Jaa Seuraa

Suomalaiset designerit Tukholmassa

Teksti: Tuukka Luukas
Kuvat: Karin Björkquist ja Nobis Hotel
Julkaistu: 28.11.2014
Päivitetty: 09.03.2017

Voi sanoa, että missään maailmassa ei designiin suhtauduta yhtä innolla ja antaumuksella kuin Tukholmassa. Siksi tukholmalaiset arvostavat suuresti suomalaista arkkitehtuuria ja muotoilua. Esittelemme muutamia Ruotsin design-sektorilla tunnettuja suomalaisia.

Tukholma, design, sisustus, muoti, Nobis

Viiden tähden Nobis-hotelli on Claesson Koivisto Runen suunnittelema.

Muotoilija Ilkka Airas ja sisustussuunnittelija Risto Wikberg kuuluvat arkkitehti- ja muotoilutoimisto Futudesigniin. Toimisto on suunnitellut muun muassa Helsingin Jätkäsaareen nousevan uuden Art Hotelin. Tukholmassa heidän työnsä jälki näkyy Tomi Björckin ja kumppaneiden Farang-ravintolassa, jonka arkkitehtuurin ja sisustuksen Airas ja Wikberg ovat kokonaisuudessaan suunnitelleet. Norrmalmilla sijaitseva ravintola on otettu hyvin vastaan ja Futudesignin muotoilulla on ollut siinä merkittävä rooli. Erityisesti muistakin Björckin ravintoloista tuttu pitkä yhteinen ruokailupöytä on ollut klassikko alusta lähtien myös Tukholmassa. Ja sehän on nimenomaan juuri Futudesignin keksintö.

Maailmanlaajuisesti menestynyt Eero Koivisto opiskeli muotoilua ja arkkitehtuuria Tukholmassa, Helsingissä ja New Yorkissa ennen kuin perusti kahden ruotsalaiskaverinsa kanssa arkkitehtuuritoimisto Claesson Koivisto Runen Tukholmaan vuonna 1995.

Vaikka toimisto tekeekin paljon projekteja maailmalla, heidän muotokielensä on hyvin skandinaavinen. Tukholmaan kaverukset ovat suunnitelleet yksityiskotien lisäksi kokonaisuudessaan viiden tähden Nobis-hotellin Östermalmin Norrmalmstorgin laidalle kalusteineen. Claesson Koivisto Rune on lisäksi suunnitellut muun muassa vanhaan merimiestaloon remontoidun Skeppsholmen-hotellin. Ruotsin kansallisylpeyden, Operakällaren-ravintolan uuden sisustuksen suunnittelutoimeksiantoa voidaan pitää todellisena kunnianosoituksena toimiston osaamiselle.

Arjessa Eero Koiviston ja partnerien kädenjälki tulee vastaan Iittalan Neo-kattiloiden muodossa sekä tukholmalaisten keskuudessa varsin suosituiksi osoittautuneissa Marrakech-lattialaatoissa.

Vuoden 2013 nuori muotoilija Iina Vuorivirta on asunut ja työskennellyt Tukholmassa jo vuodesta 2006. Hänellä on toimisto niin Tukholmassa kuin Helsingissä ja vuonna 2014 hän oli ehdolla Pohjoismaisen Nova Design Award -muotoilupalkinnon saajaksi Tukholman Formex-messuilla. Messut pidetään kaksi kertaa vuodessa: tammikuussa ja elokuussa, ja ne esittelevät muotoilun maailmanlaajuista parhaimmistoa. Vuorivirta sai 2009 myös stipendin Tukholman ehkä arvostetuimmalta sisustusliikkeeltä Svensk Tenniltä, joka löytyy Strandvägeniltä numerosta 5.  Vuorivirran töistä Tukholmassa varsin suosittuja ovat uusi Vino-peili sekä Mass Produced Individualism -valaisimet.

Katriina Nuutinen on joensuulainen muotoilija, jonka läpimurto tapahtui Tukholmassa 2009, Tukholman huonekalumessuilla Hely-valaisimella. Siinä yhdistyvät lasi ja metalli, ja se löytyy nykyään useasta tukholmalaiskodista. Hely-valaisinta edustaa Lidingössä showroomia pitävä Klong-liike, jonka tuotteita myydään kaikissa merkittävimmissä tukholmalaisissa design-liikkeissä. Tukholman huonekalumessut pidetään vuosittain helmikuun alussa Stockholm Design Weekin yhteydessä.

Toinen tukholmalaiskodeissa suosittu suomalaisperäinen valaisin on Iittalan muotoilujohtajana nykyisin toimivan Harri Koskisen & Friends of industryn Design House Stockholmille suunnittelema Block-valaisin. Suomessakin erittäin tuttu jääpalaa muistuttava valaisin voidaan jo lukea aikamme klassikoksi. Block onkin kasvattanut Koskisen mainetta ehkä tunnetuimpana suomalaisena muotoilijana Ruotsissa. Harri Koskisen muihin töihin törmää tietysti monissa Iittalan myymälöissä, joita sijaitsee Tukholmassakin useita.

Suomalaisen designin kruununjalokivi Artekilla, josta löytyy myös monia Harri Koskisen suunnittelemia huonekaluja, on showroom myös Tukholman Södermalmilla (Bondegatan 21). Tilassa esitellään sekä Artekin että sen uuden omistajan, sveitsiläisen huippuyhtiö Vitran tuotteita.

Tukholma, Katarina Andersson, Björk, design

Katarina Andersson ja Björk-valaisin

Iloisia muotoja

Katarina Andersson kasvoi Suomessa, mutta opiskeli keraamikoksi Tukholman Konstfackissa. Lisäksi hän opiskeli kuvanveistoa, mikä näkyy myös hänen tuotannossaan. Andersson opetti keramiikkaa Konstfackissa 10 vuoden ajan ja hän on tehnyt tuotteita tunnetuille yrityksille mukaan lukien Villeroy & Boch, Design House Stockholm ja COVO. Hänen muotokielensä on hyvin skandinaavinen sisältäen pelkistettyjä laajoja kaaria sekä kekseliäitä yksityiskohtia. Hän myös käyttää valaisimissaan volyymiä, mikä näkyy dramaattisena veistoksellisuutena. Esimerkiksi Björk-valaisimet ovat oikeastaan seinään nojaavia veistoksia, joiden sisältä hehkuu valoa.

Katarina kertoo innostuneensa arjen käyttöesineistä jo lapsena.

”Siksi hakeuduin opiskelemaan myös käyttöesineiden tekoa. Muistan ensimmäisen dreijaussessioni, joka tuntui ensin hämmentävältä. Se oli niin tahmeaa ja epätarkkaa! Koulun kipsihuoneesta sen sijaan tuli mekkani ja siellä sain kehitellä tekniikkaani kolmiulotteisten ja tilassa toimivien töiden suhteen. Olen aina piirtänyt paljon ja kuvanveisto-opintoni mahdollistivat sen, että sain soveltaa piirtämisessä oppimaani dynamiikan vaihtelua kolmiulotteisten esineiden kanssa.”

Valmistuttuaan Katarina päätti jäädä Tukholmaan: ”Olin tutustunut jo niin moniin ihmisiin ja verkostoitunut alani ammattilaisten kanssa, että tuntui hyvin luontevalta jäädä Tukholmaan ja jatkaa työskentelyä täällä. Tukholmassa on hyvin avoin ja kannustava ilmapiiri. Vaikka olemmekin suurkaupungissa, Tukholma tuntuu hyvällä tavalla pieneltä suurkaupungilta. Kaikki tukevat toisiaan ja ovat hyvin anteliaita. Siksi design, taide ja muoti kukoistavat täällä upeasti. ”

Katarina on yksi uuden HAPPYsthlm-designyrityksen perustajajäsenistä. Yrityksen kauppa sijaitsee Vanhassakaupungissa osoitteessa Stora Nygatan 36. Liikkeessä ja nettikaupassa on tarjolla kodin sisustukseen liittyviä tuotteita kuten lasia, keramiikkaa ja sisustustekstiilejä sekä lisäksi paperituotteita ja hyvin kauniita koruja.

Yrityksen uusimpia aluevaltauksia on vientitoiminta Japanin ja Korean markkinoille. Myös IKEAlle suunniteltu joulukokoelma on juuri saapunut kaikkiin ketjun myymälöihin ympäri maailmaa.

”Ruotsi on juuri sen verran lähempänä Eurooppaa, että täällä on nähtävissä hieman Suomea enemmän kansainvälisiä vaikutteita. Kuitenkin tukholmalaiset ihailevat todella paljon suomalaista designia. Suomalaiset ottavat asiat tosissaan, kun taas ruotsalaiset ovat leikkisämpiä ja impulsiivisempia”, Katarina tuumii.

Millainen on unelmien toimeksianto?

”Sellainen, jossa saa riittävästi aikaa ja resursseja mennä syvälle aiheeseen. Tässä työssä parasta on, kun saa viettää mahdollisimman paljon aikaa luovassa flow-tilassa ja antaa asioiden kehittyä kaikessa rauhassa.”

 

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja