Jaa Seuraa

Antiikkia ja vintagea Tukholman huutokaupoissa

Teksti: Tuukka Luukas
Kuvat: Erja Lempinen
Julkaistu: 9.6.2015
Päivitetty: 20.04.2016

”Ensimmäinen, toinen, kolmas… ja myyty keltapaitaiselle rouvalle eturivissä!” Huutokaupassa on aivan oma tunnelmansa. Tukholman liikkeiden valikoima ulottuu klassikkotaiteesta vintage-muotiin ja viineihin.

Tukholma, huutokaupat, antiikki, vintage, Stockholms Auktionsverk, Maria Granström

Stockholms Auktionsverkin Maria Granström johtaa maailman vanhimman huutokauppakamarin arviointiosastoa.

Maailman vanhimman huutokauppakamarin Stockholms Auktionsverkin pääsali sijaitsee Östermalmilla. Salissa tavarat ovat vaihtaneet omistajaa jo vuodesta 1674. Asiakaskuntaan on kuulunut lukuisia merkkihenkilöitä, kuten Carl Michael Bellman ja August Strindberg.

Aivan Silja Linen terminaalin lähistöllä, Frihamn 5:ssä, on huutokaupan online-tuotteiden näyttelytila.

”Hinnat ja esinetiedot löytyvät kätevästi sovelluksemme kautta esineissä olevan koodin avulla”, kertoo online-huutokaupan johtaja Maria Granström.

Stockholms Auktionsverkin päähuutokauppojen ajat voi katsoa heidän nettisivuiltaan. Ohjelmassa on klassisia, moderneja ja nykytaiteen esineitä, valokuvia sekä tietysti viinejä. Fashion-osaston vintage-vaatteet ovat uusin villitys.

Kansainvälistä laatutarjontaa

Toinen merkittävä tukholmalainen huutokauppa on Suomessakin toimiva Bukowskis, jonka valikoima Ruotsissa on laajempi kuin Suomessa. Erityisesti valokuvien tarjooma on erinomainen, sillä Fotografiska Museetin näyttelyt ovat selvästi kasvattaneet valokuvan suosiota ja myös huutokauppojen valokuvatarjontaa. Tukholmalaisilla on erinomainen ja varsin kansainvälinen valokuvamaku, ja sitä kannattaa hyödyntää huutokaupoissa, joista saa maailmanluokan löytöjä kilpailukykyiseen hintaan.

Sotheby’shuutokaupassa voi katsastaa Lontooseen ja New Yorkiin tulevia kohteita ja jättää myös tavaraa huudettavaksi tai arvioitavaksi.

Kursseja connoisseureille

Stockholms Auktionsverkillä ja Bukowskilla on erittäin suosittuja kursseja, jotka johdattavat antiikin ja esimerkiksi nykytaiteen saloihin. Ajankohdat löytyvät huutokauppojen nettisivuilta. Kursseilla tehdään myös retkiä lähistön gallerioihin ja taideliikkeisiin sekä matkoja esimerkiksi viininviljelyksille Provenceen, Ranskaan.

Antiikkiunelmia

Tukholma, antiikki, Modernity

Modernity

Huutokauppojen ohella Tukholmassa on vakuuttava tarjonta niin vanhaa kuin uuttakin antiikkia. Modernity-liike Östermalmstorgetin reunalla on täynnä moderneja klassikoita Alvar Aallon vanhoista Artek-huonekaluista ruotsalaisiin ja tanskalaisiin klassikoihin.

Thunér Antikhandelista löytyy upeaa vanhaa antiikkia. Ruotsalainen kustavilainen suuntaus on täällä hyvin edustettuna.

Antiikkikimara Upplandsgatan-Odengatan

Tukholman antiikkikadut ovat Upplandsgatan Odenplanin metroasemalta pieneneviin numeroihin päin sekä Odenplanin metroasemalta alkava Odengatan. Antiikkiliikkeet Odengatanilla löytyvät numeroiden 80–94 tienoilta.

Bacchus Antik, Upplandsgatan 46
Lähimpänä metroasemaa. 1900-luvun modernia skandinaavista muotoilua, huonekaluja, taidelasia, keramiikkaa, porsliinia ja paljon valaisimia. Myös hienoja maljakoita.

Evensen Antik, Upplandsgatan 40

Millings, Upplandsgatan 23
Vanhaa kartano- ja talonpoikaistyyliä, nykytaidettakin ja paljon kalusteita. Mukava palvelu.

Domino Antik, Upplandsgatan 25
Talo täynnä valaisimia! Enimmäkseen 1900-luvun Art Decoa ja funkista.

Afrodite Antik, Odengatan 92
Täältä löydät klassisen tukholmalaisen kristallikruunun. Todella laaja valikoima. Liikkeessä on myös hienoja kultareunaisia peilejä ja vanhoja kelloja sekä ikiaikaisia pöytähopeita sekä tietysti Afrodite-patsas.

Två sekler, Odengatan 94
Uniikkeja design-tavaroita samppanjacoolereista suuriin huonekaluihin.

Muista myös nämä liikkeet

Rehns Antikhandel, Sibyllegatan 26
Erikoisia antiikkiesineitä klassisten ja 1900-luvun design-esineiden lisäksi.

Nordlings antik

Wigerdals värld

Södra Skattkammaren

Kirpputorit

Hötorgetilla on joka sunnuntai kirpputori, ja pohjoismaiden suurin kirpputori löytyy Vårbergin kaupunginosasta. Metroasema: Vårberg. Tarkista aukioloajat kotisivuilta.

Tukholma, huutokaupat, antiikki, vintage, Stockholms Auktionsverk

Kuva: Stockholms Auktionsverk

Online-huutokaupasta ostoksia myös Suomeen

Maria Granström vetää Stockholms Auktionsverkin alati kasvavaa online-osastoa.

”Huutokauppa-asiakkaille nettihuutaminen on kätevää”, Granström kertoo. ”Suomalaiset asiakkaatkin voivat halutessaan huutaa tavaroita online-huutokaupan kautta. Lähetämme ostokset sen jälkeen Suomeen, tai ne voi halutessaan noutaa myös täältä Tukholmasta. ”

Stockholms Auktionsverkin verkkohuutokaupan showroom sijaitsee Frihamn 5:ssa, aivan Silja Linen terminaalin lähistöllä. Täällä voi katsella tavaroita ja niiden kuntoa ennen huutokauppaa. Ruotsalaisittain paras vintage-tarjonta on tietysti kustavilaisissa sekä 1900-luvun moderneissa huonekaluissa.

”Ruotsalaiset ovat jostain syystä kauhean ujoja ostamaan omia moderneja huonekalujamme. En tiedä miksi näin on. Sen takia suurin osa moderneista huonekaluklassikoista huudetaankin ulkomaisiin kokoelmiin, myös Suomeen. Kustavilainen tyyli sen sijaan löytää hyvin tiensä myös ruotsalaisiin koteihin”, Granström valottaa.

Pop-memorabilia on uusimpia aluevaltauksia Stockholms Auktionsverkin myyntikategorioissa.

”ABBAn Frida myi muutama vuosi sitten suuren osan garderobistaan kauttamme. Hän ei halunnut enää säilyttää suurta vaatevarastoa, vaan antoi muotiluomukset poismyytäviksi”, Granström kertoo. Fridan vaatteet olivat erittäin hyvin säilyneitä Chanelin, Hermèsin ja Guccin luomuksia, joista osa oli nähty ABBAn videoilla – esimerkiksi Chiquitita-videolla nähty tummanpunainen minkkiturkki. Se huudettiin varsin kohtuulliseen 34 000 kruunun eli noin 3670 euron hintaan. Myös Fridan lukuisat vintage-käsilaukut kiinnostivat tukholmalaisostajia. Kaikki myytiin.

”Toinenkin ABBA-huutokauppamme, jossa myytiin erään ABBA-fanin keräämä yli 25 000 esineen kokoelma, kiinnosti kansainvälisesti. Tämä siitä huolimatta, että kyseessä oli siis fanin, ei bändin omat tavarat. Olemme myyneet myös kuuluisien rokkareiden sähkökitaroita ja vastaavia pop-esineitä, jotka ovat edelleen täysin käyttökelpoisia”, Granström päättää.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja