Jaa Seuraa

Minun Tukholmani: Stefan Nilsson

Teksti: Laura Iisalo
Kuvat: Kristofer Samuelsson
Julkaistu: 25.8.2015
Päivitetty: 10.01.2017

Kuudennen sukupolven tukholmalainen tuntee muodin ja designin uudet tuulet.

Kun Ruotsissa kohistaan uusista trendeistä ja tarvitaan asiantuntijan näkemystä, käännytään Stefan Nilssonin puoleen. Mies kommentoi työkseen muoti- ja designmaailman uusia tuulia ja pyörittää sen ohella design-galleriaa Tukholmassa. Hän pitää myös teemanmukaista blogia.

Muotoilun maailmaan Nilsson päätyi tehtyään valinnan kahden ihastuksen kohteen välillä.

“Minua kiinnostivat alunperin sekä kirjallisuus että muotoilu. Molemmissa viehätti nimenomaan niiden moniulotteisuus. Kirjallisuudessa on tietokirjoja, kaunokirjallisuutta ja runoutta, mutta myös muotoilulla on monta funktiota. Design-esineellä voi toki olla tärkeä tehtävä, mutta joskus jokin tavara on yksinkertaisesti vain kaunis katsella. Kaiken ei tarvitse olla elämää mullistavaa”, hän kuvailee.

Samaa ideologiaa Nilsson soveltaa myös galleriassaan, jossa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Esillä on niin muotoilua, arkkitehtuuria, muotia kuin kädentöitä. Esillä on usein myös kansainvälisiä nimiä.

Muodikkaat laumaeläimet

Kuudennen polven tukholmalaisena Nilsson tuntee kaupungin kuin omat taskunsa.

“Tukholma on helposti lähestyttävä ja avoin. Täällä on paljon tekemistä ja ihmiset ovat ystävällisiä”, hän kehuu kotikaupunkiaan.

Tukholman asukkeja pidetään usein muodin edelläkävijöinä, mutta Nilsson on huomannut, että yksittäisistä trendeistä muodostuu nopeasti massailmiöitä – ja yhtäkkiä kaikki näyttävätkin katukuvassa aivan samalta.

“Tukholmalaisilla on tarve kuulua ryhmään. He haluavat syödä samoja ruokia ja pukeutua samanlaisiin vaatteisiin kuin kaikki muutkin”, Nilsson arvioi.

Nilssonin mukaan massakäyttäytymiselle on muitakin syitä kuin halu kuulua joukkoon.

“Ruotsalaiset ovat uteliaita ja he osaavat hyvin englantia, siksi ulkomailta haetaan paljon vaikutteita. Teknologia mahdollistaa tiedonsiirron ja sosiaalinen media, älypuhelimet sekä esimerkiksi Skype ovat arkipäivää. Lontoon ja Pariisin katumuoti löytää tiensä nopeasti Tukholmaan”, hän kertoo.

Tuumasta toimeen

Nilsson itse matkustaa paljon ja koluaa säännöllisesti läpi maailman metropolit. Tukholmassa ollessaan hän tekee usein töitä ja verkostoituu tapaamalla alan ihmisiä erilaisissa tilaisuuksissa. Menestyksensä salaisuudeksi Nilsson paljastaa uskalluksen tarttua asioihin.

“En pelkää erottua joukosta. En myöskään ajattele liikoja, vaan toimin hetken mielijohteesta. Perustin galleriani, koska huomasin kaipaavani paikkaa, jossa voi tavata ihmisiä rennossa ilmapiirissä. Halusin luoda matalan kynnyksen paikan, jonne on helppo tulla ilman, että tuntee olonsa ulkopuoliseksi.”

Stefan Nilssonin Tukholma-vinkit

Observatorielunden

”Minulla on koira, ja kävelemme joka aamu puiston halki matkalla koirapäiväkotiin. Usein näen ihmisten syövän rauhaisassa puistossa aamiaista. Kaupungin kirjaston lisäksi puistossa sijaitsee myös upea, vanha observatorio.”

Café Facile

”Pieni ja vielä melko tuntematon ravintola sijaitsee kotikorttelissani ja on aina tupaten täynnä. Erittäin mukava ja rento paikka, jossa ruoka on aina yhtä herkullista. Annos tilataan tiskiltä ja tuodaan pöytään.”

Hornstull, Södermalm

”Nopeasti suosiotaan kasvattava ja päivä päivältä trendikkäämpi alue. Paljon baareja ja shoppailumahdollisuuksia.”

Götgatan, Stockholm

”Niin trendikäs katu, että se on jo melkein huvittavaa.  Jos saan ulkomaisia vieraita, vien heidät Götgatanille ja vain seisoskelemme kadunkulmassa katselemassa ohikulkevia ihmisiä.”

Skeppsholmen

”Oma suosikkini, jossa edellinen työpaikkani sijaitsi. Tukholma pitää kokea mereltä käsin ja täältä näkee koko kaupungin. Saarella sijaitsee myös kiva hotelli Skeppsholmen, jonka suunnittelusta vastasi designkolmikko Claesson Koivisto Rune. Kävelykierroksen lomassa voi pysähtyä kahville ja ihastella veden yli avautuvaa kaupunkimaisemaa.”

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja