Jaa Seuraa

Minun Tukholmani: Maria Ylipää

Teksti: Kati Heikinheimo
Kuvat: Mats Bäcker
Julkaistu: 18.11.2015
Päivitetty: 14.11.2016

Kävelylenkit rantaviivaa seuraillen, inspiroivat kotikulmat Söderillä ja silmiä hivelevä työmatkamaisema Djurgårdenin lautalla. Pienet hengähdystauot rauhoittivat Maria Ylipään hektistä arkea Tukholmassa, joka toimi teatterityöläisen kotikaupunkina kesään 2016 asti.

Tukholma-fi-Minun-Tukholmani-Maria-Ylipaa-Kristina-fran-Duvemala

ABBA-miesten Kristina från Duvemåla -musikaali nousi jättimenestykseksi Helsingin ruotsalaisessa teatterissa vuosina 2012–2013. Kun teos tuli jälleen ohjelmistoon syksyllä 2015 kotimaassaan Ruotsissa, pääosissa oli Svenskanin näytöksistä tuttu miehitys. Cirkus-teatterissa Kristinan nimiroolissa esiintyvälle Maria Ylipäälle tämä merkitsi muuttoa Tukholmaan. Mukana seurasivat puoliso ja kaksi alle 10-vuotiasta lasta.

Tukholma oli Ylipäälle ennestään suhteellisen vieras kaupunki. Lapsuusmuistoja oli toki kertynyt perhematkoilta Skanseniin ja Vasa-museoon, mutta aikuisiällä hän ei juuri kaupungissa vieraillut. Vasta kun Kristina-projekti käynnistyi vuonna 2011, Ylipää alkoi tehdä Tukholmaan ”pistokeikkoja”, ensimmäisiä treenejä Kristinan roolissa.

”Ihastuin kaupungin rentoon tunnelmaan välittömästi. Reissut olivat työmatkoja, mutta harjoituspaikat sijaitsivat Skeppsholmenin ja Söderin upeissa miljöissä.”

Elokuussa 2015 Tukholmasta tuli Marian perheen kotikaupunki tulevan kouluvuoden ajaksi. Kotikonnut löytyivät leppoisalta Södermalmilta, jota Maria kuvailee rauhalliseksi, mutta mukavan urbaaniksi asuinalueeksi.

”Puistojen täplittämä Söder sopi mainiosti perheen asuinpaikaksi, koulu ja päiväkoti olivat lähellä kotia. Toisaalta kahvilat, ravintolat ja persoonalliset putiikit olivat nekin vain muutaman askeleen päässä.”

Maria Ylipäälle tärkeä elementti on meri, joka on Tukholmassa vahvasti läsnä. Södermalmin rantaviiva tarjoaa upean juoksu- tai pyöräilyreitin. Arjen piristys oli työmatka Djurgårdenin-lautalla.

”Kun on vetänyt saman roolin näyttämöllä 250 kertaa, vaihtelu on löydettävä työnteon puitteista. Lauttamatkan kauniit maisemat sykähdyttävät, ja Cirkus-teatterin sijaintipaikka Djurgården on mitä upein työmiljöö.”

Vapaa-aikaa ei rankan roolityön jäljiltä juuri jäänyt. Vähäiset vapaahetket Tukholmassa Ylipää pyhitti perhe-elämälle ja lepäämiseen. Joogastudion hän paikallisti läheisen Mariatorgetin kulmilta, mikä mahdollisti säännölliset, palauttavat joogaharjoitukset.

Suomalaisten suosikkikaupunginosassa Vanhassakaupungissa Ylipää kävi Tukholmassa asuessaan viikoittain, sillä lasten musiikkiharrastukset järjestettiin suomalaisella kirkolla. Siellä kannattaa hänen mukaansa turistinakin poiketa.

”Suomalainen kirkko on aivan oma maailmansa! Se on kuulemma entinen kuninkaan pallohuone.”

Vanhakaupunki ja koko Tukholma muuttaa ilmettään aina loppuvuoden juhlapyhien alla.

”Ruotsalaiset osaavat laittaa paikat niin kauniiksi. On mukava kokea ruotsalainen julmysigt-tunnelma itse paikan päällä.”

Maria Ylipään suosikit Tukholmassa

”Kun näytökset tammikuussa 2016 loppuivat, jäimme vielä kevääksi Tukholmaan. Halusin tutustua kaupunkiin kunnolla itse ja viedä lapset kaikkiin niihin kohteisiin, joissa emme kiireisellä esityskaudella ehtineet vierailla.”

Orion-teatteri

Tukholma-fi-Minun-Tukholmani-Maria-Ylipaa-Loranga

Kuva: Jonas Jörneberg

”Tukholman kotimme lähellä sijaitseva teatteri oli perheellemme must-kohde.”

Dansens hus

”Seuraan tanssitaidetta mielelläni, ja itsellänikin on vahva tanssitausta. Dansens hus on Ruotsin nykytanssin mekka.”

Fotografiska ja Moderna museet

”Haluan ehdottomasti käydä valokuvataiteen ja nykytaiteen museoissa. Niissä on aina mielenkiintoisia näyttelyjä meneillään.”

Yasuragi-kylpylä

Tukholma-fi-Minun-Tukholmani-Maria-Ylipaa-Yasuragi

Kuva: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.com

”Unelmoin rentoutumisesta Tukholman saariston japanilaiskylpylässä. Tämä on aikuisten hemmottelupaikka, jonne lapset pääsevät vain keskikesällä.”

Östermalmin kauppahalli

”Rakastan kauppahallien tunnelmaa, ja Östermalm on vielä kokematta.” (Huom! Östermalmshallen on remontissa 2016–18, mutta herkkukauppiaat löytyvät tilapäistiloista Östermalmstorgetilta.)

Klubit

”Tukholman yöelämässä on tarjolla todella mielenkiintoisia klubeja. Olen kuullut, että erityisesti kesäklubi Trädgården on vierailun väärti.”

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja