Jaa Seuraa

Lukutoukkien Tukholma

Teksti: Tuukka Luukas
Julkaistu: 11.11.2014
Päivitetty: 19.04.2016

Tukholma on kirjallisuuden Nobelin kotikaupunki, ja pullollaan upeita kirjakauppoja, kirjakahviloita ja kirjallisuustapahtumia. Listasimme mielenkiintoisimmat kirjakaupat kaupunginosittain.

Tukholma, Nobel, kirjallisuus

Nobel-mitali
© ® The Nobel Foundation

Norrmalm–Östermalm

NK Bokhandel on Tukholman ykköstavaratalon kirjaosasto ja yksi parhaista yleiskirjakaupoista. Tarjolla on kirjallisuutta ruotsiksi ja englanniksi sekä paljon valokuva- ja kahvipöytäkirjoja. Kaupassa on myös kahvila ja vieressä musiikkiosasto.

Hedengrens Bokhandel Sturegallerianin alakerrassa on yksi kaupungin arvostetuimmista kirjakaupoista, ja se tarjoilee hyvän valikoiman englanninkielistä ja ruotsinkielistä kirjallisuutta sekä erikoisalan kirjoja. Kaikkiaan nimekkeitä on yli 60 000. Kirjakaupassa järjestetään myös kirjailijavierailuja.

Rönnells kadun toisella puolella Birger Jarlsgatan 32:ssa on vuonna 1929 perustettu, edelleen suosittu antikvariaatti, josta lyötyy yli 100 000 nidettä. Siellä järjestetään myös kirjallisuustapahtumia, konsertteja ja näyttelyitä. Sunnuntaisin antikvariaatti on kiinni.

Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan 28:ssa, Sergelin torin kupeessa, on Ruotsin suurimman kirjakauppaketjun yksi parhaista liikkeistä. Valikoimissa on fiktiota, faktaa ja tietokirjoja sekä ruotsiksi että englanniksi.

Gamla Stan

Science Fiction Bokhandeln Västerlånggatan 48:ssa myy eritoten science fiction- ja fantasiakirjallisuutta sekä -elokuvia. Valikoimasta löytyy myös sarjakuvia, roolipelejä, lauta- ja figuuripelejä sekä fanitavaraa vaativammankin nörtin makuun.

Nautiska Magasinet Slussplan 5:ssä Slussenin kupeessa myy mm. purjehtimiseen ja veneilyyn liittyvää kirjallisuutta ja merikarttoja.

Nobel-museon kirjakauppa sijaitsee Nobel-museossa Stortorgetin laidalla aivan vanhan kaupungin sydämessä. Sieltä on saatavissa tietysti kaikkien kirjallisuuden Nobelin voittajien lähes koko tuotanto. Kaupasta löytyy myös muiden nobelistien kirjoittamia teoksia Paul Krugmanin talousajatuksista Lech Walesan mietteisiin työläisten asemasta ja silloisesta Puolan tilanteesta, joka taas johti koko maailmanpolitiikan muutokseen.

Södermalm

Götgatan on Söderin olohuone, ja sen alkupäässä, lähellä Slussenia on monta varsin hienoa kirjakauppaa.

Söderbokhandel Götgatan 37:ssä on täynnä klassikoita ja nykykirjallisuutta, niin ruotsiksi kuin muillakin kielillä. Press Stop Götgatan 31:ssä puolestaan tarjoilee erittäin laajan valikoiman kansainvälisiä lehtiä laidasta laitaan. Kaupan vieressä on myös kahvila, jossa voi tutkia ostoksiaan.  Kadun toiselta puolelta Pocket Shopista (Götgatan 40) saa uusimmat pokkarit edullisesti. Se on avoinna myös sunnuntaisin klo 12–17. Götgatan 78:ssa on Akademibokhandelin liike.

Konstig Götgatanin sivukadulla Åsögatan 124:ssä on Tukholman paras taidekirjakauppa jo vuodesta 1994. Se on täynnä pelkkää maailmanluokan taidetta.

Papercut Krukmakargatan 24:ssä, Mariatorgetin lähellä, myy trendikästä populaaria kirjallisuutta, lehtiä ja valokuvateoksia. Heidän elokuvavalikoimansa on lyömätön, ja hyllyssä on paljon sekä klassikoita, art house -elokuvia, ohjaajabokseja sekä uusinta uutta ympäri maailmaa. Lisäksi kaupassa on ehkä yksi Pohjolan laajimpia valokuva- ja fashion-lehtivalikoimia.

The English Bookshop on englantilaisen bibliofiilin toiveuni. Tarjolla on englanninkielisiä kirjoja laidasta laitaan eli pokkareita, kovakantisia, muistelmia, tietokirjoja, Young Adult -romaaneja ja niin edelleen. Kaupassa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia: kirjailijavierailuja, konsertteja sekä lasten lukutapahtumia. Kauppa on avoinna myös sunnuntaisin klo 12–16, ja sillä on sisarkauppa Uppsalassa.

Söderistä ei kannata poistua, ennen kuin on käynyt tekemässä Stieg Larsson-kierroksen, jossa käydään maailmanmaineeseen nousseen ruotsalaiskirjailijan dekkaritrilogian tapahtumapaikoilla.

Skeppsholmen & Djurgården

Moderna Museet Bookshop on täynnä taidekirjoja, taidealan lehtiä sekä Modernan näyttelyiden julisteita.

Rosendals Trädgårds Butikista saa paitsi puutarhaan liittyvää kirjallisuutta, myös kaikenlaista muuta viherpeukaloiden ja herkkusuiden tarpeisiin aina talon omista leipomotuotteista kukkasipuleihin. Tunnelmallisen kahvilan antimista voi nauttia myös ulkona puutarhassa.

Kirjailijatapaamiset ja tapahtumat

Stockholm Literature on kolmipäiväinen kirjallisuustapahtuma, joka kokoaa kansainvälisiä kirjailijavieraita Moderna Museetiin aina lokakuun lopussa.  Ohjelmassa on keskusteluja, näyttelyitä, elokuvia sekä iltatapahtumia liittyen vuosittain vaihtuvaan teemaan.

Stockholm Poetry Festival on ruotsalaisen Nobel-runoilija Tomas Tranströmerin perustama runofestivaali, joka on koonnut kansainvälisen runotaiteen huippuja esiintymään Södra Teaterniin.

Nobel-palkinnon jakotilaisuus pidetään aina joulukuun 10. päivä. Nobel-voittajat keskustelevat sitä ennen yhteisessä tilaisuudessa vuosittain vaihtuvasta teemasta. Keskustelutilaisuudet ovat ilmaisia, mutta niihin tulee ilmoittautua etukäteen.

Tukholma, kirjallisuus, Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa
© The Nobel Foundation
Kuva: Ulla Montan

Kulturhusetissa järjestetään säännöllisesti kirjailijatapaamisia, joissa esiintyvät maailmankuulut kirjailijat: nobelisteja, Pulitzer- tai Booker-palkinnon saaneita sekä ruotsalaisia suuruuksia. Tavattavissa ovat olleet muun muassa nobelisti Mario Vargas Llosa, kaksi kertaa Booker-palkinnon voittanut Hilary Mantel sekä hittiromaanin ”Tikli” julkaissut Donna Tartt, joka sai teoksestaan myös Pulitzer-palkinnon. Muita lavalla nähtyjä suuria nimiä ovat Pulitzer-palkinnon saanut Richard Ford USA:sta, dekkaristi Jo Nesbo Norjasta sekä Suomen Sofi Oksanen. Liput ovat hyvin edullisia, alkaen 50 kruunua. Ajankohtaista tietoa tapahtumista ja tuoreet vierailijanimet löytyvät Facebook-sivulta

  • Kuva: iStock

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja