Jaa Seuraa

Tukholman muotiviikko esittelee kiinnostavimmat ruotsalaisnimet

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 7.1.2014

Vuosittainen tapahtuma korostaa kaupungin statusta trendien edelläkävijänä ja tuo esille nousevia paikallisia suunnittelijanimiä. Yksi näistä on klassiseen ilmeeseen ja eurooppalaiseen laatuun panostava Menckel.

Tammikuun lopulla järjestettävän Tukholman muotiviikon aikana lavalla nähdään merkittävimpien ruotsalaisbrändien kuten Cheap Mondayn, Tiger of Swedenin, Whyredin ja Carin Westerin lisäksi muutama aivan uusi nimi.

“Vaikka kolmipäiväiseen tapahtumaan mahtuukin rajoitettu määrä osanottajia, pyrimme siihen, että mukana on aina myös yksi tai kaksi nuorta suunnittelijaa”, muotiviikon kansainvälisistä lehdistösuhteista vastaava Gunilla Grübb kertoo.

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävälle muotiviikolle osallistuu noin 17 000 muodin parissa työskentelevää toimittajaa, sisäänostajaa ja muuta vierasta.

“Tukholma on suunnittelijoiden kannalta erinomainen paikka esitellä mallisto, sillä he saavat täällä kaiken haluamansa huomion”, Grübb kertoo.

Muotinäytösten lisäksi Tukholmassa järjestetään myös paljon oheistapahtumia, kuten kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia. Niissä pohditaan ajankohtaisia aiheita aina muodin tulevaisuudesta kestävään kehitykseen. Muotiviikko näkyy myös kaupungin katukuvassa, sillä sen kunniaksi järjestetään Fashion Night -tapahtuma, johon valikoidut myymälät ottavat osaa järjestämällä shoppailijoille monenlaista ohjelmaa.

Tukholma on muotiväen suosiossa, sillä kaupungilla on edelläkävijän maine. Tukholmaan tullaan haistelemaan uusia muotivirtauksia ja tutustumaan kiinnostaviin tulevaisuuden lupauksiin. Viime vuosina perinteisen median rinnalla mielipidevaikuttajina ovat toimineet myös useat muotibloggaajat.

“Trendit saapuvat tänne aikaisin – niin kävi myös blogien suhteen. Monet bloggaajat aloittivat päivän asu -kuvilla, mutta nyt heistä on kasvanut varteenotettavia ammattilaisia”, Grübb toteaa. Ruotsin kenties tunnetuin bloggaaja Elin Kling asuu nykyään New Yorkissa ja työskentelee muodin parissa. Hänet nähdäänkin usein muotinäytösten eturivissä.

Myös monet ruotsalaiset vaatemerkit ovat pärjänneet maailmalla hyvin. Acne esittelee nykyään mallistonsa Pariisissa ja sillä on oma liike 19 kaupungissa ympäri maailmaa.

“Menestyneet brändit ovat oivaltaneet, että muotibisneksessä tarvitaan luovuuden lisäksi liiketaloudellista ymmärrystä”, Grübb kertoo. Moni ruotsalaissuunnittelija onkin etsinyt rinnalleen kaupallisen taustan omaavan työparin.

“Muoti on alana todella haastava. Pärjätäkseen suunnittelijan täytyy olla työlleen täysin omistautunut taiteilija. Hän tarvitsee kumppanin, joka osaa rakentaa tuosta taiteesta kaupallisen menestyksen. Jonny Johansson vastaa Acnella suunnittelusta, mutta hänellä on rinnallaan Mikael Schiller. Suunnittelija Ann-Sofie Back taas työskentelee yhdessä Jennie Rosénin kanssa”, Grübb sanoo.

Hän muistuttaa, että muoti on alana Ruotsissa vielä nuori ja se kehittyy jatkuvasti. “Ruotsalainen muoti on kuitenkin tullut jäädäkseen”.

Gunilla Grübb Kuva Laura Iisalo

Gunilla Grübb vastaa Tukholman muotiviikon kansainvälisistä lehdistösuhteista.

Menckel showroom

Nybrogatan 83

  • Mallistoja valmistuu Menckelille kaksi vuodessa.

  • Menckelin kankaat tulevat Italiasta tai Ranskasta.

  • Sanna Kvist vastaa Menckelin luovasta suunnittelusta.

  • Menckelin vaatteet ovat klassisia ja ajattomia.

menckel1_1600x1600

Annika Menckel ja Sanna Kvist pukeutuvat itsekin Menckel-vaatteisiin.

Case Menckel: Naisellisia klassikkoja

Kuten moni muukin suunnittelija, myös Annika Menckel haaveili pitkään omasta vaatemerkistä. Kun tilaisuus vihdoin koitti, ryhtyi hän tuumasta toimeen. Hän oli tutustunut tukholmalaisessa muotikoulu Beckmansista valmistuneeseen Sanna Kvistiin molempien työskennellessä yhteisen projektin parissa. Naiset huomasivat pitävänsä samoista asioista ja niinpä he päättivät lyödä hynttyyt yhteen. Vuonna 2011 syntyi Menckel.

Nykyään Kvist vastaa luovasta suunnittelusta ja Menckel yrityksen pyörittämisestä aina kankaiden tilaamisesta mallikappaleiden valmistuttamiseen.

“Työnjakomme on tasavertainen ja vaikka vastaankin pääasiallisesti suunnittelusta, on Annika koko ajan mukana prosessissa. Hän näkee kokonaisuuden ja osaa sanoa, mitä mallistosta puuttuu”, Kvist kertoo.

Menckelin vaatteet ovat klassisia ja ajattomia.

“Kuluttajamme on nainen, joka on kiinnostunut muodista ja arvostaa laadukkaita materiaaleja sekä naisellisia, hyvin leikattuja ja istuvia vaatteita”, Menckel kertoo.

Hän opiskeli muotia Firenzessä ja uskoo, että sillä on ollut vaikutuksensa.

“Olemme ruotsalainen yritys, mutta emme tunne itseämme täysin ruotsalaisiksi. Monet brändit täällä suunnittelevat rentoja farkut ja t-paita -henkisiä asuja. Meidän tyylimme on paljon naisellisempi”, hän toteaa.

Menckel on esitellyt mallistonsa Tukholman muotiviikolla nyt kaksi kertaa. Viime vuoden elokuussa lavalla nähdyn ja keväällä kauppoihin saapuvan SS14-malliston innoittajana toimi Fellinin elokuva 8½. Malliston harmaan sävyt ja mustavalkoiset raita- ja pallokuosit jäljittelevät sen estetiikkaa.

“Naisellisuuden lisäksi panostamme aina yksityiskohtiin ja laatuun. Ostamme kaikki kankaat Italiasta tai Ranskasta ja pyrimme pitämään myös tuotantomme Euroopassa”, Menckel kertoo. Hän pitää siluettia tärkeänä osana suunnittelua.

“Henkarilla voi olla vaikea nähdä, kuinka vaate istuu, mutta kun vaatteen laittaa ylle, sen kyllä huomaa”, Menckel kertoo.

Molemmat naiset kertovat pukeutuvansa vain oman merkin vaatteisiin. Menckel lanseeraa kaksi mallistoa vuodessa ja kummassakin mallistossa on 45–60 vaatekappaletta – valinnanvaraa siis on. Farkkuja tai asusteita ei vaatemerkillä ainakaan vielä ole, joten ne hankitaan muualta.

Tammikuun lopulla Menckel esittelee ensi syksyn mallistonsa Tukholman muotiviikolla. Innoittajana on toiminut japanilainen Butho-tanssi.

“Tanssi on synkkä, mutta kaunis. Siinä ei ole lainkaan koreografiaa, vaan tanssi on täysin konseptuaalinen. Materiaalit tulevat olemaan melko raskaita. Sen enempää emme halua vielä paljastaa”, Menckel naurahtaa. Pian kuitenkin nähdään, millaisen kokonaisuuden naiset ovat inspiraationsa pohjalta luoneet.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja