Jaa Seuraa

Minun Tukholmani: Veera Falk

Teksti: Laura Palotie
Julkaistu: 8.1.2014
Päivitetty: 24.03.2016

Ruotsinsuomalainen Veera Falk on blogannut elämästään Tukholmassa useamman vuoden ajan. Katso, mitkä ovat Veeran suosikkipaikat!

Veera Falk muutti Helsingistä Tukholmaan nuorena kauppatieteiden opiskelijana noin kaksikymmentä vuotta sitten. Vietettyään kaupungissa viikon Falk ilmoitti ystävälleen, että tulisi jäämään sinne pysyvästi.

”Samainen ystävä muistutti myöhemmin tästä minulle pitämässään hääpuheessa”, Falk kertoo.

Hän muistaa ihastuneensa paitsi Tukholman iloisuuteen ja energisyyteen, myös suurkaupunkimaiseen tunnelmaan, joka vielä 90-luvun alussa erosi voimakkaasti Helsingistä.

”Silloin esimerkiksi Helsingin kahvila- ja ravintolakulttuuri oli hieman ankea. Nyt asiat ovat tietysti muuttuneet, ja Helsingissä on kiinnostavia paikkoja, minne mennä”.

Nykyään Falk asuu Östermalmilla ruotsalaisen aviomiehensä ja kolmen poikansa kanssa. Hän aloitti suomen- ja englanninkielisen Stockholm by me -bloginsa noin viisi vuotta sitten työskenneltyään pitkään markkinointialalla ja kaivattuaan muutosta elämäänsä. Falk päätti ottaa tauon työelämästä, viettää aikaa lastensa kanssa ja antaa Tukholmasta uuden näkökulman.

”Aikuiselle naiselle suunnatut blogit olivat aika harvassa. Kaksikymppiset naiset kirjoittivat paljon muille kaksikymppisille, mutta ikäiseni perheelliset naiset olivat aivan eri elämänvaiheessa.”

Blogin nimi vaihtui, ja nykyään Falk kertoo paitsi arkielämästä ja sesonkien vaihtelusta Tukholmassa, myös esimerkiksi muotilöydöistään uudessa Blond Boulevard -blogissaan.

Kulttuurierot kiinnostavat

Falkin mukaan lukijat kysyvät häneltä paljon Suomen ja Ruotsin kulttuurieroista. Useimmat eroavaisuudet eivät ole valtavia, mutta joitakin asenteellisia poikkeavuuksia hän havaitsee edelleen.

”Suomalaiset ovat aavistuksen enemmän individualisteja, Ruotsissa vallitsee vahvempi ryhmähenki. Jos Suomessa erottuu joukosta, se ei välttämättä ole kummallinen asia, kun taas ruotsin kielessä sana ’speciell’ ei välttämättä ole positiivinen”, hän kommentoi.

”Toinen eroavaisuus, jonka mieheni on havainnut, liittyy jääkiekkoon. Suomessa ajatellaan että on hyvä, kunhan Ruotsi voitetaan. Ruotsissa kannatetaan heti naapurivaltio Suomea, jos Ruotsi putoaa jatkosta. Hänestä tämä on vähän epäreilua ruotsalaisia kohtaan”, Falk naurahtaa.

Vielä yksi ero liittyy Falkin mukaan saunan käyttöön: tukholmalaisissa omakotitaloissa on todennäköisempää, että saunatilaa käytetään varastona.

Parasta Tukholmassa?

Monet lukijat pyytävät Vera Falkia jakamaan kaupunkivinkkejä. Falk kertoo, että eläessään lapsiperheen arkea hän on oppinut arvostamaan Tukholmassa aivan eri asioita kuin kaupunkiin opiskelijana muuttaessaan.

”Nyt kiinnitän huomiota erityisesti siihen, että Tukholmassa on puhdasta ja turvallista, ja että lapset voi lähettää bussilla kouluun.”

Falkin mukaan lapsiperheet otetaan muutenkin hyvin huomioon Tukholman arjessa.

”Heitä näkyy paljon erityisesti ravintoloissa.”

Falk rohkaisee Tukholmassa kävijöitä kiertelemään erityisesti keskustan ravintoloissa, joiden tarjonta on muuttunut viime vuosina entistä monipuolisemmaksi.

”Sanon aina, että Tukholman keskustassa kaikki on hyvää. En muista koskaan olleeni tyytymätön keskustan ravintoloihin. Lisäksi täällä on entistä enemmän kaiken hintaisia paikkoja.”

 

Veera Falkin Tukholma-vinkit

NK: ”Tämä yli satavuotias tavaratalo on toinen kotini, ja viime vuosina se on tehnyt brändiensä osalta nuorennusleikkauksen.”

Ravintola Sturehof: ”Täällä keskitytään klassiseen ruokaan, ja asiakaskunta on ihanan monipuolinen 20-vuotiaista tyttöporukoista 70-vuotiaisiin herrasmiehiin. Sturehofissa et ole koskaan väärän ikäinen.”

Ravintola Lisa på Torget: ”Tämä ravintola sijaitsee kaiken keskellä Östermalmstorgetilla, joten se on mainio paikka ihmisten katselemiseen.”

Djurgården: ”Täällä kannattaa vuokrata fillari, nauttia saaren kauneudesta ja käydä Skansenin ulkoilmamuseossa sekä Gröna Lundin huvipuistossa.”

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja