mukaisesti, vaikka sitä ei arvaisikaan ensisilmäyksellä. Myynnissä on vaatteiden ja asusteiden lisäksi kosmetiikkaa, ruotsalaisen Under the Same Sun -merkin värikkäitä joogavaatteita ja ekologisia Veja-lenkkareita.

“Vaikka ihmiset yleisesti pitävät luomua ja vastuullisuutta arvossa, he eivät osta ekologisia tuotteita, jos ne eivät näytä hyvältä. Haluamme helpottaa valinnan tekemistä yhdistämällä designin ja ekologisuuden”, kaupan perustaja Ola Gejde kertoo.

SoFon alueella on useita muitakin vierailun arvoisia putiikkeja. Ruokahankinnat kannattaa tehdä Goodstore-, Paradiset- ja Saltå Kvarn -kaupoissa. Timmermansgatanilla sijaitseva Organico tarjoilee lounasaikaan meksikolaistyylisiä, gluteenittomia leipärullia, ruokaisia salaatteja ja bataattiranskalaisia, jotka kelpaavat myös pikaruoan ystäville. Mukaan voi ostaa ruokien lisäksi teetä, kahvia ja kosmetiikkaa – kaikki on luomua.

Vastuullisten valintojen tekeminen on helppoa

tukholma-fi-ekoputiikit-ekoist-maya-nestorov

Maya Nestorov bloggaa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Tukholmalainen hyvinvointibloggaaja Maya Nestorov iloitsee kaupungin kasvavasta tarjonnasta ja haluaa kertoa bloginsa lukijoille, kuinka helppoa eettisten valintojen tekeminen on. “Tukholmalaiset ovat todella kiinnostuneita hyvinvoinnista ja luonnonmukaisesta elämäntavasta. Kauppojen lisäksi Tukholmassa on kuitenkin upea luonto – se on ekologisen elämän perusta, josta ammennan hyvää oloa”, hän tiivistää.

Tutustu myös näihin ekokauppoihin ja -kahviloihin

tukholma-fi-ekoputiikit-nudie-jeans-2

Nudie Jeans-merkillä on Tukholmassa kaksi myymälää.

Nudie Jeans (Jakobsbergsgatan 11 ja Skånegatan 75)
Nudie Jeansin farkut on valmistettu luomupuuvillasta eettisin periaattein. Kaikki merkin tuotteet on tehty kestämään kovaa kulutusta, mutta tarvittaessa farkut voi viedä veloituksetta korjattaviksi Nudie Jeans -myymälään. Valikoimissa on useita miesten ja naisten malleja.

tukholma-fi-ekoputiikit-manos-2

Manos on kauniiden vaatteiden ja kodinsisustuksen keidas.

Manos (Renstiernas gata 22)
Keramiikkataiteilija Karin Erikssonin perustama Manos myy nimensä mukaisesti artisaanien käsin valmistamia esineitä. Kauniissa ja luonnonläheisessä myymälässä voi ihastella kodin tekstiilejä, sisustusesineitä, vaatteita ja asusteita. Takahuoneessa sijaitsee keramiikkastudio, jonka tuotokset päätyvät myös kaupan hyllyille.

tukholma-fi-ekoputiikit-ekoist-gabriel-forde-2

Gabriel Förde työskentelee suositussa Ecoist-liikkeessä, joka on samalla myös kahvila.

Ecoist (Sibyllegatan 51)
Kotoisa pieni kivijalkapuoti, jonka yhteydessä toimii paikallisten suosima vegekahvila. Myynnissä paljon luomua ja gluteenittomia tuotteita, vegaanisia lisäravinteita sekä luonnonkosmetiikkaa.

Hårsvallet (Grindsgatan 31 ja Hornsgatan 29A)
Ekologisessa parturi-kampaamossa ei käytetä lainkaan haitallisia kemikaaleja. Kaikki hoidot sisältävät rentouttavan shiatsu-hieronnan, ja mukaan voi ostaa luonnonmukaisia hiustuotteita.

Lilla Ekot (Riddargatan 20)
Jessica Bergström ja Sam Saiges perustivat kotoisan luomukahvilansa vuonna 2015. Lounasta tarjoillaan päivittäin ja kaikki on paikan päällä valmistettua. Paikallisten suosiossa on etenkin terveellinen superfood-salaatti, joka saa väriä punajuuresta, avokadosta ja talvikurpitsasta.

EcoSTHLM (Götgatan 78)
Värikäs kauppa on pullollaan leluja sekä lasten vaatteita ja jokapäiväisiä tarvikkeita aina juomapulloista kosmetiikkaan.

  • Manos-liikkeen yhteydessä toimii oma keramiikkastudio.

  • Weeklystä löydät muun muassa eettisesti valmistettuja Veja-lenkkareita. 

  • Charlotta Stenberg palvelee asiakkaita Nudie Jeansin liikkeessä.

  • Pistäydy lounaalla ekokahvila Lilla Ekotissa.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja