Jaa Seuraa

Vinkeä vintage-SoFo

Teksti ja kuvat: Nina Uddin
Julkaistu: 6.8.2014
Päivitetty: 16.03.2017

Tukholman Södermalmin SoFo tunnetaan rennosta ilmapiiristä myös Ruotsin ulkopuolella. Alueella on runsaasti yksilöllisiä liikkeitä sekä ravintoloita ja kahviloita.

SoFo-nimitys otettiin käyttöön 1990-luvun lopulla, ja se tulee sanoista South of Folkungagatan samaan tapaan kuin New Yorkin Manhattanilla sijaitseva SoHo (South of Houston Street). Nimeä käyttivät aluksi erityisesti alueen ravintoloitsijat ja liikkeiden omistajat markkinoinnissaan. Se vakiintui kuitenkin pian yleiseen käyttöön ja on nykyään rekisteröity tavaramerkki.

Kerran kuussa SoFo Night

Liikkeenharjoittajat tekevät laajaa yhteistyötä, joka näkyy esimerkiksi joka kuukauden viimeisenä torstaina järjestettävien Sofo Night -iltojen muodossa. Silloin liikkeet ovat avoinna erityisen myöhään.

SoFon rajat ovat hieman häilyvät. Yleensä SoFoksi katsotaan alue, joka jää pohjoisessa Folkungagatanin, lännessä Götgatanin, etelässä Ringvägenin sekä idässä Erstagatanin ja Vitabergspakenin keskelle. Vastaavaa mukavan rentoa ilmapiiriä ja persoonallisia ostosmahdollisuuksia löytyy muualtakin Södermalmilta, esimerkiksi Götgatanin pohjoisemmista osista sekä Mariatorgetin ja Hornstullin alueilta.

Shoppailukartta avuksi

SoFo-alueen liikkeistä voi noutaa kätevän Sofon shoppailukartan, jonka avulla on helppo suunnistaa mielenkiintoisiin ostoskohteisiin. Tässä muutamia muotipainotteisia vinkkejä Sofon shoppailukierrokselle.

Agencies turQuoise, Katarina Bangata 17
Suomalainen Elina Lehtimäki myy omalla merkillään Intiassa valmistettuja vaatteita, joiden suunnittelusta hän vastaa itse. Vaatteiden lisäksi myytävänä on tyyliin sopivia sisustustuotteita. Liikkeen värimaailma on houkuttelevan turkoosi, vaaleanpunainen ja valkoinen.

Swedish Hasbeens, Flagship Store, Nytorgsgatan 36A
Swedish Hasbeens valmistaa perinteisiä puukenkiä ja muita alkuperäisten 70-luvun mallien mukaisia jalkineita. Tuotteita myydään jo 20 maassa. Kengät ovat käsityötä ja niiden valmistuksessa käytetään luomunahkaa. Kenkälaatikon hauska slogan kertoo: ”I got nailed in Sweden.”

Stutterheim, Åsögatan 136
Stutterheim tarjoaa ”ruotsalaista melankoliaa kuivimmillaan”. Tämä tarkoittaa laadukkaita sadetakkeja sekä kirkkaissa että hillitymmissä väreissä. Perustaja Alexander Stutterheim suunnitteli sadetakkimallin isoisänsä vanhan 60-luvun saaristolaissadetakin pohjalta, mutta nykyaikaan päivitettynä. Stutterheimin käsityönä tehtyjä sadetakkeja käyttävät myös kansainväliset supertähdet, kuten Sarah Jessica Parker ja Kanye West.

King Lily, Södermannagatan 11
King Lily myy pohjoismaista ja kansainvälistä designia naisille – vaatteita, jalkineita, asusteita ja laukkuja. Merkeistä valikoimassa ovat esimerkiksi Rodebjer, Bruuns Bazaar ja Cheap Monday. Liikkeen ilmapiiri on mukava ja tuotevalikoima innostava.

Grandpa, Södermannagatan 21
Grandpa tarjoaa vaatteita, asusteita ja jalkineita sekä miehille että naisille. Lisäksi myynnissä on vintage-sisustustuotteita ja muuta kiinnostavaa, kuten pelejä, kirjoja ja postikortteja. Liike panostaa erityisesti lähituotettuihin ja ympäristöystävällisesti valmistettuihin vaihtoehtoihin.

SoFon ulkopuolisia vinkkejä Södermalmilta

Aplace, Götgatan 36, sekä Långholmsgatan 19 (Outlet)
Pohjoismaista ja kansainvälista muotia miehille ja naisille, monia suosittuja merkkejä.

Filippa K Second Hand, Hornsgatan 77
Suosikkimerkin käytettyjen vaatteiden liike, josta löytyy myös mallikappaleita.

Judits Second Hand, Hornsgatan 75 / Herr Judit, Hornsgatan 65
Vintage-tarjontaa 1950-70 -luvuilta naisille ja miehille.

Efva Attling, Hornsgatan 44
Efva Attlingin kauniita ja monien julkkisten suosimia koruja – Beauty with a thought.

Beyond Retro, Brännkyrkagatan 82 (myös Drottninggatan 77)
Vintage-vaatteiden ystävien ehdoton käyntikohde Tukholmassa. Ketju tekee hankintansa suoraan tai epäsuorasti amerikkalaisilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä. Valikoima on luova ja kattaa useita aikakausia 20-luvulta 90-luvulle, Garbosta Marilyniin ja 70-luvun diskoon. Oman Beyond Retro Label -merkin vaatteet valmistetaan materiaaleista, jotka muuten joutuisivat hukkaan.

Äkta, Björngårdsgatan 11
Ajatonta ruotsalaista suunnittelua.

  • Stutterheim

  • King Lily

  • Beyond Retro

  • Agencies turQuoise

  • Granpa

Ajankohtaista Tukholmassa

Lars Norén palaa Dramateniin

18.3.−8.6.

Lars Norén, yksi Ruotsin kansainvälisesti tunnetuimmista näytelmäkirjailijoista, tekee paluun Dramatenin kuninkaalliseen teatteriin 19 vuoden tauon jälkeen. Stilla liv on ensemble-näytelmä, josta puuttuvat repliikit lähes täysin – sen sijaan teoksen keskiössä ovat katseet, eleet ja liikkeet.

Kuvassa Fanny Laslo-Westin, Signe Mattsson, Nina Fex ja Irene Lindh.
Kuva: Sören Vilks

Suurnäyttely Svenskt Tennin isästä

10.3.−17.8.

Arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesin uusi päänäyttely keskittyy modernismin pioneereihin kuuluvaan Josef Frankiin, joka tunnetaan parhaiten tuotannostaan sisustusliike Svenskt Tennille. Josef Frank − Against Design on kattavin Josef Frankista koskaan tehty näyttely, ja Skeppsholmenilla sijaitsevassa museossa esillä on arkkitehti-muotoilijan tuotannon koko kirjo arkkitehtuurista huonekaluihin ja värikkäisiin kuvioihin.

Kuva: ArkDesin kokoelmat

Tukholman taideviikko

21.−26.3.

Tukholman taideviikko on tapansa mukaan pullollaan korkeatasoisia tapahtumia. Yhtenä merkittävimmästä voidaan mainita Market Art Fair -taidemessut, jotka kokoavat 24.−26.3. Pohjoismaiden johtavat galleriat Färgfabrikeniin. Tämän lisäksi kaupungin suuret taideinstituutiot järjestävät erilaisia näyttelyitä, performansseja ja luentoja.

Kuvassa: Frank Stellan teos Wetterling Galleryssä

Yhteystiedot Tietosuoja