Jaa Seuraa

Tatuointeja, taidetta ja terassielämää – Tukholman katukulttuurin parhaat palat

Teksti: Elna Nykänen Andersson
Julkaistu: 14.3.2016
Päivitetty: 16.03.2017

Eläväisen suurkaupungin tunnelma syntyy massa- ja alakulttuurien kirjosta. Näiden vinkkien avulla tutustut autenttiseen Tukholmaan.

Katumuoti

Tukholma-fi-Katukulttuuri-2

Kuva: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Tukholmalaiset ovat maailmankuuluja huolimattoman elegantista arkityylistään. Osa kaupunkilaisista seuraa trendejä, jotka tuntuvat valtaavan Tukholman aina yksi kerrallaan – tällä hetkellä suosituin arkiuniformu on valkoiset tennarit, kuluneet boyfriend-farkut, t-paita ja prätkätakki tai kylmemmällä säällä parka.

Muodin kärkijoukoissa kulkevat luovat kuitenkin oman tyylinsä. Erityisen hyvä aika ihailla alan kermaa on elokuussa Tukholman muotiviikolla, mutta katutyyliä voi ihailla vuoden ympäri liikkumalla trendiväen suosimissa paikoissa. Vuoden ympäri toimivia ravintoloita ovat Taverna Brillon “kasvihuonebaari”, Teatergrillen, Carousel, Lydmar ja tietysti klassikko Riche. Klubeista hyviä bongauspaikkoja ovat Under Bron, Slakthuset ja kesällä ulkoilmaklubit Musikaliska sekä Urban Delin kattoterassi Sveavägenillä.

Jos massasta poikkeavan vaihtoehtomuodin shoppailu kiinnostaa, keskustassa Gamla Brogatan on oikea osoite. Sieltä löytyy useita mielenkiintoisia putiikkeja.

Katutaide

Tukholma-fi-Katukulttuuri-1

Kuva: Kevin Kee Pil Cho/imagebank.sweden.se

Eniten katutaidetta Tukholmassa löytyy maan alta. Kaupungin metroa kutsutaan joskus maailman pisimmäksi taidenäyttelyksi. Lähes jokaiselta asemalta löytyy uniikkeja taideteoksia vuodelta 1957 nykypäivään saakka. Metroa odotellessa kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota aseman seiniin. Aikaisin teos on Per Olov Ultvedtin sinivalkoinen kukkaismotiivi T-Centralenin asemalla. Näkemisen arvoisia ovat myös muun muassa Rådhuset, jonka hehkuvan punainen väri on taiteilija Sigvard Olssonin mukaan täsmälleen sama kuin Pohjois-Afrikan Atlasvuorten, sekä Östermalmstorget, jota koristava Siri Derkertin teos käsittelee naisten oikeuksia, rauhaa ja ympäristökysymyksiä.

Graffitien maalaus on aiemmin ollut Tukholmassa kiellettyä, mutta nyt kaupungin johto haluaa asiaan muutoksen. Södermalmille puuhataan tällä hetkellä kolmea laillista graffitiseinää. Toistaiseksi suurempia graffiteja löytyy lähinnä esikaupungeista. Kantakaupungissa graffitia voi nähdä ainakin osoitteessa Kronobergsgatan 35, jonka seinää kuratoi kollektiivi Livet.
Tukholman katutaiteeseen ja graffitiin voi tutustu LiveIt’in opastetulla kierroksella.

Tatuoinnit

Tukholma-fi-Katukulttuuri-4

Kuva: iStock

Tukholma on maailman tatuoiduin kaupunki – ainakin jos uskotaan Metropolitan Report -selvitystä. Sen mukaan joka kolmannella tukholmalaisella on ihollaan mustetta. Katukuvassa tatuoinnit ovat todellakin arkipäivää ja niitä suvaitaan laajalti myös työpaikoilla pankeista sairaaloihin. Tatuoinnin voi Tukholmassa ottaa vaivattomasti. Kaupungin kuuluisimpiin tatuointistudioihin kuuluu Salong Betong, jonka kahdesta perustajasta, Dannesta ja Bleckanista, tehtiin muutama vuosi sitten ylistetty tv-sarja. Muita suosittuja studioita ovat muun muassa Stockholmink ja Catapult Tattoo.

Katumarkkinat

Tukholma-fi-Katukulttuuri-Hornstulls-marknaden

Kuva: Hornstulls Marknad

Sään lämmitessä tukholmalaiset suuntaavat viikonloppujen katumarkkinoille. Hornstulls Strand Södermalmilla kuuluu suosituimpiin. Markkinatunnelma on katossa, ja kojuissa myydään kaikkea second hand -vaatteista ja -esineistä katuruokaan. Kaupan päälle pääsee tutkimaan Söderiä rakastavan media-, design- ja muotiväen viimeisintä tyyliä. Tukholmassa ei ole samanlaista torikulttuuria kuin Suomessa, mutta Hötorgetilla myydään sekä hedelmiä, kukkia että antiikkia koko vuoden ympäri, ja myös maanviljelijöiden omat markkinat (Bondens egen marknad) ovat erittäin suosittuja. Esimerkiksi Katarina Bangatanin maanviljelijämarkkinoita järjestetään keväällä, syksyllä ja joulun aikaan. Tarkat päivämäärät kannattaa katsoa osoitteesta www.bondensegen.com.

Katuruoka

Tukholma-fi-Katukulttuuri-5

Wheelys-pyöräkahvila. Kuva: Elna Nykänen Andersson

Tukholman katuruoan klassikko on hot dog eli ruotsalaisittain korv med bröd – mutta viime vuosina katuruoan tarjonta on kehittynyt huomattavasti ruokarekkojen ansiosta. Chilibussen myy nimensä mukaisesti Texas-tyylistä chiliä, Bun Bun vietnamilaisilla mauilla kuten possulla, korianterilla ja chilillä täytettyjä patonkeja, El Taco Truck erilaisia tacoja ja Sliders herkullisia hampurilaisia. Jos kaipaat kahvia, etsi pyörällä kaupunkia kiertävä uusi luomukahvila Wheelys. Helppo tapa löytää rullaavan katuruoan helmet on ladata puhelimeen Streetkäk-sovellus tai etsiä rekkoja osoitteista hittatrucken.se tai stockholmfoodtrucks.nu.
Kaipaatko kuitenkin kunnon hodaria? Käy kokeilemassa maineikkaan Fäviken Magasinet-ravintolan perustajan Magnus Nilssonin luksus-nakkikioskia kauppakeskus Ringenin uudessa Teatern-ravintolamaailmassa.

Terassit

Ruotsalaiset käyttävät terasseista nimitystä uteservering eli ulkotarjoilu – ja tukholmalaiset ottavat mielellään tarjoilunsa ulos niin usein kuin mahdollista. Kahvilat tuovat pöytänsä katukäytävälle heti ensimmäisten auringonsäteiden lämmittäessä, ja talviaikaan muutamat paikat, kuten Kungsholmenin suosittu ranskalaiskahvila Petite France, pitävät terassinsa auki infralamppujen avulla. Stureplanin suosituimpiin kuuluva Sturehofin terassi on hieno paikka katsella keskustan vilinää ja maistella ravintolan ruotsalaisia klassikoita. Norr Mälarstrandin rantapromenadilla sijaitseva, suosittu kesäbaari Mälarpaviljongen avaa ovensa huhtikuussa ja järjestää kesällä joukon ilmaiskonsertteja. Eikä ulkona istumiseen tarvita välttämättä kahvilaa tai ravintolaa. Moni hakee take away -kahvin tai jäätelön ja istahtaa Kungliga Dramaten-teatterin rappusille, Kornhamnstorgetin kupeessa olevalle laiturille tai Humlegården-puistoon.

LAVA-työpaja ja kirjasto

Kulturhusetin LAVA, kirjasto ja paja, on suunnattu 14−25 vuotiaille ja keskittyy erityisesti nuoriso- ja katukulttuuriin. Sergels Torgin eli tukholmalaisittain Plattanin laidalla sijaitsevassa kulttuurikeskuksessa voi lukea kirjoja ja lehtiä sekä tehdä kaikenlaista luovaa: nauhoittaa musiikkia tai podcasteja, opetella tekemään painokuvia ja koruja, ommella vaatteita, tulostaa kuvia ja julisteita, testata 3D-tulostinta ja osallistua workshopeihin. Kirjaston tarjonta painottuu taiteeseen, käsitöihin, musiikkiin, fiktioon ja fantasiaan. Sisään pääsee ilmaiseksi. Kulttuuritalon ulkopuolella Sergels Torgilla järjestetään usein markkinoita, mielenosoituksia ja konsertteja.

Skeittaus

Skeitata voi toki kaduilla ympäri Tukholmaa, mutta rullalautailijoille löytyy myös useita puistoja. Yksi suosituimpia on Rålis Skatepark, joka avattiin kansalaisaloitteen seurauksena 2010. Betonipuisto sijaitsee Lilla Västerbron-sillan alla, ja sen suunnittelija on skeittipaikkojen tähtinimi Stefan Hauser. Eri vaikeusasteita edustavien pintojensa ansiosta puisto sopii kaikentasoisille skeittaajille. Sijainti on loistava: ympäröivällä viheralueella on mukavaa lekotella, ja jos alkaa tehdä mieli viilentävää pulahdusta järveen, on Smeduddsbadetin uimaranta vain parin minuutin kävelymatkan päässä.

  • Kuva: Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja