Jaa Seuraa

Kurkistus kuninkaalliseen elämään

Teksti: Tuukka Luukas
Julkaistu: 6.8.2014
Päivitetty: 09.03.2016

Tukholman seutu on täynnä kuvankauniita linnoja, mutta parhaat ovat tietysti ne, joissa oleskelevat itse Ruotsin kuninkaalliset. Esittelemme kaksi upeaa linnaa: kuningasperheen kodin ja työpaikan.

Tukholman kuninkaanlinna

Tukholma-fi-Linnat-Kuninkaanlinna

Tukholman kuninkaanlinna
Kuva: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Vanhassakaupungissa sijaitsevan kuninkaanlinnan tehtävänä oli alun perin puolustaa kaupunkia tunkeilijoilta. 1600-luvulla renessanssityylistä Tre Kronor -linnaa laajennettiin kattamaan suurvallaksi kasvaneen valtakunnan tarpeita. Vanhimmat osat tuhoutuivat tulipalossa vuosisadan lopulla, ja uudelleenrakennuksen myötä linnan nykyinen, roomalaisen villan tyylinen ulkomuoto alkoi syntyä. Viimeiset osat valmistuivat vuonna 1770.

Linna on toiminut 1700-luvulta lähtien nykyisessä roolissaan, symboloiden Ruotsin valtakunnan loistoa ja rikkauksia sekä toimien tapahtumapaikkana vastaanotoille ja juhlille. Nykyisin se on myös Kuningas Kaarle XVI Kustaan ja Kuningatar Silvian sekä muun kuningasperheen työpaikka, jossa he ottavat vastaan valtiovieraita ja valtuuskuntia sekä isännöivät virallisia tilaisuuksia.

Linnaan on mahdollista tutustua erilaisilla opastuskierroksilla, joista suosituimmat ovat tutustuminen juhla- ja edustushuoneistoon sekä kierros aarrekammiossa. Varsinkin perheen pienimmät ovat innoissaan kuninkaiden, kuningattarien, prinssien ja prinsessoiden oikeista timanttikruunuista ja valtikoista.

Kaikkiaan opastuskierroksia on neljä erilaista, ja kunkin kesto on noin 45 minuuttia. Yhdellä 150 kruunun eli noin 17 euron hintaisella lipulla voi osallistua kaikkiin opastuksiin. Lippu on voimassa seitsemän päivää ja antaa näin mahdollisuuden kuunnella kaikessa rauhassa vaikkapa yksi opastus päivässä. Hovin oman iPhone-applikaation, jossa on kaikki tarvittavat tiedot, voi ladata tästä.

Kannattaa vilkaista myös linnankirkko, joka on tullut viime aikoina tunnetuksi kuningasperheen iloisten perhetapahtumien siunauspaikkana.

Suosittu ohjelmanumero on linnan vahdinvaihto, joka tapahtuu päivittäin kello 12.15 (sunnuntaisin ja pyhäpäivinä tuntia myöhemmin). Kannattaa olla paikalla noin puoli tuntia ennen tapahtuman alkua, jotta saa katsomosta paikan hyvillä näkymillä. Linnan sisäpihalla toimiva kesäkahvila on oiva kohde lepuuttaa jalkoja vahdinvaihtoseremonian jälkeen.

”Runsaaseen tarjontaan kuuluu tuoreita luomupohjaisia leivonnaisia; kakkuja ja leipiä, joista suosituin on vaaleanpunainen prinsessaleivos”, kertoo kahvilan omistajatar. Linnan puodista on saatavilla paljon erilaisia hovin virallisia tuotteita vaikuttaviksi tuliaisiksi.

Drottningholm

Tukholma-fi-Linnat-Drottningholm

Drottningholmin linna
Kuva: Gomer Swahn

Drottningholm on Bernadotten perheen eli Kaarle Kustaan ja Silvian koti. Kuningasperheen lapset ovat viettäneet lapsuutensa näissä maisemissa. Jotkut ehkä muistavat Drottningholmin linnan hovin vuosittain tuottamista televisio-ohjelmista, joissa Victoria, Carl Philip ja Madeleine nähtiin takkatulen ääressä, leipomassa pullaa tai ratsastamassa linnan tiluksilla, joista on muuten pitänyt huolen suomalainen maisema-arkkitehti.

Tilukset ovatkin vaikuttavan elegantit ja hienostuneet. Linnan klassisen barokkipuutarhan ympärillä on laajoja niittyjä ja nurmikenttiä tammipuineen. Nurmikoilla saa loikoilla rauhassa ja seurata vaikkapa joutsenia, jotka uiskentelevat puiston lammella ja Mälaren-järven puolella. Mukaan voi ottaa piknik-eväät tai ruokailla linnan puutarhan ravintolassa.

Suurin osa Drottningholmin linnasta on avoinna vierailijoille. Vain pieni osa on varattu perheen yksityiseksi kodiksi. Opastettu kierros (englanniksi tai ruotsiksi) kestää noin 45 minuuttia. Kesäkaudella kierroksen hinta on 30 kruunua eli noin 3,4 e. Linnan sisäänpääsy on puolestaan 120 kruunua eli noin 13,5 euroa. Alle kuusivuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi sisään. Aukioloajat ja tarvittavaa tietoa löytyy täältä

Linnan vanha teatteri on myös näkemisen arvoinen, ja sinne järjestetään täysin oma opastus. Teatteri on yksi harvoja Mozartin aikaisia musiikkiteattereita, ja se on säilyttänyt autenttisen ilmeensä. Vuonna 2016 teatterissa vietetään juhlavuotta, joten kannattaa mennä tutustumiskierrokselle tai ostaa liput nyt kesällä esitettäviin juhlaviin oopperanäytäntöihin.

Tukholma-fi-Linnat-Drottningholms-Slottsteater

Mozartilaista tunnelmaa linnateatterissa.
Kuva: Mats Bäcker/Drottningholms Slottsteater

Kaupungintalon Stadshusbron laivalaiturista lähtee noin puolen tunnin – tunnin välein laiva Drottningholmiin. Tunnin mittaisen laivamatkan aikana voi nautiskella hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen ravintolan herkuista lounas- ja päivällisaikaan. Muina aikoina laivassa toimii kahvila. Voit ostaa myös vain yhdensuuntaisen lipun. Tarkista hintatiedot yrityksen kotisivulta. Drottningholmiin pääsee myös matkustamalla metrolla Brommaplanin pysäkille ja siitä eteenpäin busseilla 301–323, 176 tai 177.

Tietoa kaikista Ruotsin hovin ajankohtaisista asioista ja Tukholman kuninkaallisista vierailukohteista löytyy osoitteesta: www.kungahuset.se

  • Tukholman kuninkaanlinnan vahdinvaihto on juhlallinen tapahtuma.
    Kuva: Ola Ericson/mediabank.visitstockholm.com

  • Drottningholmin linna.
    Kuva: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Tukholma-fi-Linnat-Hallwylska

Makuuhuone-eleganssia Hallwylskan tyyliin.
Kuva: Ingalill Snitt/Hallwylska museet

Hallwylska Museet – menneen ajan luksusta

Hallwylska Museet on kaikkien sisustuksesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneiden must-kohde. Välimerellisen tyylinen kaupunkipalatsi on paitsi elegantti ja sivistynyt, myös täynnä toinen toistaan kätevämpiä teknisiä keksintöjä, jotka ovat varsin moderneja vielä tänäkin päivänä. Vierailun kruunaa taitava englanninkielinen opas, jonka kierros on kuin teatteriesitys tai käynti TV-sarja Downton Abbeyn maailmassa.

Kreivitär Willhelmina von Hallwyl oli viime vuosisadan vaihteessa elänyt Ruotsin rikkaimman miehen ainoa tytär. Hän nai 1800-luvun puolivälissä yhteen Sveitsin vanhimmista suvuista kuuluneen Walther von Hallwylin, joka suostui muuttamaan Ruotsiin ja näin pariskunnalle alettiin rakentaa loisteliasta kotia. Ruotsin etevimmälle arkkitehdille Isak Gustaf Clasonille (1856–1930) annettiin vapaat kädet, kunhan tilaa oli riittävästi kreivittären kasvavalle taide- ja esinekokoelmalle. Myöskään hintakattoa ei ollut ja näin asunnon lopulliseksi arvoksi tuli 1,5 miljoonaa Ruotsin kruunua, joka oli aikanaan kallein Ruotsissa toteutettu yksityisasunto. Rahat tähän kaikkeen tulivat kreivittären isän yrityksestä, joka oli aikanaan Ruotsin suurimpia metsäyhtiöitä. Asetelma oli siis kuin Suomessa myöhemmin, kun metsäsuvun tytär Maire Gullichsen antoi samanlaisen tehtävän Alvar Aallolle loisteliain tuloksin Villa Mairean osalta.

Kun sisään astuu kiireiseltä Hamngatanilta, aivan NK-tavaratalon ja Dramaten-teatterin välistä, tullaan ensin kaupunkipalatsin sisäpihalle, ja opaskierros alkaa – alakerran keittiöstä. Pikkuhiljaa paljastuvat sekä talon huoneet että sen asukkaiden elämäntyylit: tarinat siitä, mitä he tekivät, mistä he pitivät, ja mikä heidän roolinsa ruotsalaisessa ja eurooppalaisessa yhteisössä aikanaan oli.

Kreivitär toivoi jo taloa suunnitellessaan sen päätyvän museoksi, ja näin tapahtuikin vuonna 1920. Museon henkilökunta on pukeutunut asianmukaisesti viktoriaaniseen tyyliin, valkoiseksi tärkättyjä hansikkaita myöten. Puheessa ja käytöksessä on ajan patinaa, sivistystä sekä paljon brittiläistä ja eurooppalaista huumoria. Tässä talossa viisi tähteä on liian vaatimaton luokittelu.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja