Jaa Seuraa

Minun Tukholmani: Paul Svensson

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 26.3.2015
Päivitetty: 07.04.2017

Kokki Paul Svenssonin Tukholma on ruokaa, luontoa ja perheen kanssa oleilua.

Tukholma, ruoka, ravintola, kokki, Paul Svensson

Valokuvataiteen museo Fotografiskan yläkerrassa sijaitsee suosittu ravintola, jonka valtavista ikkunoista voi ihastella merellistä Tukholmaa. Ravintolan ruokalista on TV-kokki ja ravintoloitsija Paul Svenssonin käsialaa. Hän on työskennellyt ravintolalle jo vuosia, muttei omien sanojensa mukaan kyllästy koskaan. “Fotografiska ei ole pelkkä museo, vaan parhaimmillaan koko päivän kestävä kokemus kaikille aisteille”, hän kertoo.

Svensson on alkujaan kotoisin Helsingborgista, mutta muutti Tukholmaan 1990-luvun alussa äitinsä kanssa ja jäi sille tielle. Hän asuu tätä nykyä perheineen Tukholman saaristossa, puolen tunnin ajomatkan päässä keskustasta. “Luonto on ollut minulle aina tärkeä. Vietin lapsuuteni meren äärellä, ja minulle on edelleen vaikeaa pysytellä koko päivä sisätiloissa. Tykkään hiihtää, juosta ja kävellä”, hän kertoo.

Myös Svenssonin ruokafilosofia on vihreä. “Kokeilin aikani kaikenlaista, mutta seitsemisen vuotta sitten löysin oman tyylini. Minulle on tärkeää, missä ja miten raaka-aineet on tuotettu. Kasvikset ovat usein lautasella pääosassa, ja haluan kehittää erilaisia tapoja tarkastella tuttuja raaka-aineita, kuten perunaa”, hän kertoo. Svensson pyrkii olemaan paikalla ravintolassa ilta-aikaan ainakin kolmena tai neljänä iltana viikossa, jotta hän näkee aitiopaikalta, että kaikki sujuu juuri niin kuin pitää.

Svensson viettää aikaa Tukholmassa myös vapaa-aikanaan. “Täydellinen päivä koostuu hitaasta aamiaisesta kotona, leipomisesta lasten kanssa ja kupillisesta hyvää kahvia takkatulen äärellä”, hän kertoo. Koko Svenssonin perhe nauttii ulkoilusta, joten kiireettömään päivään kuuluu myös kävely luonnossa. Iltapäivällä perhe suuntaa kohti Tukholman keskustaa ja käy yhdessä elokuvissa, minkä jälkeen he nauttivat yhdessä ravintolaillallisen. Ennen kotiinpaluuta on vielä aikaa shoppailla ulkoilutarvikkeita ja juoksuvaatteita. Illalla kotona pelataan lautapelejä.

Vaikka Svensson kokeekin olevansa pikemminkin luonto- kuin kaupunki-ihminen, hän viihtyy hyvin Tukholmassa ja kutsuu sitä kotikaupungikseen. “Tukholma on aina elossa – vuodenajasta riippumatta. Kaupunkia ympäröivän veden ansiosta Tukholmassa on kuitenkin rauhallinen ilmapiiri”, hän tunnelmoi.

Paul Svenssonin Tukholma-vinkit

Bondens egen Marknad
“Ruokatori on auki kesälauantaisin, ja tarjolla on paljon Tukholmassa ja lähiympäristössä tuotettua ruokaa. Toivoisin, että vastaavia toreja olisi Tukholmassa enemmänkin. Keväällä saatavilla on karhunlaukkaa, parsaa ja mäntyä, joka on vähän kuin pohjolan rosmariini. Siitä voi esimerkiksi uuttaa öljyä, jota voi käyttää ruuanvalmistuksessa.”

Zetas trädgård
“Viidentoista minuutin ajomatkan päässä keskustasta, Smistassa (lähellä Kungens Kurvaa) sijaitsee Victoria Skoglundin pitämä vehreä keidas ihmisille, jotka pitävät kasveista – kuten minä. Voisin viettää siellä monta tuntia kerrallaan. Perille pääsee helposti myös tunnelbanalla.”

Fotografiska
“Olen ollut Fotografiskassa jo monta vuotta, mutten koskaan kyllästy. Paikka on ilmapiiriltään yhtä kuin Tukholma, mutta samaan aikaan tuntuu kuin olisi matkoilla. Pidän Fotografiskan kotoisasta ja luovasta ilmapiiristä. Tämä on kuin leikkikenttä aikuisille.”

Alewalds
“En yleisesti pidä shoppailusta, mutta minusta on hauskaa ostaa ulkoilutarvikkeita. Erityisesti pidän murtomaahiihdosta, ja Alewaldsissa on hyvä valikoima.”

ReFurn
“Liike myy kunnostettuja kierrätyshuonekaluja ja niistä valmistettuja esineitä. Kekseliäs tapa hyötykäyttää vanhoja esineitä.”

Speceriet
“Kotoisa ja tuttu ravintola, joka silti yllättää joka käyntikerralla. Hyvin valmistettua ruokaa, jossa on sekoitettu perinteitä ja erikoisuuksia.”

Kalf och Hansen
“Kaikki ravintolan raaka-aineet ovat tarkkaan harkittuja ja ruoka aitoa ja rehellistä. Ravintolan perustaneet isä ja poika ovat luomun puolestapuhujia – eivät siksi, koska se on trendikästä, vaan aidosta halusta. Arvostan kokki Rune Kalf-Hansenin tapaa tarkastella ruokaa ja käyttää kauden raaka-aineita.”

Tukholma, ruoka, ravintola, Kalf och Hansen

Fotografiskan ravintola – maailman paras museoravintola

Fotografiskan ravintola valittiin lokakuussa 2017 maailman parhaaksi museoravintolaksi “kulttuurikohteiden Oscar-gaalassa”, Leading Culture Destination Awardseissa.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja