Jaa Seuraa

Minun Tukholmani: Kim Öhman

Teksti: Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat: Marica Rosengård
Julkaistu: 14.10.2014
Päivitetty: 24.03.2016

Suomalaislähtöisen Farang Stockholm -ravintolan keittiömestari-omistaja Kim Öhman palasi maailmalta Helsingin kautta Tukholmaan.

Tukholma-fi-Minun-Tukholmani-Kim-Ohman-1c

Kim Öhman muistaa elävästi lapsuutensa Tukholman-matkat. Niihin kuului kävely Viking Linen laivaterminaalista vanhan kaupungin läpi Sergelin torille ja Burger Kingiin, jota ei Suomessa 1990-luvulla vielä ollut. Myöhemmin Öhmanin näkemys kaupungin ravintolavalikoimasta on laajentunut huimasti. Myös omaan ansioluetteloon on kertynyt työskentelyä huippuravintoloissa; ei pelkästään Tukholmassa, vaan kolmessa eri maanosassa.

Tukholmakin on jo toistamiseen Helsingistä kotoisin olevan Kim Öhmanin kotikaupunki. Ensimmäisen kerran mies asui Tukholmassa valmistuttuaan Ravintolakoulu Perhosta ja työskennellessään kolme vuotta Edsbacka Krog -ravintolassa.

”Ruotsista matkani jatkui the Fat Duck -ravintolaan Englantiin, New Yorkin Per Se -ravintolaan, Sydneyn Restaurant Quayhyn ja lopulta Helsinkiin Chez Dominique -ravintolaan ja Farangiin”, Öhman muistelee.

Viimeiset vuodet Öhman on ollut käynnistämässä ja pyörittämässä Farang Stockholmia, jonka hän omistaa yhdessä kahden muun alan ykkösnimen, Tomi Björckin ja Matti Wikbergin kanssa.

”Aasialainen kulttuuri ja ruoka kiinnostavat minua, joten innostuin heti, kun kuulin Tomin ja Matin suunnitelmista perustaa Farang Stockholm. Maailmalla matkatessani China Town -kaupunginosat tulivat tutuiksi, sillä niistä sai maukasta ruokaa pienellä rahalla”, Kim Öhman kertoo.

Öhmanin elämä pyörii pitkälti ruoan ja ravintolan ympärillä. Fyysisen työn vastapainoksi on kuitenkin pidettävä itsestä huolta. Öhman treenaa Vasastanissa Allstar Training Centerin salilla ja juoksee lenkkejä Tukholman merellisissä maisemissa. Yksi Öhmanin suosikeista on Kungliga Djurgårdenin juoksureitti.

”Ravintola-alan aikataulut kun ovat ilta- ja yöpainotteiset, urheileminen tuo arkeen tasapainoa. Toki pyrin myös nukkumaan riittävästi, muuten tätä työtä ei jaksa tehdä”, Öhman toteaa.

Työpäivät ovat vaihtelevia ja Öhman viihtyy itse myös ruokaa valmistamassa.

”Päivän kulku riippuu siitä, olenko keittiössä, konttorilla vai koulutanko vaikka uutta henkilökuntaa. Ravintolassa syömme kello 15.30 päivällisen yhdessä henkilökunnan kanssa ja sitten alamme laittaa keittiötä kuntoon iltaa varten. Itse työskentelen keittiössä neljänä tai viitenä iltana viikossa.”

Muutamana sunnuntaina kuussa Öhman pyrkii tapaamaan ystäviään. Silloinkin seurustelu sujuu ruokailun merkeissä.

”Syömisessä tärkeintä on seura ja tunnelma ruokapöydän äärellä. Sillä ei ole niin paljon merkitystä, mitä ruokaa valmistaa. Toki kokkaan kaiken alusta lähtien itse.”

Öhman on kotiutunut Tukholmaan niin hyvin, että voi nähdä itsensä jäävän sinne pysyvästi.

”Tukholma tuntuu mannereurooppalaiselta kaupungilta, mutta silti Helsinkiin lentää alle tunnissa. Pidän kaupungin laajasta ravintolavalikoimasta ja ruokapaikkojen korkeasta tasosta. Tukholmalaiset myös käyvät usein ulkona syömässä ja juhlimassa. Kaduilla on paljon elämää, mikä tuo hyvää fiilistä.”

  • ”Tukholman cocktailbaarien taso on huikea, aivan samaa luokkaa kuin New Yorkissa tai Lontoossa. Myös Farangin baariin kannattaa tulla tutustumaan. Farang Stockholm sijaitsee osoitteessa Tulegatan 7.”

Öhmanin suosikkiravintolat ja -baarit Tukholmassa

”Suosikkiravintolani on Sturehof, joka on perustettu jo vuonna 1897. Se on suljettu vain kahtena päivänä vuodessa. Sieltä saa Ruotsin parhaat Toast Skagen -leivät ja tarjolla on myös herkullisia ostereita ja muita mereneläviä. Ruoka on hengeltään skandinaavista ripauksella ranskalaista bistroruoan tuntua. Sturehofissa käyvät kaikki kuninkaallisista lapsiperheisiin ja julkkiksista taviksiin. Paikan fiilis on hyvin eurooppalainen.”

Sturehof, Stureplan 2

”Lempibistroni on Rolfs Kök, joka sijaitsee suomalaisille tutun Drottninggatan-ostoskadun päässä. Ravintolan atmosfääri on ihastuttava, ja ehkä juuri siksi Rolfs Kök on aina täynnä. Siellä kannattaa yrittää päästä istumaan myös baaritiskille, jonka äärellä tunnelma pienessä seurueessa on loistava. Viinilista on pitkä ja ruoka on hyvin valmistettua. Jos minulla on vapaailta ja haluan syödä ja juoda hyvin, suuntaan tänne.”

Rolfs Kök, Tegnérgatan 41

Shibumi on japanilainen bistro. Se on hieman vaikeasti löydettävissä ja sijaitsee Esperanto-tähtiravintolan kellarissa. Molempien ravintoloiden omistaja on Sayan Isaksson. Shibumi tarjoaa erilaista japanilaista ruokaa, ei pelkkää sushia. Erikoisuutena ovat japanilaiset hampurilaiset, ja kaiken kaikkiaan ruoka on valmistettu elegantisti.”

Shibumi, Kungstensgatan 2

AG on Pohjoismaiden paras pihviravintola, joka sijaitsee sivukadulla Kungsholmenissa. Tulee hassu fiilis, kun kävelee sisään rappukäytävään ja yhtäkkiä edessä aukeaakin suuri lihakylmiö sekä ravintola, jossa tarjoillaan jättimäisiä pihvejä. Jokaisen lihanrakastajan kannattaa suunnata AG:hen. Siellä ei tarvitse pettyä.”

Restaurant AG, Kronobergsgatan 37

”Södermalmilla sijaitseva Little Quarter on valittu useasti Tukholman parhaiden baarien joukkoon. New Orleans -henkisessä baarissa tehdään upeita eteläamerikkalaisia drinkkejä. Paikkaan kannattaa saapua ajoissa, mikäli mielii istumaan.”

Little Quarter, Hornsgatan 66

”Isolla porukalla tykkään mennä Tiki Roomiin ja juoda Piña Coladaa ja Mai Taita. Tiki Roomissa on aina hauskaa ja takuuvarmasti hyvät bileet.”

Tiki Room, Birkagatan 10

”Vanhassa kaupungissa sijaitseva Corner Club -baari on tyylikäs ja tunnelmallinen. Siellä valmistetaan klassisia drinkkejä ainoastaan parhaista raaka-aineista.”

Corner Club, Lilla Nygatan 16

Ajankohtaista Tukholmassa

Stockholms Kulturnatt

29.4.

Tukholman Taiteiden yössä (klo 18-24) koet taidetta uudella tavalla. Tapahtuman yli 400 tapahtumaa levittäytyvät eri puolille kaupunkia. Nouda tapahtuman ohjelmalehtinen Sergelin torin infopisteestä.

Kuva: Frida Moller – Studio Emma Svensson/Stockholms Kulturnatt

Ikaros – kauden uutuus

29.4. alkaen

Gröna Lund esittelee tällä kaudella uuden, hermoja koettelevan laitteen, Ikaroksen. Maailman lajissaan toisessa laitteessa vapaa pudotus tapahtuu kasvot suoraan alaspäin 95 metrin korkeudesta – uskallatko kokeilla?

Kuva: Sven Prim, Agent Molly & Co / Gröna Lund

Vikingaliv avaa ovensa

29.4.

Djurgårdenin uudessa Vikingaliv-museossa pääset tutustumaan viikinkien värikkääseen historiaan ja elämään. Dramatisoitu kertomus vie viikinkiajalle, vuoteen 963, ja tutustuttaa kävijät viikinkien elämään niin maailmalla kuin kotitilalla.

Kuva: Vikingaliv

Lidingöloppet MTB

6.5.

Tukholman suurin MTB-pyöräilykisa tarjoaa haasteita niin vasta-alkajille kuin kokeneillekin maastopyöräilijöille. Valittavana joko 23 tai 63 km, molemmilla radoilla tiedossa on kiemurtelevia polkuja, jyrkkiä mäkiä ja pyöräilyä merellisissä maisemissa.

Kuva: Lidingöloppet MTB

Yhteystiedot Tietosuoja