Jaa Seuraa

48h: Herrasmiesten kesken

Teksti: Tuukka Luukas
Kuvat: Erja Lempinen
Julkaistu: 7.4.2015
Päivitetty: 29.03.2017

Miten aito gentlemanni rentoutuu? Tukholma on loistokohde vaativammallekin hifistelijälle. Seuraavassa vinkkejä pitkän viikonlopun viettoon miesseurassa.

Miellyttävä majoitus ja perinteinen parranajo

Tukholma, hotelli, Hotel Diplomat

Kuva: Hotel Diplomat

Kun seurue haluaa majoittautua tyylillä, mutta kuitenkin kohtuuhintaan, on Hotel Diplomat Strandvägen 7:ssä se kohde. Jo vuodesta 1911 tässä talossa on asuttu diplomaattityyliin. Aluksi kiinteistössä oli eri maiden edustustoja ja sittemmin enenevässä määrin myös hotellihuoneita. Nykyisin rakennus on kauttaaltaan hotellikäytössä, ja omistajana edelleen sama Malmströmin perhe kuin talon rakentamisesta lähtien. Hotel Diplomat edustaa tukholmalaista estetiikkaa ja Strandvägenin elämäntyyliä puhtaimmillaan. Arkkitehtuuri on Art Nouveauta eli jugendia vuosisadan vaihteesta. Monista huoneista on merinäköalat Blasieholmin edustalle.

Tukholma, hotelli, Hotel Diplomat, T-Bar

T-Bar
Kuva: Hotel Diplomat

Diplomat on yksi alueen keskuspaikoista ja sen tiloissa vieraillaan aamusta iltaan. Toisessa kerroksessa on säännöllisesti tasokkaita taidenäyttelyitä ja hotellin after work loppuviikosta T-Barissa kerää seudun asukkaita rentoutumaan. T-Barissa saa myös hyvää ruokaa, niin lounasta kuin illallistakin. Aulan kirjastotilassa voi lukea päivän lehdet ja seurustella. Jos haluaa todella vetäytyä intiimiin tunnelmaan tai käydä liikeneuvotteluja, hotellin toisen kerroksen Cocktail Bar tarjoaa hyvät puitteet. Uusin erikoisuus Diplomatissa on henkiin herätetty vanhan ajan parturi- ja kampaamopalvelu Dry Bar, jossa palkittu kampaaja Antonio Axu ottaa vastaan paikallisia ja hotellin asiakkaita, laittaen hiukset kuohkeaan kuntoon. Varaus kannattaa tehdä ennakkoon.

Perjantai-illallinen

Tukholma, kahvila, kahvi, tee, afternoon tea, Grand Hôtel, Cadierbar

Ikimuistoisen illan Tukholmassa voi aloittaa aperitiiveilla Grand Hôtelin kuuluisassa Cadier Barissa, joka täyttyy jo alkuillasta after work -asiakkaista.  Cadier Barista voi jatkaa illalliselle tunnelmalliseen Verandan-ravintolaan, josta avautuu kaunis näköala Kuninkaanlinnan suuntaan. Vaihtoehtoisesti voit illastaa huippukeittiömestari Mathias Dahlgrenin Rutabaga-ravintolassa joka vie lakto-ovo-vegetaarisen ruokavalion seuraavalle tasolle. Illallisen jälkeen ohjelmaksi sopii esimerkiksi viini-tasting Grand Hôtelin viinikellarissa. Hotellilla on tarjottavanaan todella vanha ja laaja kokoelma erilaisia viinejä, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen. Kokoelmasta löytyy muun muassa punaviiniä hotellin perustamisvuodelta 1874 sekä talon nimikkosamppanjaa vuodelta 1914.

Illallisen jälkeen voi jatkaa Gamla Stanin Corner Clubiin, jossa näkee silloin tällöin myös suomalaisia Michelin-kokkeja vapaalla. Baarin erikoisuus on islantilainen koivulikööri.

Lauantaipäivä varataan ostoksille

Ruotsissa miesten muodilla on vahva asema, ja perinteitä tyylikkään ulkomuodon hiomiseen löytyy jo vuosisatojen takaa. Gentlemannit löytävät laatuvaatteensa Rose & Bornin liikkeistä sekä Princestä, joka tyylillisesti sopii vanhempaan ja konservatiivisempaan pirtaan.  Nuorekkaampi Gabucci tarjoilee italialaista todella eksklusiivista suunnittelua.

Sturegatanilla on hienoja herrasmiesten vaatteisiin erikoistuneita liikkeitä, kuten Lund & Lund numerossa 12 sekä milanolainen legenda Boggi, jonka ensimmäinen Tukholman liike on numerossa 10 entisissä Lydmar-hotellin tiloissa. Etonin lippulaivaliikkeestä numerossa 8 löytyvät ruotsalaiset maailmanluokan huippupaidat ja Woolrichistä Sturegallerianista saa klassisia amerikkalaisia villavaatteita ja parkatakkeja.  Unohtaa ei sovi myöskään Stockholm Kravattin solmioita ja asusteita sekä Linnéa Braunin Shirt Factoryn miestenpaitoja NK:n tavaratalossa ja Gallerianissa Hamngatanilla.

Tukholman parhaat kelloliikkeet ovat Fredman’s Ur  sekä Luxury Watches Grev Turegatan 12:ssa. Edustettuina ovat kaikki maailmanluokan sveitsiläiset ja saksalaiset merkit.

Klassikkoillallinen

Perinteisessä Operakällarenissa tahdista vastaa Michelin-tähden arvoinen keittiömestari Stefano Catenacci.  Todellinen löytö ja herrasmiesten yksityisklubi löytyy sitä ennen oopperan päästä sisään mentävästä Operabarenista. Aperitiivit tässä pikkuruisessa baarissa nautitaan vuodesta 1905 palvelleen tammisen baaritiskin ääressä. Tukholmalaiset huippuliikemiehet lukevat täällä Svenska Dagbladetinsa ja Dagens Industrinsa yhdessä amerikkalaisten kollegoiden kanssa, joilla on The New York Times. Ei siis The International Herald Tribune.

Ravintolan puolella Operakällarenilla on valloittava 57 sivun viinilista, jota on rakennettu pieteetillä viinimestari Jean-Paul Bénèzethin toimesta. Todennäköisesti yksi Pohjolan parhaista juomavalikoimista tekee vaikutuksen ammattilaiseenkin. Valikoima sisältää muun muassa punaisia burgundeja 14.000 euron pullohintaan asti ja jopa Prinsessa Dianan ja Prinssi Charlesin signature-hääsamppanjaa vuodelta 1981.

Illallisen jälkeen hyvä valinta on merimiesten ja herraseurueiden Pub Flying Elk Gamla Stanissa. Kunnon kokoparta ja villapaita on tänne sopiva look, niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin keskuudessa.  Yhdeksän kymmenestä asiakkaasta tilaa rasvaisen Schnitzelin loistavalla anjovisvoilla. Jo ruokailleet nautiskelevat paikallispanimoiden tuotteista ja rennosta meiningistä.

Sunnuntai

Sunnuntai-aamuna on vielä aikaa käydä ottamassa mannermaiset kahvit ja konjakit Wienercaféssa Östermalmilla. Perinteitä on täälläkin jo vuodesta 1904. Hovimestari ohjaa pöytään ja kaikki konditoriatuotteet tehdään talossa itse. Herkut soveltuvat erinomaisesti myös tuliaisiksi.

  • Gentlemannit löytävät laatuvaatteensa Rose & Bornin liikkeistä. Kaikki tuotteet valmistetaan Italiassa.

  • Ghabi Shamoonilla on Grevgatanilla pieni räätäliliike, jossa ommellaan kuuden hengen voimin Rose & Borninkin asiakkaiden korjauksia ja mittatilauksia.

  • Carl Davidsson on yksi Rose & Bornin omistajista. Yhtiökumppaneineen hän vaatettaa Tukholman yläluokkaa ja vähän muutakin maailmaa siinä sivussa.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja