Jaa Seuraa

Minun Tukholmani: Suomalaisten ruokabloggaajien suosikkikohteet

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 4.10.2016
Päivitetty: 12.04.2017

Tukholma on ruokakohteena rento ja aikaansa edellä. Kaupungin monipuolinen tarjonta innoitti myös suomalaisia ruokabloggaajia, jotka matkustivat kaupunkiin viikonlopuksi uusien makuelämysten perässä.

Kun kolme perheellistä ruokabloggaajaa lähtee yhdessä reissuun, päivät pyörivät muutamaa lastenvaateputiikkihairahdusta lukuun ottamatta ruoan ympärillä. Kungsholmenissa sijaitsevaan Blog House Stockholm -asuntoon majoittuneet Hanna Hurtta, Jenni Häyrinen ja Alisa Wilska tunnustavat, että heille ruoka on paitsi intohimo, myös matkakohteiden tärkein valintakriteeri.

Kolmikon makumatka käynnistyi Viking Line Mariellan Plate-ravintolasta yhdeksän ruokalajin illallisella, jonka antimista etenkin raikas sashimisiika sai kiitosta kaikilta. Varsinainen ruokakierros pääsi kuitenkin kunnolla vauhtiin vasta maissa.

Tukholma-fi-Ruokabloggaajat-9

Jenni Häyrinen

”Tukholmassa on paljon edullisia, katuruokatyyppisiä paikkoja, mutta myös Michelin-tason ravintoloita; kaikki, mikä ei ole vielä rantautunut Helsinkiin, kiinnostaa. Pelkästään Söderin puolella voisi viettää koko päivän kivoja putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita kierrellen”, Liemessä-blogista tuttu Häyrinen kertoo.

Yhden ruokalajin ravintolat nousussa

Bloggaajat pistivät kaupunkikierroksellaan merkille, että etenkin yhteen ruokalajin erikoistuneet ravintolat ja putiikit ovat lisääntyneet. ”Monet paikat keskittyvät vain esimerkiksi falafeleihin, lihapulliin tai toffeeseen ja tekevät sen sitten täydellisesti”, Häyrinen kertoo.

Kaupungin kivijalkakulttuuri on muutenkin voimissaan, mikä ilahduttaa Hannan Soppa -blogia pitävää Hurttaa. ”Kaikki luomuruokakaupat ja pienet liha- ja juustopuodit ovat supermakeita. Aamupalatarvikkeet haimme Paradiset-kaupasta, joka oli jo itsessään elämys.”

Tukholma-fi-Ruokabloggaajat-7

Hanna Hurtta (vas.) ja Alisa Wilska

Tukholma on kaikille kolmelle entuudestaan tuttu, ja uusien kohteiden lisäksi myös vanhat suosikit pitävät pintansa. Suusta suuhun -blogin Alisa Wilska kertoo käyvänsä lastensa kanssa Tukholmassa päiväristeilyllä jopa viisi kertaa vuodessa. ”Meatballs for the people -lihapullaravintola on meille syy tulla syömään – samalla käymme kaupungilla ja puistoissa. Marraskuussa meidän on tarkoitus viettää Tukholmassa pitkä viikonloppu”, hän kertoo.

Kotiin viemisiksi mysliä ja vihanneksia

Ravintoloiden lisäksi kolmikko ehti ihastella maalaismarkkinoiden antia ja hankkia herkullisia kotiin viemisiä. Häyrinen osti tuliaisiksi ruotsalaista lakritsaa ja miehelleen mysliä. Hurtta nappasi mukaansa toffeeta ja Saltå Kvarnin kauniiseen pussiin pakattuja kaurahiutaleita, kun taas Wilska haaveili vievänsä kotiin kassillisen tuoreita vihanneksia. ”Olen yrittänyt turhaan metsästää Suomesta tuoretta mangoldia, ja täällä sitä on joka paikassa”, hän kertoo nauraen.

Ruokabloggaajien suosikkikohteet

Södermalmin maalaismarkkinat

”Paljon vihanneksia ja raaka-aineita, joita ei Suomen toreilla näe: mangoldia, erivärisiä retiisejä ja porkkanoita, varrellisia ruusukaaleja, sieniä, marjoja, munakoisoja ja tomaatteja, jotka ovat kuin karkkeja.”

Elokuusta lokakuuhun joka lauantai.

www.visitstockholm.com
Katarina Bangata, T-bana: Skanstull tai Medborgarplatsen

Pubologi

”Pieni, mieletön paikka, jossa on vain yksi menu. Toinen toistaan parempia annoksia, joista kaikkien suosikiksi nousi vasikkatartar luuydinkreemillä ja raikkaan kesäisillä kasviksilla. Taidokkaasti tehtyä ruokaa ja tasoon nähden järkevän hintainen.”

www.pubologi.se
Stora Nygatan 20, T-bana: Gamla stan

Meatballs for the people

”Ravintolasta saa maailman parhaita lihapullia. Edelleen akuutin lihapullanhimon aiheuttavia annoksia ovat olleet muun muassa tryffeli-mac’n’cheesen kanssa tarjoillut hirvipullat sekä lohipullat perunamuusin ja valkoviinihollandaisen kera.”

www.meatball.se
Nytorgsgatan 30, T-bana: Medborgarplatsen

FLFL

”Täydellisen pienet ja todella mehevät falafelit ovat parhaat ikinä. Paikasta saa myös herkullista hummusta ja siellä on hyvä fiilis.”

www.flfl.se
Skånegatan 87, T-bana: Medborgarplatsen

Kallpressen

”Ihania kylmäpuristettuja juomia. Inkiväärishoteissa oli niin paljon potkua, että vedet nousivat silmiin. Minimalistinen paikka, jossa kaikki on tuoretta.”

www.kallpressen.se
Rörstrandsgatan 34, T-bana: S:t Eriksplan

Cajsa Warg

”Tukholman huipuin ruokakauppa, jossa pääpaino on kausittaisilla, luonnonmukaisilla ja lähituotetuilla raaka-aineilla. Olisipa meilläkin tällaisia.”

www.cajsawarg.se
Renstiernas gata 20, T-bana: Medborgarplatsen

Teatern Ringen-kauppakeskuksessa

”Useita ruotsalaisten huippukokkien katuruokahenkisiä paikkoja. Suosikkilistalle päätyivät ramenkeitto, dumplingit riisillä ja ruotsalainen klassikko tunnbrödsrulle eli ohueen rieskaan kääritty bratwursti salaatin ja perunamuusin kera.”

www.ringencentrum.se
Götgatan 132, T-bana: Skanstull

Ajankohtaista Tukholmassa

Stockholms Kulturnatt

29.4.

Tukholman Taiteiden yössä (klo 18-24) koet taidetta uudella tavalla. Tapahtuman yli 400 tapahtumaa levittäytyvät eri puolille kaupunkia. Nouda tapahtuman ohjelmalehtinen Sergelin torin infopisteestä.

Kuva: Frida Moller – Studio Emma Svensson/Stockholms Kulturnatt

Ikaros – kauden uutuus

29.4. alkaen

Gröna Lund esittelee tällä kaudella uuden, hermoja koettelevan laitteen, Ikaroksen. Maailman lajissaan toisessa laitteessa vapaa pudotus tapahtuu kasvot suoraan alaspäin 95 metrin korkeudesta – uskallatko kokeilla?

Kuva: Sven Prim, Agent Molly & Co / Gröna Lund

Vikingaliv avaa ovensa

29.4.

Djurgårdenin uudessa Vikingaliv-museossa pääset tutustumaan viikinkien värikkääseen historiaan ja elämään. Dramatisoitu kertomus vie viikinkiajalle, vuoteen 963, ja tutustuttaa kävijät viikinkien elämään niin maailmalla kuin kotitilalla.

Kuva: Vikingaliv

Lidingöloppet MTB

6.5.

Tukholman suurin MTB-pyöräilykisa tarjoaa haasteita niin vasta-alkajille kuin kokeneillekin maastopyöräilijöille. Valittavana joko 23 tai 63 km, molemmilla radoilla tiedossa on kiemurtelevia polkuja, jyrkkiä mäkiä ja pyöräilyä merellisissä maisemissa.

Kuva: Lidingöloppet MTB

Yhteystiedot Tietosuoja