Jaa Seuraa

Bibliotekstan: muotia ja luksusta

Teksti ja kuvat: Taneli Männikkö
Julkaistu: 3.3.2014
Päivitetty: 16.03.2017

Aivan Tukholman sydämessä sijaitseva Bibliotekstan avaa portin huippumuodin, designin ja luksuksen maailmaan. Korkea profiili ulottuu myös alueen kahviloihin ja ravintoloihin. Nyt liikutaan kirjaimellisesti kaupungin punaisilla matoilla.

Bibliotekstanin alue jää Tukholman ydinkeskustassa sijaitsevien Norrmalmstorgetin ja Stureplanin väliin. Nimi viittaa läheisessä Humlegårdenin puistossa sijaitsevaan kansalliskirjastoon.

Bibliotekstanin värikäs historia juontuu jo 1800-luvun lopusta, ja se on pitkään nauttinut laadun ja luksuksen leimasta. Alueen halkoo Stureplanille saakka kävelykaduksi rauhoitettu kuuluisa Biblioteksgatan, mutta myös poikkikaduilta löytää useita helmiä.

Täällä löytyvät nykyisin esimerkiksi kansainvälisen huippumuodin merkit Prada, Stella McCartney, Burberry, Boss, Ralph Lauren, Michael Kors ja Louis Vuitton, mutta yhtä lailla myös keskeisimmät ruotsalaisbrändit, kuten Filippa K, Acne, Tiger of Sweden ja J. Lindeberg.

Samalla Bibliotekstan on näyteikkuna hypeä keränneille niche-tuotteille, uusille tulokkaille ja Pohjoismaisille harvinaisuuksille.

Keräsimme oheen edellisten lisäksi muutaman kohdevinkin.

Tukholma-fi-Bibliotekstan-COS

Byredo

Yksi esimerkki alueen kuiskintaa herättäneistä niche-tuotteista on ruotsalainen parfyymimerkki Byredo, jonka myymälä sijaitsee Mäster Samuelsgatanilla. Mies Byredon takana on Ruotsissa kasvanut Ben Gorham, joka perusti merkin kolmikymppisenä vuonna 2006. Lyhyessä ajassa Byredo on jo ehtinyt vallata maailmaa – parfyymien lisäksi valikoimista löytyy esimerkiksi tuoksukynttilöitä.

BLK DNM

Yksi Ruotsin muotimaailman menestyjistä on suunnittelija Johan Lindeberg, joka on tullut tunnetuksi muun muassa golfpiireissä suositusta J. Lindeberg -merkistä. Lindebergin New York -henkinen vaateprojekti BLK DNM löytyy osoitteesta Regeringsgatan 48.

COS ja & Other Stories

H&M-konserniin kuuluva ketju COS (Collection of Style) avasi Ruotsin ensimmäisen myymälänsä juuri Biblioteksgatanille. Tarjolla on korkealaatuista, mutta kohtuuhintaista muotia. Samalta kadulta löytyy myös H&M:n hieman nuorekkaampi, niin ikään tuore brändi & Other Stories.

Herkuttele shoppailun lomassa

Wienercaféet

Shoppailun lomassa taukopaikaksi on tarjolla perinteikäs Wienercaféet, joka sijaitsee Biblioteksgatanilla. Uudet omistajat avasivat vuonna 2013 ehostetun, yli sata vuotta sitten perustetun konditorian uuteen uskoon. Kattavaa valikoimaa löytyy aamiaisesta illalliseen, kahvimauista kuplivaan, ja crêpe-ohukaisista tukevimpiin aterioihin.

Tukholma-fi-Bibliotekstan-Wienercafeet

Vaikutteita on haettu niin Pariisista, Yhdysvalloista kuin Itävallasta. Wienercaféessa tarjoillaan pöytiin, ja herkkujen laatua takaa tähtikondiittori Per Bäckström, joka on aikaisemmin työskennellyt mm. ravintola Hasselbackenissa ja Villa Källhagenissa. Yksityiskohdista ei tingitä – esimerkiksi jauhot tuodaan Ranskasta. Avarassa kahvilassa pääsee myös seuraamaan leipureiden työskentelyä lähietäisyydeltä.

KB

Bibliotekstan ei ole suinkaan Tukholman ravintolatiheintä aluetta, mutta laatua ja persoonallisuutta löytyy senkin edestä. Esimerkiksi jo 1930-luvulla avattu KB (Konstnärsbaren, Smålandsgatan 7) on nimensä mukaisesti taiteilijoiden ja näyttelijöiden suosima ravintola, minkä huomaa myös taiteella verhoilluista seinistä. KB tarjoaa upeat puitteet, oli kyseessä lounas, päivällinen tai kohtaaminen lasillisen ääressä.

Prinsen

Taide- ja kirjallisuuspiirien suosiossa on myös toinen klassikko, Prinsen, joka on sijainnut samalla paikalla (Mäster Samuelsgatan 4) jo 1800-luvun lopulta saakka. Lista mukailee ranskalaista traditiota, mutta makusteltavaksi löytyy myös perinteisiä ruotsalaisklassikoita. Varsinkin Prinsenin wallenberginpihvi on niittänyt mainetta.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja