Jaa Seuraa

Ruotsalainen design

Teksti: VisitSweden.com
Kuvat: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se
Julkaistu: 9.1.2014
Päivitetty: 21.04.2016

Paras paikka hankkia ruotsalaista designia on luonnollisesti Ruotsi.

Huomaat heti Tukholmassa miten käytännönläheistä, toimivaa ja tyylikkään trendikästä ruotsalainen vaatemuoti onkaan. Myös muu muotoilu – tekstiilit, huonekalut, talousesineet ja lasitavara – huokuu samoja periaatteita: arvossaan ovat käytännöllisyys, tasavertaisuus, esteettisyys, luonnollisuus – ja yhä enemmän myös kestävyys ja ympäristöystävällisyys. Ruotsissa design on elämäntapa.

Tuttuja huippumerkkejä

Olet varmasti kuullut H&M:sta ja IKEAsta. Entä seuraavista: Acne, J. Lindberg, WESC, Filippa K, House of Dagmar, Svenskt Tenn, Bruno Mathsson, Carl Malmsten, Kosta Boda? Tai Spotify-musiikkipalvelusta tai Orreforsin lasitavaroista? Kaikki ovat Ruotsista kotoisin tai peräisin. Tässä pikaopas siitä, mitä kannattaa matkalla ostaa ja missä design-ostoksia voi tehdä.

Muoti

Liikkeet Acne, Filippa K, J. Lindberg, Nudie Jeans, Cheap Monday, WE, WESC ja Weekday sijaitsevat ostoskaduilla Tukholman ydinkeskustassa, Östermalmilla ja Södermalmilla. Näissä liikkeissä on helppo piipahtaa lyhyelläkin reissulla.

Koti ja sisustus

Svensk Slöjd -liike Tukholmassa osoitteessa Nybrogatan 23 myy ainutlaatuisia ja käsintehtyjä kotitaloustuotteita kaikkialta Ruotsista. Muita hyviä liikkeitä samalla kadulla ovat Designtorget, jossa myydään uusien ruotsalaisten suunnittelijoiden tuotteita, ja Nordiska Galleriet osoitteessa Nybrogatan 11, jossa myydään huonekaluja ja valaisimia sekä pohjoismaisilta että kansainvälisiltä suunnittelijoilta. Tukholman legendaarinen sisustuskauppa Svenskt Tenn osoitteessa Strandvägen 5 tarjoaa puolestaan eleganttia ja rohkeaa designia.

Shoppailun jälkeen, aikana tai ennen

Fika on ruotsalainen perinne, kahvi- tai teehetki, jolloin nautitaan myös korvapuusteja, voileipiä tai keksejä. Fika sopii loistavasti osaksi ostospäivää, kun verensokeri laskee ennen lounasta tai päivällistä.

 

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Skansenin joulumarkkinat

25.11.-17.12.

Skansenin perinteiset joulumarkkinat neljänä viikonloppuna (la-su) joulun alla.

Kuva: Maria Johansson/ Skansen

Sweden International Horse Show

30.11.-3.12.

Jo yli 20 vuotta järjestetty Sweden International Horse Show houkuttelee vuosittain Friends Arenalle noin 90.000 katsojaa. Tapahtuman ohessa myös Ridsportmässan.

Kuva: Roland Thunholm

Yhteystiedot Tietosuoja