Jaa Seuraa

Minun Tukholmani: Pauliina Laitinen-Littorin

Teksti: Kati Heikinheimo
Julkaistu: 4.8.2015
Päivitetty: 31.03.2016

Taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin on kuin kotonaan Tukholman seurapiireissä, illalliskutsuilla ja yksityisklubeilla. Mutta millaisia ovatkaan ne ystävät Skansenilla, joiden parissa Laitinen-Littorin parhaiten rentoutuu?

Sosiaalisia, ystävällisiä ja aitoja kosmopoliitteja. Näin kuvailee Pauliina Laitinen-Littorin tuntemiaan tukholmalaisia.

”Joka kerta hämmästyn, miten kansainväliset suhteet heillä on, ja miten laajasti ympäri maailmaa he matkustelevat.”

Kyseessä eivät kuitenkaan ole aivan keskivertoruotsalaiset, sillä Laitinen-Littorin on viime vuosina päässyt tutustumaan Tukholman tyylikkäimpiin seurapiireihin paikallisen aviomiehensä kautta. Alku ei ollut aivan yksinkertainen; uudet tulijat ovat aina suurennuslasin alla ja etiketin hallitsemista pidetään tiukasti silmällä. Pitkät perinteet värittävät sosieteeta, joka koostuu pitkälti aristokraateista.

”Esimerkiksi pöytätavoissa ollaan tarkkana. Uuden kohdalla katsotaan aina, erehtyykö hän juomaan lasistaan ennen kuin hänen kanssaan on skoolattu, tai tarttuuko hän jälkiruoan saapuessa ensin lusikkaan vai haarukkaan.”

Paljastettakoon, että oikea vastaus on haarukka!

Pörröiset ystävät

Seurustelu Tukholman seurapiireissä on erittäin intensiivistä.

”Ruotsalaiset halaavat valtavasti! Small talk on jatkuvaa, eikä keskittyminen voi herpaantua lainkaan.”

Onneksi Tukholmasta löytyy ainakin yksi paikka, joka tarjoaa hengähdyshetken. Laitinen-Littorinin suosikki on Skansenin eläintarha. Erityisesti hän nauttii papukaijoista.

”Kävimme jossain vaiheessa kuukausittain katsomassa näitä upeita lintuja. Tämä on minun pieni omituisuuteni”, Laitinen-Littorin nauraa.

Täydellinen Skansen-hetki alkaa lounaalla tai lasillisella Strandvägen 1 -ravintolassa, josta on mukava jatkaa kävellen eläimiä ihailemaan.

Suunta Östermalmille

Monet Laitinen-Littorinin vakiopaikoista, kuten Diplomat-hotelli tai Noppes-yksityisklubi, eivät ole aivan tavallisen tallaajan ulottuvilla. Mitä kohteita hän suosittelee Tukholman-turistille?

”Ensi kerralla unohda Gamla Stan ja muut keskustan turistikohteet. Sen sijaan ehdotan, että suuntaat Östermalmille päin. Kun ylität Birger Jarlsgatanin, pääset keskelle paikallisten Tukholmaa. He rakastavat treffata toisiaan lasillisen ääressä Östermalmin torilla.”

Tukholma, taide, Millesgården

Millesgården
Kuva: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Entä missä on esillä kiinnostavin taide?

”Pienissä, edistyksellisissä gallerioissa. Myöskin Tukholman museoissa on upeat näyttelyt, kiitos mittavien määrärahojen. Omat suosikkini ovat Millesgården, Waldemarsudde sekä Moderna Museet.”

Tukholman-reissut ovat nykyisin Helsingissä asuvalle pariskunnalla niin täynnä ohjelmaa, ettei shoppailuun juuri jää aikaa.

”NK:n valikoiman tarkistan kuitenkin aina. Kun mallisto vaihtuu, käyn tutustumassa uutuuksiin ja löydänkin usein sopivia mekkoja garderoobiini.”

Ajankohtaista Tukholmassa

"Fokus Finland: 3 x Aho & Soldan – en fotosläkts berättelse"

10.6.-10.9.

Liljevalchin taidehallin kesänäyttely esittelee tänä kesänä Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi suomalaista valokuvataidetta.

HUOM! Liljevalchs Konsthall peruskorjataan tällä hetkellä, ja taidehallin näyttelyt järjestetään tällä hetkellä tilapäisissä tiloissa Östermalmilla, Armeijamuseon pihalla (Riddargatan 13)

Kuva: Claire Aho / Liljevalchs konsthall

Östersjöfestivalen

21.-29.8.

Tänä vuonna 15 vuotta täyttävä, Berwaldhallenissa järjestettävä Östersjöfestivalen yhdistää klassisen musiikin ja Itämeren suojelun.

Kuva: Clive Barda / Östersjöfestivalen

Tangoillat Gröna Lundissa

29.9. asti

Gröna Lundin tanssilavalla tanssitaan tangon tahtiin perjantaisin. Mikäli haluat kerrata askeleet, Stockholm Tango Dance aloittaa tangoillat tanssikurssilla klo 18-19!

Kuva: Gröna Lund

Yhteystiedot Tietosuoja