Jaa Seuraa

Taidetta maan alla

Teksti: Tuukka Luukas
Kuvat: Hans Ekestang, © Kuvasto 2014
Julkaistu: 7.1.2014
Päivitetty: 29.08.2016

Taideteokset Tukholman metrossa ovat kuin ensyklopedia ruotsalaisesta nykytaiteesta. Listasimme kahdeksan mielenkiintoisinta kohdetta.

Tukholman metrossa eli Tunnelbanassa on vuodesta 1957 alkaen ollut ohjelma, jonka puitteissa nyt jo 90 asemalle on rakennettu taideteoksia yhteistyössä eri taiteilijoiden kanssa; projektiin on osallistunut yli 150 taiteilijaa. Teosten tarkoituksena on ollut tuoda jokaiselle asemalle elämäniloa sekä antaa sille tunnistettavan ilmeen.

Pääosin teokset ovat ruotsalaisten nykytaiteilijoiden käsialaa, mutta mukana on muutamia kansainvälisiäkin tekijöitä. Tunnetuin teoksista lienee Carl Fredrik Reuterswärdin Non Violence, josta löytyy kolme pientä versiota Tunnelbanan eri asemilla. Suuri versio on YK:n päämajassa New Yorkissa. Teos tehtiin kunnioittamaan John Lennonin muistoa.

Tukholman metrotaide kuvastaa hyvin kaikkia niitä vuosikymmeniä ja sen aikaisia taidesuuntauksia, jolloin teokset on tehty. Niinpä maanalainen taideverkosto on yhdenlainen nykytaiteen ensyklopedia ruotsalaisittain.

Seuraavassa kohokohtia ja parhaita tärppiasemia taidebongareille:

1. Gärdet

SL Gärdet sep 2014

Zsuzsanna Larsson Gilicen maalauksia Gärdetin asemalla.

Värtahamnin terminaaliin tulevat voivat aloittaa taiteen tarkastelun jo heti Gärdetin asemalla matkalla keskustaan. Gärdet kuuluu niihin metroasemiin, joissa näytillä on vaihtuvaa taidetta ja tällä asemalla keskitytään maalaukseen. Esillä on usein yhden taiteilijan tekemä kokonaisuus, joka levittäytyy koko aseman laajuudelle.

2. Skanstull

SL Skanstull videokonst nov 2013

Uloskäynnin varrella voi ihailla videotaidetta ja elokuvia.

Södermalmin etelälaidalla, vilkkaan yöelämän Medborgarplatsia ja sen elokuvateattereita lähellä, on Skanstullin metroasema. Aseman eteläisen ulostulon kohdalla esitellään ruotsalaista ja kansainvälistä kokeellista elokuvaa ja videotaidetta. Ohjelma on ollut käynnissä vuodesta 2004, kuraattoreinaan sekä ruotsalaisia että kansainvälisiä alan toimijoita. Taideteokset vaihtuvat neljän kuukauden välein.

3. Mariatorget

Södermalmilla sijaitseva Mariatorgetin metroasema esittelee vuosittain valokuvataiteilijoiden teoksia. Asemalla on nähtävissä pysyvästi edustettuna myös esimerkiksi Asmund Arlen teos Ihminen ja pilari vuodelta 1964. Siinä pieni tyttö seisoo pilarin päässä ja katselee nukke kädessä ympäröivää kuhinaa. Teos on varastettu monesti ja nyt se on valettu lujasti kiinni jalustaansa ja maahan, jotta tyttö saisi jatkaa hyörinän katselemista kaikessa rauhassa.

Mariatorgetilla käydessä kannattaa poiketa myös kahvikupillisella ABBAn Benny Anderssonin hotellissa Rivalissa.

4. Slussen

SL Slussen juni 2014

Joanna Hellgrenin taidetta Slussenilla.

Slussenin vaihtuvien teosten teemana on mustavalkoisuus. Taiteilijat ovat usein piirtäjiä, graafikoita tai mainosten tekijöitä, jotka voivat metroasemalla hyödyntää laajaa formaattia ja suurta pinta-alaa. Näin he voivat kokeilla laajemmassa mittakaavassa tekniikkansa rajoja.

5.  Odenplan

Vasastanin Odenplanin laiturialueella esitellään kolmen kuukauden välein yhden vastavalmistuneen kuvataiteilijan installaatio. Näin Tukholman liikennelaitos SL haluaa antaa nuorille tilaisuuden esittäytyä suurelle yleisölle varsin julkisissa tiloissa. Ideana on myös tuoda nähtäville uusia nykytaiteen trendejä.

Odenplanilla voi käydä taiteen katsomisen jälkeen syömässä vaikkapa mainiossa Tranan-bistrossa husmanskostia Tukholman boheemin ja luovan luokan kanssa.

6. Näckrosen

Filmstadenin pysäkillä Näckrosenissa on esillä aseman yläpuolella sijaitsevien Tukholman vanhojen elokuvastudioiden rekvisiittaa ja niihin liittyvää kuvastoa.  Vanha ohjaajaguru ja Bergmanin isähahmo Victor Sjöström työskenteli jo aikoinaan täällä, samoin kuin Greta Garbo ja Ingrid Bergman. Myös Ingmar Bergman aloitti uransa elokuvakäsikirjoittajana Filmstadenin unelmatehtaassa. Suurin osa Bergmanin mestariteoksista aina vuoden 1969 Intohimoon asti on tehty Filmstadenissa.

Näckrosenin asemalla onkin kuva Liv Ullmannista ja Erland Josephsonista periruotsalaisena avioparina Bergmanin kuuluisassa TV-elokuvassa Kohtauksia eräästä avioliitosta. Sitä katsoi 1970-luvulla joka viikko yli puoli Ruotsin valtakuntaa. Kaikki jotka silloin elivät Ruotsissa, muistavat sen ja siksi kuva on aiheellisesti myös metroaseman seinällä. Filmstadenin studioissa kuvattiin myös Peppi Pitkätossu -elokuvien sisäkohtaukset. Filmstadenin museossa on esillä kaikkea elokuvakaupunkiin liittyvää ja metroaseman ilme tukee tätä teemaa. Metroaseman taiteen on suunnitellut ja tehnyt vuonna 1975 Lizzie Olsson Arle.

Filmstadenin portinvartijan talossa on erinomainen vohvelikahvila, josta saa ostaa elokuvamatkamuistoja, kuten laadukkaita valokuvajulisteita Hollywood-tähdistä.

7. Universitetet

SL Konst Universitetet

Francoise Scheinin kaakelimosaiikit kertovat tiedemies Carl von Linnén Lapin-retkestä.

Yliopiston asemalla on teemana ihmisoikeudet ja Ruotsin kuuluisin tiedemies Carl von Linné. Hän oli suurena vaikuttajana myös suomalaisille Elias Lönnrotille ja Sakari Topeliukselle. Belgialainen arkkitehti ja nykytaiteilija Françoise Schein on teettänyt aseman seinille kaakelimosaiikkeja, joissa on karttoja ja päiväkirjatekstejä Linnén kuuluisasta tutkimusmatkasta Lappiin vuonna 1732. Mukana on myös paljon mielenkiintoista tietoa maailman synnystä, sen nykyisestä kantokyvystä suhteessa ihmisen eri toimintaan, kasvi- ja eläintriviaa ja jopa eläinten oikeusjulistus. Asioita, jotka panevat miettimään mitä olemme saaneet aikaiseksi ihmiskuntana ja mihin olemme tulevaisuudessa kyvykkäitä – ennen kaikkea henkisesti. Toisella puolella kiskoja on esillä YK:n ihmisoikeusjulistus yksittäisten kirjaimien muodostamana. Koko teoksen ideana on tuoda yleismaailmalliset ihmisoikeudet ja aseman paikallinen ”ihmisyys” esille samanaikaisesti. Schein on tehnyt vastaavat teokset myös Pariisiin, Lissaboniin ja Brysseliin.

8.  Fittja, Åkeshov & Täby Centrum

k 18

Carl Fredrik Reuterswärdin “Non Violence” Åkeshovin asemalla.

Carl Fredrik Reuterswärdin teos ”Non Violence” eli epävirallisesti Solmittu revolveri on Tunnelbanan ehkä tunnetuin teos. Reuterswärd, joka teki paljon immateriaalista taidetta oman aikansa tapaan, oli John Lennonin ystävä ja halusi tehdä vahvasti väkivaltaa vastustavan teoksen Lennonin muistolle joulukuun 1980 tapahtumien jälkeen. Non Violencesta on useita eri versioita Ruotsissa sekä ympäri maailmaa muun muassa Ranskassa, Georgiassa, Sveitsissä ja New Yorkissa. Reuterswärdin teoksia löytyy myös pienemmiltä paikkakunnilta kuten Boråsista,  jossa on esillä julkinen teos, vuonna 2010 valmistunut Var rädd om jorden eli Pidä huoli maapallosta.

Tukholman liikennelaitos SL järjestää suosittuja maksuttomia opastuksia metrotaiteeseen viikoittain. Osallistujilta vaaditaan ainoastaan voimassa oleva matkalippu. Lisätietoja opastuskierroksista sekä omatoimimatkaajalle sopiva karttavalikoima löytyy SL:n sivustolta. Opastettu kierros kestää noin 1-1,5 tuntia.

Englanniksi opastettuja kierroksia järjestetään kesä-, heinä- ja elokuussaLisätietoja englanniksi SL:n sivustolta osiosta Art walks. Englanninkielinen opas metron taiteeseen on saatavissa SL:n keskuslipunmyyntipisteestä (SL Center) ja Tukholman matkailutoimistoista.

  • Tukholman metron tunnistat Tunnelbana-merkistä.
    Kuva: AB SL

  • Matkalipun hinnalla pääset myös metrotaiteen opastuskierrokselle.
    Kuva: AB SL

  • Carl Fredrik Reuterswärdin “Non Violence” Åkeshovin asemalla.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja