Jaa Seuraa

Elämyksellinen perjantai Vasastanissa

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 16.4.2015
Päivitetty: 15.03.2017

Tukholman pohjoisosassa sijaitsevan Vasastanin maamerkkejä ovat korkeat liikerakennukset, mutta ulkonäkö pettää. Eläväinen kaupunginosa hurmaa antiikkiliikkeillään, pikkuputiikeillaan ja gallerioillaan – erityisesti joka kuukauden ensimmäinen perjantai, jolloin alueella järjestetään First Friday Hopping.

Vasastanin asukkaat ovat kaikenikäisiä, mutta erityisen suosittu alue on nuorten mediatyöläisten keskuudessa. Päivisin alue täyttyy luovien alojen tekijöistä aina vaatesuunnittelijoista muusikoihin. “Yhteistä Vasastanin yrittäjille on, että he välittävät siitä, mitä tekevät”, Deborah Duerr kertoo. Hän on itse galleristi, joka tekee töitä sen eteen, että Vasastan säilyttää kulttuurimaineensa myös tulevaisuudessa.

First Friday Hopping

Yksi Deborahin aikaansaannoksista on syyskuussa 2012 perustettu First Friday Hopping -tapahtumakonsepti (tapahtuman Facebook-sivu). Joka kuukauden ensimmäinen perjantai alueen pienyrittäjät ja käsityöläiset toivottavat vierailijat tervetulleiksi ja järjestävät tiloissaan erilaisia tempauksia. Aikaisemmissa First Friday Hopping -illoissa on nähty niin tanssiperformansseja kuin opeteltu kukka-asetelmien tekoakin. Tapahtumapaikasta toiseen pääsee kätevästi SL-bussilla, jos jalat väsyvät, eikä osallistuminen maksa mitään.

Mukana tapahtumajärjestelyissä on kymmenkunta alueen paikallista toimijaa, jotka yhdessä suunnittelevat ja toteuttavat kaiken. Yksi heistä on Carina. Hän pyörittää ystävänsä Mollyn kanssa Molly o Carina -nimistä putiikkia, jossa he myyvät paitsi itse tekemiään käsitöitä, myös muiden artesaanien tuotteita. “Me haluamme kertoa kävijöille, millaista käsityöläisyys on. Kaikki kysyvät aina ensimmäisenä, voiko tästä saada elantonsa. Se on toki tärkeää, mutta kyse ei aina ole pelkästään rahasta. Kun tekee käsillään töitä, siitä saa niin paljon enemmän. Minulle kutominen on kuin meditaatiota”, Carina kertoo.

Paikalliset yrittäjät esittäytyvät

First Friday Hopping -tapahtumien avulla järjestäjät haluavat rohkaista ihmisiä tutustumaan paikallisiin yrittäjiin. “Monet tekevät nykyään ostoksensa useimmiten kauppakeskuksissa ja verkossa, vaikka heistä onkin mahtavaa, että on olemassa paikallisia pikku putiikkeja. Mutta ihmisten täytyy käydä niissä ja tukea niitä tekemällä ostoksia, muuten pienet yritykset eivät selviä”, Deborah sanoo.

Tapahtuma on saanut riemastuneen vastaanoton paikallisten keskuudessa, jotka ovat tottuneet siihen, että joka kuukauden ensimmäinen perjantai Vasastanissa tapahtuu jotain hauskaa, jota kannattaa odottaa. “Ihmisistä on kiinnostavaa kohdata taiteilijoita ja oppia uutta. Me kerromme tarinoita tuotteiden takaa. Korusuunnittelija saattaa olla paikan päällä kertomassa työstään. Näin ihmiset pääsevät kurkistamaan taiteilijoiden maailmaan”, Deborah selventää. Hän joutui itse sulkemaan galleriansa huimasti kohonneen vuokratason vuoksi, mutta asuu edelleen alueella ja järjestää erilaisia pop-up -näyttelyitä.

Naisille on tärkeää tuoda esille taiteen todellinen arvo. “Kun ihmiset ostavat taidetta käsityöläiseltä, he itse kasvavat ihmisinä. Yksittäinen teos ehkä maksaa paljon, mutta myös autot, televisiot ja sohvat ovat kalliita. Taide on arvokas osa kulttuuria ja sen ostaja kunnioittaa paitsi taidetta myös sen tekijää.” Molly kiteyttää.

Vasastanissa kannattaa toki vierailla muulloinkin kuin kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Alueella voi suunnistaa myös omin päin tapahtumaa varten tehdyn kartan avulla. Deborah haluaakin täsmentää, ettei kyse ole loppujen lopuksi pelkästään yksittäisestä tapahtumasta. “Tämä on yhteisöllinen tapa toimia ja tukea muita pienyrittäjiä. Meillä on mahtava verkosto ja autamme ja tuemme toinen toistamme – silloinkin, kun on vaikeaa”, hän tiivistää.

First Friday Hopping -tapahtumassa mukana olevat putiikit ja galleriat ovat auki joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 16–20. Mollyn ja Carinan myymälä sijaitsee Vanadisplanilla. Liikkeen etuosassa on Carinan isän Roland Wiklundin viulukorjaamo, joka on jo itsessään nähtävyys. Tutustumisen arvoinen on myös taiteilija Ebba Strid Udikasin Ebbas Värld -studio ja showroom osoitteessa Tomtebogatan 17. Vasastan on kivenheiton päässä Tukholman keskustasta ja paikalle pääsee kätevästi bussilla numero kolme.

  • Galleristi Deborah Duerr on First Friday Hopping -tapahtumakonseptin perustaja.

  • Molly pyörittää ystävänsä kanssa Molly o Carina -käsityöputiikkia.

  • Molly o Carina -liikkeessä myydään useiden artesaanien tuotteita.

  • Nämä herkulliset jalkineet odottavat Molly o Carinan hyllyllä.

  • Mollyn ja Carinan myymälän yhteydessä on Carinan isän Roland Wiklundin viulukorjaamo.

Vasastanin ja Kungsholmenin vinkit

Katso First Friday Hopping –tapahtuman Facebook-sivulta mitkä alla olevista osallistuvat kulloinkin tapahtumaan.

Galleri Duerr
Vaihtuvia pop-up-näyttelyitä eri lokaatioissa.

Ebbas Värld, Tomtebogatan 17 (kulmassa)
Taiteilija Ebba Strid Udikasin studio ja näyttelytila.

Molly o Carina Konsthantverk ja Roland Wiklund Violinateljé, Vanadisplan 8
Mollyn ja Carinan myymälä, jossa myydään muun muassa heidän omia kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Etuosassa sijaitsee Carinan isän Rolandin upea viuluateljee.

Camilla Skorup Textildesign
Kauniita käsitöitä korkealuokkaisesta villasta sekä vierailevia taiteilijoita.

TGB Engström / Läder & skinn, Sankt Eriksgatan 7
Perinteisiä ja nykyaikaisia nahasta valmistettuja käsitöitä.

Öl & Vinmagasinet, Karlbergsvägen 20
Kattava valikoima juomalaseja. Myymälän omistaja kertoo mielellään tarinoita niiden takaa.

Birka Bowling, Birkagatan 16
Keilausta, ruokaa ja sporttibaari. Ulkoapäin ei voi päätellä, että sisältä löytyy alueen paras illanviettopaikka.

Stockholm’s Förgyllning & Bildhuggeri, Upplandsgatan 60
Dekoratiivisia kultakehyksiä ja muita koriste-esineitä.

Helena Sandström Smycken, Norrtullsgatan 65
Kultasepän työpaja, jossa korusuunnittelija Helena kertoo mielellään työstään.

Coola Tanten, Vikingagatan 9
Retromuotia ja asusteita naisille.

Linnegalleriet, Roslagsgatan 32
Kuin aika olisi pysähtynyt: putiikki täynnä kirjailtua antiikkia, serviettejä, pyyhkeitä ja pitsisiä pöytäliinoja.

Woo-Bock Lee Papperskonst, Sankt Eriksgatan 9
Korealaisesta han-ji –paperista valmistettuja kuvia ja esineitä.

Majas Bok, Norrbackagatan 9
Piirroksia, kortteja ja paperitavaraa.

Brasseri Le Pot, Karlbergsvägen 52
Ruotsalais-ranskalainen kortteliravintola.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja