Jaa Seuraa

Valokuvataiteen uusi nousu

Teksti: Elna Nykänen-Andersson
Julkaistu: 4.6.2015
Päivitetty: 23.08.2017

Tukholmasta on viime vuosina kehittynyt kiinnostava vierailukohde valokuvataiteen ystäville. Valokuvauksen uudesta kukoistuskaudesta voidaan kiittää pitkälti taidehalli Fotografiskaa, joka on nostanut Tukholman alan kansainväliseen keskiöön.

Ruotsia villitsevän valokuvabuumin synty voidaan ajoittaa kevääseen 2010, jolloin veljekset Jan ja Per Broman avasivat Fotografiska-taidehallin Tukholman Stadsgårdshamnenilla. Täysin valokuvataiteella täytetty, 5500 neliömetrin kokoinen vanha tullihalli oli monen mielestä riskiprojekti, mutta epäluuloiset saivat pian myöntää erehtyneensä. Fotografiskan näyttelyt ovat vetäneet jonoja alusta alkaen, ja menestyksen myötä myös muut museot ja taidegalleriat ovat alkaneet panostaa valokuvataiteeseen entistä enemmän. Moderna Museet antoi jo vuonna 2011 entistä enemmän tilaa 100 000 teoksen valokuvakokoelmalleen. Näyttelyitä järjestetään Tukholmassa usein myös epätavallisemmissa näyttelytiloissa, kuten ravintoloissa, hotelleissa ja putiikeissa.

”Mitä enemmän valokuvataidetta on näytetty, sitä enemmän ihmiset ovat oppineet, kuinka inspiroivaa ja opettavaista se voi olla,” sanoo Fotografiskan Per Broman. ”Valokuvataidetta on niin monentyyppistä. Osa on helpompaa, osa vaikeampaa. Me näytämme teoksia laidasta laitaan.”

Ammattilaiset edellä, muut perässä

Suuren yleisön kiinnostus valokuvataiteeseen on kasvanut samalla, kun valokuvauksesta on kännykkäkameroiden myötä tullut osa lähes jokaisen arkipäivää. Kasvava amatöörikuvaajien joukko seuraa näyttelyitä mielenkiinnolla, ja moni hakee niistä inspiraatiota omiin kuviinsa.

Fotografiska järjestää vuosittain myös Höstsalongen-amatöörinäyttelyn, jossa harrastekuvaajat saavat tilaisuuden näyttää valokuviaan museon tiloissa. Toiveikkaita hakijoita on ollut tuhansia.

”Saattaa olla, että valokuvataiteesta on tullut piirun verran helpompaa omaksua uuden tekniikan suosion myötä. Mutta taide on jotakin aivan muuta kuin kuvien nappailu puhelimella,” Per Broman muistuttaa.

Omia taitojaan voi Fotografiskassa hioa myös maksullisilla kursseilla, joita on tarjolla sekä aloittelijoille että jo kehittyneemmille kuvaajille. Niillä voit oppia vaikkapa digikameran alkeet tai henkilökuvauksen saloja. Tarjolla on myös oma kurssinsa vanhempainvapaalla oleville. Siellä kuvausta voi harjoitella kamera kädessä, vauva kainalossa.

1520 näyttelyä vuodessa

Tukholma-fi-Fotografiska-9-15

Kuva: Erik G Svensson/mediabank.visitstockholm.com

Valokuvamuseon perustamisesta keskusteltiin Ruotsissa vuosikymmeniä ennen kuin Bromanin veljekset lopulta toteuttivat unelmansa ja kunnostivat Ferdinand Bobergin suunnitteleman jugend-talon taidehalliksi. Tarve valokuvataiteen keskukselle oli ilmeisen suuri, sillä tätä nykyä Fotografiskassa vierailee vuosittain noin 500 000 ihmistä.

Maine on kiirinyt myös ulkomaille, ja tätä nykyä suuriakaan tähtiä ei ole vaikea houkutella tuomaan taidettaan Tukholmaan. Fotografiskan tiloissa näyttelyitä ovat pitäneet muun muassa Annie Leibovitz, Sally Mann ja David LaChapelle. Tyylilajeja on laidasta laitaan, reportaasikuvauksesta muotiin, henkilökuviin ja paljon muuhun. Myös pohjoismainen valokuvaus kukoistaa tällä hetkellä, ja Fotografiskassa on usein nähtävillä paikallisia huippunimiä.

Näyttelyiden ohella kannattaa katsastaa Fotografiskan suureen suosioon noussut livekonserttiohjelma sekä tasokas ravintola, jota vetää tv-kokki Paul Svensson.

Kesällä 2017 Fotografiskassa avattiin myös ensimmäinen Hasselblad-kamerakauppa Ruotsissa.

  • Paul Svensson. Kuva: Johan Ståhlberg / Fotografiska

  • Fotografiskas Växtgrill. Kuva: Johan Ståhlberg / Fotografiska

Fotografiska

Museo on avoinna joka päivä, lukuunottamatta juhannus- ja jouluaattoa.

Liput maksavat 135 kruunua aikuisilta. Alle 12-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Huomioithan, että ainoastaan kortit kelpaavat museossa maksuvälineenä 15.5.2016 alkaen!

Museo sijaitsee Stadsgårdshamnenilla, jonne on noin 10 minuutin kävelymatka Slussenilta. Ylitä vilkas Stadsgårdsleden heti bussiterminaalin jälkeen ja pääset veden vieressä kulkevalle jalkakäytävälle.

Lisätietoa lippuhinnoista, aukioloajoista ja ajankohtaisista näyttelyistä löydät osoitteesta www.fotografiska.eu.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja