Jaa Seuraa

Vinkeä vintage-SoFo

Teksti ja kuvat: Nina Uddin
Julkaistu: 6.8.2014
Päivitetty: 16.03.2017

Tukholman Södermalmin SoFo tunnetaan rennosta ilmapiiristä myös Ruotsin ulkopuolella. Alueella on runsaasti yksilöllisiä liikkeitä sekä ravintoloita ja kahviloita.

SoFo-nimitys otettiin käyttöön 1990-luvun lopulla, ja se tulee sanoista South of Folkungagatan samaan tapaan kuin New Yorkin Manhattanilla sijaitseva SoHo (South of Houston Street). Nimeä käyttivät aluksi erityisesti alueen ravintoloitsijat ja liikkeiden omistajat markkinoinnissaan. Se vakiintui kuitenkin pian yleiseen käyttöön ja on nykyään rekisteröity tavaramerkki.

Kerran kuussa SoFo Night

Liikkeenharjoittajat tekevät laajaa yhteistyötä, joka näkyy esimerkiksi joka kuukauden viimeisenä torstaina järjestettävien Sofo Night -iltojen muodossa. Silloin liikkeet ovat avoinna erityisen myöhään.

SoFon rajat ovat hieman häilyvät. Yleensä SoFoksi katsotaan alue, joka jää pohjoisessa Folkungagatanin, lännessä Götgatanin, etelässä Ringvägenin sekä idässä Erstagatanin ja Vitabergspakenin keskelle. Vastaavaa mukavan rentoa ilmapiiriä ja persoonallisia ostosmahdollisuuksia löytyy muualtakin Södermalmilta, esimerkiksi Götgatanin pohjoisemmista osista sekä Mariatorgetin ja Hornstullin alueilta.

Shoppailukartta avuksi

SoFo-alueen liikkeistä voi noutaa kätevän Sofon shoppailukartan, jonka avulla on helppo suunnistaa mielenkiintoisiin ostoskohteisiin. Tässä muutamia muotipainotteisia vinkkejä Sofon shoppailukierrokselle.

Agencies turQuoise

Suomalainen Elina Lehtimäki myy omalla merkillään, Agencies turQuoise, Intiassa valmistettuja vaatteita, joiden suunnittelusta hän vastaa itse. Vaatteiden lisäksi myytävänä on tyyliin sopivia sisustustuotteita. Liikkeen värimaailma on houkuttelevan turkoosi, vaaleanpunainen ja valkoinen.

Katarina Bangata 17

Swedish Hasbeens Flagship Store

Swedish Hasbeens valmistaa perinteisiä puukenkiä ja muita alkuperäisten 70-luvun mallien mukaisia jalkineita. Tuotteita myydään jo 20 maassa. Kengät ovat käsityötä ja niiden valmistuksessa käytetään luomunahkaa. Kenkälaatikon hauska slogan kertoo: ”I got nailed in Sweden.”

Nytorgsgatan 36A

Stutterheim

Stutterheim tarjoaa ”ruotsalaista melankoliaa kuivimmillaan”. Tämä tarkoittaa laadukkaita sadetakkeja sekä kirkkaissa että hillitymmissä väreissä. Perustaja Alexander Stutterheim suunnitteli sadetakkimallin isoisänsä vanhan 60-luvun saaristolaissadetakin pohjalta, mutta nykyaikaan päivitettynä. Stutterheimin käsityönä tehtyjä sadetakkeja käyttävät myös kansainväliset supertähdet, kuten Sarah Jessica Parker ja Kanye West.

Åsögatan 136

King Lily

King Lily myy pohjoismaista ja kansainvälistä designia naisille – vaatteita, jalkineita, asusteita ja laukkuja. Merkeistä valikoimassa ovat esimerkiksi Rodebjer, Bruuns Bazaar ja Cheap Monday. Liikkeen ilmapiiri on mukava ja tuotevalikoima innostava.

Södermannagatan 11

Grandpa

Grandpa tarjoaa vaatteita, asusteita ja jalkineita sekä miehille että naisille. Lisäksi myynnissä on vintage-sisustustuotteita ja muuta kiinnostavaa, kuten pelejä, kirjoja ja postikortteja. Liike panostaa erityisesti lähituotettuihin ja ympäristöystävällisesti valmistettuihin vaihtoehtoihin.

Södermannagatan 21

SoFon ulkopuolisia vinkkejä Södermalmilta

Aplace

Aplace myy  Pohjoismaista ja kansainvälista muotia miehille ja naisille, monia suosittuja merkkejä.

Götgatan 36 sekä Långholmsgatan 19 (Outlet)

Filippa K Second Hand

Suosikkimerkki Filippa K:n käytettyjen vaatteiden liike, josta löytyy myös mallikappaleita.

Hornsgatan 77

Judits Second Hand

Judits Second Hand tarjoaa vintage-muotia 1950-70 -luvuilta naisille.

Hornsgatan 75

Herr Judit

Herr Judit tarjoaa vintage-muotia 1950-70 -luvuilta miehille.

Hornsgatan 65

Efva Attling

Efva Attlingin kauniita ja monien julkkisten suosimia koruja – Beauty with a thought.

Hornsgatan 44

Beyond Retro

Beyond Retro on vintage-vaatteiden ystävien ehdoton käyntikohde Tukholmassa. Ketju tekee hankintansa suoraan tai epäsuorasti amerikkalaisilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä. Valikoima on luova ja kattaa useita aikakausia 20-luvulta 90-luvulle, Garbosta Marilyniin ja 70-luvun diskoon. Oman Beyond Retro Label -merkin vaatteet valmistetaan materiaaleista, jotka muuten joutuisivat hukkaan.

Brännkyrkagatan 82 (myös Drottninggatan 77)

Äkta

Äkta – ajatonta ruotsalaista suunnittelua.

Björngårdsgatan 11

  • Stutterheim

  • King Lily

  • Beyond Retro

  • Agencies turQuoise

  • Granpa

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja