Jaa Seuraa

Hipster-miesten kyydissä

Teksti: Tuukka Luukas
Julkaistu: 7.8.2015
Päivitetty: 10.01.2017

Tukholma on hipsterien taivas. Pikkukahviloita, pyöräilijöitä ja homemade-liikkeitä riittää. Kukaan ei tietenkään tunnustaudu hipsteriksi – se olisi liian ilmiselvää. Kaupungista löytyy kuitenkin paljon erilaisia kiinnostavia osoitteita, jotka kannattaa katsastaa, jos osuu kulmille.

Teepaidat

Dedicated, (entinen Tshirt Store), Götgatan 28 ja Hamngatan 37 (Gallerian)

Tukholman vastine Helsingin Korkeavuorenkadulle on Götgatan, ja sen alussa olevan t-paitakaupan valikoimista löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja statementin tekemiseksi. Paitoja on suunnitellut joukko designereita, kuvittajia ja taiteilijoita. Mukana on 1970-luvun Björn Borg -luomuksia, Parental Advisory-t-paitoja, graafisia printtejä ja niin edespäin. Paidoista saa paljousalennusta. Bonuksena letkeä reggaemusiikki ja olohuonetunnelma. Auki myös sunnuntaisin, kuten yleensäkin koko Götgatan.

Päähineet

Hattbaren, Götgatan 39 sekä Hamngatan 18–20 (NK:n tiloissa)

Hattujen erikoisliike jo vuodesta 1917. Valikoimat ovat erittäin laajat perus- ja hiphop-lippiksistä Panama-hattuihin. Täältä löytyy jopa knalleja ja silintereitä. Mukava palvelu ja rento meininki takaavat hyvän Götgatan-henkisen tunnelman.

Kierrätysaarteet

Beyond Retro, Drottninggatan 77  ja Brännkyrkagatan 82

Todella massiivinen second hand -liike, josta löytyvät kaikki länsimaisen rock’n’roll- ja diskokulttuurin symbolit. Käytettyjä nahkatakkeja, farkkuja, t-paitoja, collegeja, havaijinpaitoja, ponchoja, farkkutakkeja, erilaisia hattuja, pipoja… Kaikkea tätä löytyy näistä Tukholman-osoitteista sekä Göteborgista, Brightonista ja Lontoon liikkeistä. Ketjulla on myös outlet-myymälä Malmössä.

Tennarit

Sneakersnstuff, Åsögatan 124

Vuodesta 1999 toiminut, legendaariseksi asemoitunut tennarikauppa, josta saa paljon uniikkeja tuotteita. Edustettuina kaikki perusmerkit sekä paljon erikoisuuksia. DJ-henkiset saavat täältä Adidaksen vintage-verkkaritakkeja. Muutenkin kaupassa vallitsee leppoisa brooklynilais-söderiläinen tunnelma. Auki myös sunnuntaisin.

Persoonallista tyyliä

Club and Spades, Östgötagatan 49

Ajanmukaisesti metsurityylinen Erik Thunblom perusti kavereidensa kanssa design-labelin, jonka tyyli on viileän mieto murrettuine väreineen. Vaatteet tehdään Hong Kongissa, josta löytyy vielä hyvää räätälintaitoa, mutta suunnittelun kaverit tekevät Söderin-tukikohdassaan. Samoissa tiloissa on myös heidän vaateliikkeensä. Kiinni sunnuntaisin.

Taidekirjat

Konst-ig, Åsögatan 124

Erittäin laadukas taidekirjakauppa, josta saa uudet merkittävien näyttelyiden luettelot välittömästi niiden aukeamisen jälkeen. Outlet-tuotteille on oma hyllynsä, josta voi tehdä hienoja löytöjä.

Kestonäyttely

Café Tabac, Stora Nygatan 46, Gamla Stan

Vanhankaupungin Slussenin päässä, Stora Nygatanin alussa on Café Tabac, jonka seinillä on täydellisiä Jean-Michel Basquiat’n maalausten kopioita. Maalaukset on tehnyt baarin omistajan ystävä, ja ne ovat olleet seinillä jo yli vuosikymmenen. Tämä näyttely on siis esillä koko ajan ja tarjoillaan herkullisten tapasten kera. Avoinna joka päivä.

Parturit

Barbers & Books, Östgötagatan 21, Roy & Son, Hornsbruksgatan 24, Honest Al’s Barbershop, Wollmar Yxkullsgatan 9

Kun aito skandinaavinen metsuriparta tarvitsee touch upin, tukholmalaiset miehet suuntaavat näihin parturiliikkeisiin. Barbers & Books on yhdistänyt kaksi asiaa: parranleikkuun ja hienot valokuvakirjat, joita voi selailla tai ostaa heidän liikkeessään. Roy & Son nauttii muuten vain suurta arvostusta söderiläisten keskuudessa. Kaikki hiustyylit huomioidaan. Brysseliläinen Honest Al puolestaan hallitsee kulmakuntaansa Mariatorgetin metroaseman kupeessa Söderissä ja tarjoilee viileää punk-asennetta ja asiallista hiustenleikkuuta jo vuodesta 2008. Tarjolla myös oma house-underwear collection.

Kahvila

Kaffebar, Hornsgatan 78, Bysistorg

Kirjailija Stieg Larsson istui työskennellessään yläkerran kustantamossa paikassa, joka tunnettiin ennen nimellä Mellqvists Kaffebar. Hän kirjoitti myös osan Millennium-trilogiastaan täällä. Lähistöllä sijaitseva levytysstudio on puolestaan tehnyt monista merkittävistä rockmuusikoista kanta-asiakkaita. Franz Ferdinandin miehet tai Robyn ovat tuttu näky legendaarisella ulkoterassilla. Mellqvistin kahvilalla on nykyään toinen osoite Vasastanissa, Rörstrandsgatan 4, mutta tämä Söderin konttori on se ainoa oikea, jos haet Millennium-tunnelmaa.

Deli

Urban Deli, Nytorget 4, Söder

Urban Deli on täydellinen deli ja kahvila Söderin sydämessä Nytorgetilla. Paikalliset ostavat täältä luomutuotteensa ja jäävät sitten kahville tai oluelle seurustelemaan. Muualta tulevat tykkäävät hengailla rennossa ilmapiirissä ja nauttia tukholmalaisesta tunnelmasta.

Klubi

Under Bron (syyskuusta huhtikuuhun) / Trädgården (kesällä), Hammarby Slussväg 2

Under Bron on kokonaisvaltainen taidekeskus ja käsite itsessään Skanstullin sillan alla. Under Bron on underground-klubi talvisin, Trädgården puolestaan toimii kesäisin. Rentoa tunnelmaa, pingispöytiä ja konstailematonta dj-taidetta paikallisten ja kansainvälisten dj-artistien vetämänä. Yksinkertaisesti kaupungin paras klubi.

 

 

 • Tyylinäyte Clubs and Spades -designmerkin syksyn 2015 mallistosta.
  Kuva: Clubs and Spades

 • Clubs and Spades -vaateliikkeen yhteydessä Östgötagatanilla on myös suunnittelijoiden työtilat.
  Kuva: Clubs and Spades

 • Honest Al taitaa skandinaavisen metsuriparran käsittelyn.
  Kuva: Honest Al’s Barbershop

 • Roy & Son -parturiliike on söderiläisten suosiossa.
  Kuva: Roy & Son

Lisää vinkkejä

Tukholmasta löytyy ruokarekkoja, street block partyja, vintage-kirpputoreja ja muita satunnaisia tapahtumia ympäri vuoden, joista saa tietoa esimerkiksi seuraavista osoitteista:

Visit Stockholm – Food trucks

Totallystockholm.se

Totallystockholm.se – Street style: Hornstull

Lue myös bloggari Adam Groffmanin suositukset: The Hipster Guide to Stockholm

Ajankohtaista Tukholmassa

Stockholms Kulturnatt

29.4.

Tukholman Taiteiden yössä (klo 18-24) koet taidetta uudella tavalla. Tapahtuman yli 400 tapahtumaa levittäytyvät eri puolille kaupunkia. Nouda tapahtuman ohjelmalehtinen Sergelin torin infopisteestä.

Kuva: Frida Moller – Studio Emma Svensson/Stockholms Kulturnatt

Ikaros – kauden uutuus

29.4. alkaen

Gröna Lund esittelee tällä kaudella uuden, hermoja koettelevan laitteen, Ikaroksen. Maailman lajissaan toisessa laitteessa vapaa pudotus tapahtuu kasvot suoraan alaspäin 95 metrin korkeudesta – uskallatko kokeilla?

Kuva: Sven Prim, Agent Molly & Co / Gröna Lund

Vikingaliv avaa ovensa

29.4.

Djurgårdenin uudessa Vikingaliv-museossa pääset tutustumaan viikinkien värikkääseen historiaan ja elämään. Dramatisoitu kertomus vie viikinkiajalle, vuoteen 963, ja tutustuttaa kävijät viikinkien elämään niin maailmalla kuin kotitilalla.

Kuva: Vikingaliv

Lidingöloppet MTB

6.5.

Tukholman suurin MTB-pyöräilykisa tarjoaa haasteita niin vasta-alkajille kuin kokeneillekin maastopyöräilijöille. Valittavana joko 23 tai 63 km, molemmilla radoilla tiedossa on kiemurtelevia polkuja, jyrkkiä mäkiä ja pyöräilyä merellisissä maisemissa.

Kuva: Lidingöloppet MTB

Yhteystiedot Tietosuoja