Jaa Seuraa

Minun Tukholmani: Minttu Vesala

Teksti: Anitra Rönkkö
Kuvat: Marica Rosengård
Julkaistu: 31.8.2016
Päivitetty: 13.01.2017

Suomen ensimmäinen stylisti, Minttu Vesala, nauttii Tukholman kaduilla kävelystä ja meren läheisyydestä. Modernan näyttelyt tuovat työhön vaikutteita.

Tukholma-fi-Minttu-Vesala-2

”Maailman hienoin kuningatar Silvia -nukke. Se on ensimmäinen muistoni Tukholmasta.”

Laiva toi Minttu Vesalan kaupunkiin, joka näytti pienen tytön silmissä upealta. Sieltä sai ostaa sellaista, mitä muilla ei ollut. Vesalalle se oli kuningatar Silvia pienoiskoossa. Kouluiässä sama aarteiden metsästys jatkui: Vesalan mieleen on jäänyt mahtava ostos, bananasplit-college, joka löytyi teinien suosimasta Gul & Blå-kaupasta.

Neonkirjaimilla somistetut collegepuserot ovat hyvin kaukana siitä, millaiseksi stylisti Vesalan tyyli on vuosien myötä jalostunut. Nykyään hän käyttää mustia, veistoksellisia ja hätkähdyttäviä vaatteita.

Jos tyyli on muuttunut, myös kulkuväline on vaihtunut lentokoneeseen, sillä Vesala käy Tukholmassa usein ja saattaa viettää siellä pitkiäkin aikoja yhdistetyillä työ- ja huvimatkoilla. Hän pitää Tukholman-matkailun helppoudesta, kuten siitä, että Arlanda Express -junalla voi hurauttaa käden käänteessä kaupunkiin ja majoittua siellä kaverille.

Tukholmassa Vesala nauttii etenkin Södermalmin kaduilla kuljeskelusta. Sieltä löytyvät pienet design-putiikit, antiikkikaupat ja Pärlans-kahvila, josta voi napata mukaansa uskomattoman hyvää käsintehtyä toffeeta.

”Tykkään sekä Helsingistä että Tukholmasta, mutta siellä meininki on erilainen. Tukholmassa on ison kaupungin fiilis. Se on eurooppalainen, ilmava ja kiva.”

Vesalasta ruotsalaisten kanssa on helppo toimia, vaikka se vaatii joskus pitkällisiä keskusteluita. Toki jurottajiakin on, mutta yleisesti ottaen tukholmalaisista tuntuu huokuvan iloisuus. Tukholmassa Eino Leinon runo kääntyisi luultavasti muotoon ”kell’ onni on, se onnen näyttäköön.” Tukholman viehättävyys on sitä, että asiat ovat hyvin.

Positiivisuuden lisäksi Vesala on kiinnittänyt huomiota ruotsalaisten markkinointitaitoihin.

”Suomalaiset ovat taiteilijoita, ruotsalaiset mainosmiehiä. Suomi saataisiin nousuun siten, että otettaisiin osa bruttokansantuotteesta ja annettaisiin se ruotsalaisille mainosmiehille, jotka tekisivät Suomen brändin uusiksi. Ruotsalaiset ovat valtavan hyviä tekemään asioista omiaan.”

Muodin ammattilaisena Vesala saa inspiraationsa Tukholman lukuisista näyttelyistä. Nykytaiteen museo Moderna museet on vakiokohde, jossa Vesala on hiljattain käynyt katsomassa taiteilijapersoona Yayoi Kusaman In infinity -näyttelyn. Kusaman teoksissa tanssivat pilkut ja pallot äärettömyyksiin asti. Räväkkää, kummallista ja toisenlaista.

Super, kuten Vesala usein sanoo.

Minttu Vesalan parhaat Tukholmassa

JUS
Brunnsgatan 7
”Ehdoton suosikkini, omistaja on vanha tuttuni. Avantgarde-henkisiä, tummia vaatteita. Kauppa, joka on eniten omaa tyyliäni. ”

Barbro
Hornstulls strand 13
”Japanilainen ravintola Hornstullin alueella Södermalmissa.”

Dusty Deco
Hornstulls strand 7
”Barbron vieressä sijaitseva ihana second hand -kauppa, joka myy huonekaluja.”

Papercut
Krukmakargatan 24-26
”Superhyvä kirjakauppa.”

Djurgården

Tukholma-fi-Minttu-Vesala-Rosendals

Kuva: Jeppe Wikström/mediabank.visitstockholm.com

”Djurgårdenissa sijaitseva Biologinen museo on vanha hieno tönö. Rosendals trädgårdenissa on nasta ravintola, jossa voi syödä paikallisesti tuotettua salaattia. Sieltä saa itse kerätä kukkia mukaan. Astrid Lindgrenin hahmojen Junibacken on kiinnostava, sinne kannattaa tehdä retki.”

Moderna museet

Tukholma-fi-Minttu-Vesala-Moderna

Kuva: Moderna Museet/Åsa Lundén

”Modernassa käyn aina, siellä on todella hienot esillepanot. ”

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja