Jaa Seuraa

Tukholman alennusmyyntikausi

Teksti: Elna Nykänen-Anderson
Kuvat: Tove Freiij/imagebank.sweden.se
Julkaistu: 20.12.2016
Päivitetty: 16.08.2017

Joulun alennusmyynnit ovat oiva tilaisuus täydentää vaatekaappia tai piristää kodin sisustusta. Näillä vinkeillä teet parhaat löydöt aleviidakossa.

Tukholman jouluale alkaa kirjaimellisesti jouluna. Monet liikkeet avaavat ovensa viimeistään tapaninpäivänä, jolloin kinkkuun, sukulointiin ja tv-sarjojen katseluun nopeasti kyllästyneet tukholmalaiset suuntaavat kaupungille sankoin joukoin. Välipäivien ale käsittää useimmat keskustan liikkeet, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi tavaratalo NK:n odotettu ale alkaa yleensä vasta tammikuun puolella.

Muotitietoisten Bibliotekstan

Muotipiirien odotetuimman alennusmyynnin järjestää Birger Jarlsgatanilla sijaitseva Nathalie Schuterman. Käsite ”Sjuttio på Schuttis” tuli laajemmin tunnetuksi tv-sarja Solsidanin kautta, mutta oli jo sitä ennen tuttu Tukholman muotishoppaajille. Kyseessä on luksusmerkkeihin keskittyvän putiikin 70 prosentin ale, josta moni tukholmalainen fashionista on löytänyt Balenciaga-laukkunsa tai Miu Miu-sandaalinsa. Ale starttaa välipäivinä 30 prosentista.

Bibliotekstan-nimellä tunnettu alue putiikin lähistöllä on muutenkin otollinen muotishoppailijalle. Hamngatanilta alkava Birger Jarlsgatanin pätkä on omistettu luksusmerkeille: Gucci, Celine, Chanel, Mulberry, Prada ja Louis Vuitton sijaitsevat kaikki lähes vierekkäin samalla kadulla. Ne eivät yleensä kyltitä alennusmyyntejään näkyvästi, mutta sisälle kannattaa kuitenkin rohkeasti kurkistaa: useimmat pudottavat joulun jälkeen hintojaan 30-50 prosentilla. Norrmalmstorgin ympäriltä löytyvät Acne ja Hope, ja sieltä voi kätevästi siirtyä Biblioteksgatanille. Sitä hallitsevat keskihintaiset merkit kuten Filippa K, COS, & Other Stories ja By Malene Birger, jotka kaikki pudottavat hintojaan reilusti alekaudella.

Keskustan ohella paras muotitarjonta löytyy Södermalmilta. Siellä kannattaa katsastaa ainakin Bruno Götgatan, Krukmakargatanin persoonalliset putiikit sekä vintage-tarjonnastaan ja muotiliikkeistään tunnettu SoFo eli alue Folkungagatanin eteläpuolella.

Perheen pienimmille

Lastenvaatteita ja -tarvikkeita etsiville parhaita alepaikkoja ovat keskustan tavaratalot sekä suuremmat ostoskeskukset keskustan ulkopuolella. Hamngatanin NK tarjoaa korkean tason muotia ja sisustusta, kun taas Sergelin torin kupeessa sijaitseva Åhléns City tunnetaan koko perheen tavaratalona, jonka hintataso on hiukan matalampi.

Kaupungin suurin ostoskeskus Mall of Scandinavia on pullollaan sekä aikuisten että lasten vaateliikkeitä – parhaisiin kuuluvat leikkisä, tanskalainen MOLO sekä Newbie, jonka kaikki vaatteet on tehty ekologisesta puuvillasta. Lelupuolella Lego Store ja Disney Store ovat taatusti lasten mieleen.

Jos pysyttelet mieluummin keskustassa, löytyy sieltäkin runsaasti lastenvaateliikkeitä. Preppy-tyylin ystäville sopivat Ralph Laurenin lastenputiikki MOOD Stockholmissa sekä prinsessa Victorian suosima Livly Birger Jarlsgatanilla. Molemmat ovat hintavia, mutta alessa on mahdollisuus tehdä hyviä löytöjä.

Sisustus ja design

Tukholman sisustus- ja designtarjonta on siroteltu eri puolille kantakaupunkia, mutta suurin osa liikkestä on kävelymatkan päässä toisistaan. Ruotsalaista  kannattaa etsiä ainakin Asplundin ja Nordiska Gallerietin alennusmyynneistä. Hauskoja sisustusyksityiskohtia – kirjaimia, julisteita ja minipatsaita – tarjoaa Grandpa, jolla on kaupungissa useampi liike. Vaatekeju Zaran sisustusliike Zara Home puolestaan on edullisten tekstiilien, astioiden ja muiden sisustusyksityiskohtien kultakaivos. Myös NK on viime vuosina panostanut sisustusosastoonsa.

Näin toimit alennusmyynneissä:

1. Suunnittele ostosreissusi jo kotona miettimällä mitä tarvitset sekä selvittämällä sen, mitkä trendit pitävät pintansa seuraavanakin sesonkina.

2. Lähde liikkeelle aamulla ruuhkan välttämiseksi – mieluiten heti kun kaupat aukeavat eli arkisin klo 10 ja viikonloppuisin klo 10-11 välillä.

3. Muista tarkastaa tuotteen laatu ja kunto. Vahingoittunutta tai huonolaatuista ei kannata ostaa edes alehintaan.

4. Säästä kuitti! Joissakin liikkeissä myös aletuotteilla on vaihto-oikeus.

5. Älä shoppaile nälkäisenä – täydellä vatsalla teet parempia päätöksiä.

tukholma-fi-alennusmyyntikausi-2

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja