Jaa Seuraa

Tukholmalaiset designin monitaiturit

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 7.1.2014
Päivitetty: 15.03.2017

Claesson Koivisto Rune -suunnittelijakolmikon portfoliossa on niin toimistotuoleja kuin Tukholman historiallisiin puitteisiin luotuja hotellisisustuksia. Tärkeintä prosessissa on kokonaisvaltainen uteliaisuus.

Claesson Koivisto Rune on tukholmalainen arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto, jonka perustajat Mårten Claesson, Eero Koivisto ja Ola Rune tapasivat ja ystävystyivät Tukholman Konstfack -yliopistossa. Kolme arkkitehtiopiskelijaa saivat toimeksiantoja jo ennen valmistumistaan ja niinpä he perustivat yhteisen toimiston vuonna 1995.

Parikymmentä vuotta myöhemmin kolmikko on yhä läheinen, mutta arkkitehtuurin rinnalle ovat nousseet teollinen muotoilu ja sisustusarkkitehtuuri.

“Arkkitehtuuri ja muotoilu olivat molemmat osana koulutustamme, mutta aloimme työstää muotoiluprojekteja ihan vain siksi, että se oli hauskaa. Emme koskaan ajatelleet, että siitä tulisi tärkeä osa liiketoimintaamme. Kuitenkin nyt lähes puolet projekteistamme liittyy muotoiluun”, Claesson kertoo.

Tukholma-fi-designin-monitaiturit-b-1600x1067

Mårten Claesson, Eero Koivisto ja Ola Rune.

Vaikka arkkitehtuuri ja muotoilu mielletäänkin usein täysin erillisiksi aloikseen, konsepti ei ole uusi. Monet tunnetut suunnittelijat, kuten Alvar Aalto, ovat kautta aikojen työskennelleet molempien parissa. Clesson Koivisto Runelle arkkitehtuuri sekä muotoilu ovat tasa-arvoisia ja aivan yhtä tärkeitä.

“Sitä paitsi olisi tylsää tehdä vain jompaa kumpaa. On fantastista, että saamme tehdä molempia”, Koivisto sanoo.

Alun perin kolmimiehinen toimisto on vuosien saatossa kasvanut, ja työntekijöitä on tällä hetkellä kymmenkunta. Kolmikko kuvaa yhteisöään tiiviiksi – työntekijät ovat kuin perheenjäseniä. Osa heistä on koulutukseltaan arkkitehtejä ja osa muotoilijoita, mutta kaikki ottavat osaa sekä arkkitehtuuri- että muotoiluprojekteihin. Vaikka jokaiseen työhön valitaankin vastuuhenkilö, ovat kaikki päätökset kuitenkin yhteisiä.

“Me kolme päädyimme yhteen, koska olimme ystäviä, ja se näkyy yhä työskentelytavoissamme. Käymme paljon keskusteluja ja työskentelemme aina yhdessä”, Rune kertoo.

Usein toimisto saa toimeksiantona projektin, joka kattaa sekä arkkitehtuuri- että sisätilasuunnittelun. Moni tiettyä rakennusta varten suunnitelluista huonekaluista tai valaisimista päätyy kuitenkin myöhemmin myös tuotantoon. Toisaalta aiemmin tehty arkkitehtuuriprojekti saattaa inspiroida suunnittelijoita myöhemmissä muotoiluprojekteissa. Esimerkiksi Tokioon suunnitellusta Sfera -rakennuksesta tuttu reikäkuvio innoitti suunnittelijoita, kun he ideoivat uutta Sense -ilmanpuhdistinta ruotsalaiselle Blueairille. Myös siinä on käytetty samantapaista reikäkuviointia.

“Meille tärkeä elementti on evoluutio. Tuotoksissamme on huomattavissa erilaisia ajanjaksoja, jolloin olemme työskennelleet samankaltaisesti. Sitten siirrymme taas eteenpäin ja teemme jotain ihan muuta”, Koivisto kertoo.

Nobis- ja Skeppsholmen-hotellien ilmeet uusiksi

Joskus toimisto kutsutaan luomaan uusi ilme jo olemassa olevalle rakennukselle. Kolmikko onkin suunnitellut kahden tukholmalaisen hotellin, Nobisin sekä Skeppsholmenin, sisustukset.

“Lähdimme projekteihin mukaan, sillä olimme pitkään halunneet luoda sellaisen hotellin, jossa asuisimme itse mielellämme”, Claesson kertoo.

Häntä kiehtoo hotellissa julkisen sekä yksityisen tilan yhdistyminen. Skeppsholmen sijaitsee rakennuksessa, joka valmistui alunperin laivaston käyttöön 1600- ja 1700 lukujen taitteessa. Rakennus on historiallinen suojelukohde, mikä tuli ottaa huomioon myös sisustuksessa.

“Meidän tuli kunnioittaa vanhaa rakennusta ja käyttää paljon perinteisiä tekniikoita. Siksi seinät on maalattu perinteisellä kananmunista ja öljystä valmistetulla temperalla. Tavallaan näyttää siltä, kuin ne olisivat olleet sellaiset aina”, Claesson kuvailee.

Vaikka Claesson Koivisto Rune onkin ruotsalainen toimisto, monissa heidän projekteissaan näkyy viitteitä muista kulttuureista.

“Matkustamme paljon. Ruotsissa ei ole mitään vikaa, mutta maailma on suurempi. Meistä on palkitsevaa työskennellä niin monessa eri maailman kolkassa kuin mahdollista”, Claesson sanoo.

Marokon laatoista tuli menestys

Yksi viimeaikojen kansainvälisistä hankkeista on marokkolaisen Marrakech Designin kanssa tehty sisustuslaattaprojekti.

“Emme olleet koskaan käyneet Marrakechissä. Emme edes tienneet, olisiko projekti millään tavalla kannattava, mutta olimme uteliaita”, Claesson kertoo.

Uteliaisuus palkittiin. Marokossa valmistetut värikkäät laatat ovat olleet kaupallinen menestys paitsi Ruotsissa, myös maailmalla ja erityisesti Amerikassa. Laattaprojekti oli kolmikosta mielenkiintoinen myös siksi, että valmistusprosessi oli hyvin perinteinen ja kaikki laatat on tehty käsityönä alusta loppuun.

“Nyt on meneillään eräänlainen perinteisten tuotantotapojen, käsityön ja aitojen materiaalien trendi. Ajoitus oli siis siltäkin osin hyvä”, Claesson sanoo.

Kädentaitojen arvostuksen sekä toisaalta teknologian kehittymisen myötä myös monet nuoret suunnittelijat ovat alkaneet itse valmistaa suunnittelemiaan huonekaluja. Kolmikko ei kuitenkaan poissulje massatuotantoa, vaan uskoo, että sillekin on paikkansa. He kokevat, että on suunnittelijan kannalta tärkeää, että Ruotsista löytyy niin monia huonekaluvalmistajia.

“Tuottajia on tässä maassa paljon aina pienistä start-upeista suuriin yrityksiin. Tämä mahdollistaa hyvän suhteen ja kommunikaation muodostumisen suunnittelijan ja tuottajan välille. Myös taloudellinen tilanne on tällä hetkellä Ruotsissa suhteellisen hyvä – toisin kuin esimerkiksi Italiassa. Sillä on suuri merkitys”, Claesson sanoo.

  • Arkkitehtuuri ja muotoilu sulassa sovussa.

  • Sistustuksia Tukholman historiallisiin hotelleihin.

  • Työyhteisö on tiivis kuin perhe.

Olive-tuoli muuntuu moneksi

Toimiston Olive-tuoli on esimerkki tavasta, jolla tehdään teollisesti valmistetusta tuotteesta yksilöllinen; erilaisia istuinosia ja selkänojia yhdistelemällä tuolista saadaan 20 erilaista versiota, jotka tunnistettavuudesta huolimatta ovat kaikki mittasuhteiltaan hieman poikkeavia.

Kun kolmikko ottaa uuden toimeksiannon vastaan, sen tulee olla sellainen, jota he eivät ole aikaisemmin tehneet.

“On haastavaa tehdä uusi tuoli, mutta vielä haastavampaa on työskennellä materiaalin tai tekniikan parissa, josta meillä ei ole aikaisempaa kokemusta”, Claesson sanoo.

Uteliaisuus ja uudet haasteet pitävät kolmikon kiinnostuneina.

“Kaikkia täällä työskenteleviä ihmisiä yhdistää uteliaisuus. Se antaa tehdystä työstä tyydytyksen ja toisaalta jatkuvan halun tehdä jotain uutta. Pidän siitä tunteesta, ettei kaikki ole täysin hallinnassa; siitä, että olen aavistuksen verran epävarma”, Rune sanoo. “Kun aamulla tulen toimistoon minulla on suunnitelma, mutta iltaan mennessä kaikki on mennyt uusiksi, sillä aina tapahtuu jotain yllättävää. Jos kaikki menisi suunnitelman mukaan, voisin aivan yhtä hyvin pysyä kotona.”

Tulevaisuudessa kaikki kolme haluavat kokeilla yhä uusia asioita ja kehittyä tekemisen myötä.

“Me olemme nyt parempi studio kuin viisi vuotta sitten ja hyvä niin. Pidän siitä ajatuksesta, että tulemme paremmiksi. Vanhat projektit ovat kuin lapsiamme, mutta emme me muistele niitä juurikaan, sillä elämme tässä hetkessä ja katsomme tulevaisuuteen. Emme kyllästy koskaan”, Koivisto tiivistää.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja