Jaa Seuraa

Makujen ja kulttuurin liitto

Teksti: Tuukka Luukas
Julkaistu: 12.2.2015
Päivitetty: 15.03.2017

Tukholmasta löytyy paljon vaihtoehtoja, kun haluaa yhdistää taiteen, viihteen ja nautinnolliset ruokaelämykset.

Klassiset konsertit

Monen suomalaisen tähtimuusikon ura on alkanut Tukholmasta. Yksi Tukholman klassisen musiikin päänäyttämöistä on Djurgårdenissa sijaitseva Berwaldhallen. Kyseessä on Ruotsin radion sinfoniaorkesterin kotisali, ja suomalaisista varsinkin Esa-Pekka Salonen on johtanut Berwaldhallenissa jo uransa alkuvaiheessa oltuaan ensin Ruotsin radion sinfoniaorkesterin pääkapellimestarina. Nykyisin hänet voi nähdä orkesterin johdossa joka syksy osana Itämerifestivaalia, jonka keskuspaikkana Berwaldhallen toimii. Itämerifestivaalin toisena johtajana toimii Valeri Gergijev.

Ennen Berwaldhallenin konserttia kannattaa suunnistaa matkalla sijaitsevaan Hotel Diplomatin baariin, jossa voi nauttia drinkeistä ja kansainvälisestä tunnelmasta. Konsertin jälkeen lähistöllä sijaitseva Villa Källhagenin hotelli on loistava paikka illallistaa tai ottaa drinkit hotellin baarissa. Hotelli sijaitsee luonnonkauniilla paikalla ja sen ulkoterassilta on kauniit näkymät läheiseen vesistöön. Matkalla Berwaldhallenista Villa Källhageniin kannattaa katsella läheisen Diplomatstaden-kaupunginosan huviloiden kaunista arkkitehtuuria.

Toinen klassisen musiikin konserttisali on Hötorgetilla sijaitseva Konserthuset, joka on tullut tunnetuksi myös Nobel-juhlallisuuksien pitopaikkana. Konserthuset on Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kotisali, ja orkesterin pääkapellimestarina ja taiteellisena neuvonantajana  toimii suomalainen Sakari Oramo. Konserthusetin konsertin jälkeen teemaan sopiva ravintola on esimerkiksi Vanhassakaupungissa sijaitseva Le Rouge Brasserie, joka tarjoilee ranskalaisen keittiön parhaimmistoa.

Kansallisoopperan yllätys ovat iltapäivisin järjestettävät lounaskonsertit, joissa nautitaan tasokas keittolounas yhdistettynä oopperan tähtien esittämään konserttiin.

Vuoden 2017 klassisia helmiä

Berwaldhallenin tämän kauden parhaimmistoon kuuluvat Radion Sinfoniaorkesterin konsertit. Pääkapellimestari Daniel Harding on valinnut mukaan paljon viulumusiikkia. Viulukonsertoista kuullaan Mendelssonin ja Bruchin klassikkoteokset sekä Mozartin 3. viulukonsertto ja Vivaldin viulukonsertto . Maailmantähti Barbara Hannigan sekä laulaa että johtaa Sibeliuksen Luonnottaren, ja suomalaisista Susanna Mälkki johtaa ja Kari Kriikku esittää Chinin klarinettikonserton. Alkuvuodesta kuullaan uutta espanjalaista nykymusiikkia sekä konsertillinen Hollywood-elokuvien sävelmiä. Tammikuussa lauteille kiipeää myös poptähti Titiyo.

Konserthusetin huipputäky ovat pianoresitaali-illat, jolloin sooloteoksia tulkitsevat tähtipianistit, esimerkiksi Richard Goode sekä Hélène Grimaud. Sakari Oramon kokoama ohjelma on hyvin monipuolinen ja sisältää paljon vaskimusiikkia ja kamarikonsertteja sekä mielenkiintoista uutta musiikkia. Pekka Kuusisto esittää juuri Suomessakin kuullun Anders Hillborgin uuden viulukonserton. Klassisia uuden vuoden wieniläiskonsertteja kuullaan kaksikin kappaletta. Ajankohtaiset tiedot ja monta muuta vinkkiä löydät Konserthusetin kalenterista.

Joulun aikaan Tukholmassa on paljon erilaisia jouluteemaisia konsertteja ­– niin klassista kuin kevyttäkin. Monet näistä konserteista kuullaan Tukholman tunnelmallisissa kirkoissa.

Kevyt musiikki

Cirkus on paitsi Tukholman sirkuksen vanha näyttämö, myös yksi kaupungin tunnetuimmista ja arvostetuimmista konserttisaleista. Täällä ovat esiintyneet megatähdet Tom Waitsista Eva Dahlgreniin. Cirkuksella on myös erinomainen ravintola, joka palvelee konsertti-iltaisin. Cirkus on tullut tunnetuksi ABBA-miesten Björn Ulvaeuksen ja Benny Anderssonin musikaalien ensi-iltanäyttämönä. Niin Mamma Mia kuin Kristina från Duvemålakin pyöri täällä vuosia. Cirkukseen menijöillä on mahdollisuus nauttia erikoismenu läheisessä Villa Godthem -ravintolassa. Kannattaa mainita konserttilipuista jo varatessa pöytää. Cirkuksen uutuus on Skandiascenen-niminen 800-paikkainen sali, jossa esitetään enimmäkseen musikaaleja.

Kevyttä musiikkia on tarjolla myös Benny Anderssonin omistaman hotelli Rivalin konserttisalissa Rival Salongenissa Söderin kaupunginosassa. Hotellilla on myös mukavan boheemi bistroravintola ja kahvila, jossa voi tunnelmoida ennen konserttia tai sen jälkeen yhdessä Tukholman taiteilijayhteisön kanssa.

Tukholma-fi-Makujen-ja-kulttuurin-liitto-Rival-2

Rivalin konserttisali.
Kuva: Rival

Mosebackentorilla sijaitseva Södra Teatern tarjoilee paitsi lämmintä boheemia tunnelmaa, myös hyvää ruokaa ja Tukholman parhaimmat näkymät yli kaupungin. Musiikkitarjonta on poppia, rockia, hip hoppia ja dj-vetoista klubimusiikkia. Myös teatteri ja erilaiset keskusteluillat kuuluvat Södra Teaternin ohjelmistoon ja perinteeseen.

Berns Salonger on legendaarinen konserttisali ja yökerho maailmanluokan hotellin yhteydessä Berzelii-puistossa aivan ydinkeskustassa. Bernsin lavalla on nähty vuosien varrella tähtiä Marlene Dietrichistä suomalaisen teknon undergroundtähti Samuli Kemppiin. Berns on myös upea ruokaravintola, jonne kannattaa mennä hyvissä ajoin ennen konserttia paikalle nauttimaan aperitiiveista tai illallisesta.

Tukholma-fi-Makujen-ja-kulttuurin-liitto-Berns

Bernsin Röda Rummet, taustalla Spegelmatsalen.
Kuva: Berns

Vuoden 2017 kevyitä helmiä

Cirkuksen ohjelmistossa on paljon musikaaleja, ja esimerkiksi The Phantom of the Opera jatkaa ohjelmistossa kevätkauden 2017. Yksittäisiäkin konsertteja on: Bon Iver sekä Skunk Anansie pitävät huolen indieyleisöstä. Lisätiedot löydät Cirkuksen kalenterista. Rivalissa voi katsastaa Ruotsin ylpeydet Mikael Wiehen sekä Jonas Gardellin. Södra Teaternissa kuullaan retrospektiivisen konsertin heittävä Lloyd Cole sekä fadon kuningatar Cristina Branco. Myös Do They Know It’s Christmas -kappaleen yhdessä Bob Geldofin kanssa säveltänyt Ultravoxin Midge Ure nousee Södra Teaternin lavalle.

Jazzia…

Tukholman jazz-tarjonnan keskus on Nalen-ravintola Stureplanin lähistöllä Östermalmilla. Nalenissa on hyvä ruoka ja kansainvälinen ohjelma.

Toinen kaupungin legendaarisista jazzkapakoista on Vanhassakaupungissa sijaitseva Stampen. Sen konsepti on mahtava: kun yläkerran eli katutason bändi lopettaa, alakerran lavalle nousee toinen orkesteri. Yleensä molemmat yhtyeet soittavat useamman setin, joten pääsylipulla todella saa rahalleen vastinetta.

Ja ei kahta ilman kolmatta: Fasching-jazzklubi on ollut Ruotsin jazzareiden kantalava jo vuodesta 1977. Paikka sijaitsee Kungsgatan 63:ssa, ja lavalla on lähes joka ilta jotain kiinnostavaa. Kannattaa siis katsastaa illan ohjelma heidän sivustoltaan. Täällä nähdään sekä nousevia kansainvälisiä nimiä että jazzin legendoja mutta myös paljon ruotsalaisia jazz- ja soulartisteja. Usein sokerina pohjalla ovat jamit kansainväliseen tyyliin. Myös jazz- ja soulhenkisiä DJ-artisteja kuullaan: perjantaisin Klubb Devotion tanssittaa soul-, r’n’b-, boogie-, steppers-, soulfunk- ja soulhouse-tyyleillä ja lauantaisin Klubb Soul tarjoilee 1960- ja 70-lukujen discoa, funkia, soulia, harvinaisia groove-levyjä ja latinopohjaisia rytmejä.

…ja jotain ihan muuta

Showdinner on ruotsalainen klassikko, jossa esiintyjät toimivat myös tarjoilijoina. Tämän tyylin huippua edustavat Wallman´s Salongerin esitykset sekä Hamburger Börs.

Ja jos haluat yhdistää nykytaiteen ja hyvän ruuan, kannattaa suunnata joko Moderna Museetin ravintolaan, josta on mahtavat näkymät yli kaupungin tai Södermalmin puolella sijaitsevaan Fotografiska Museetin ravintolaan. Jälkimmäisessä järjestetään myös musiikkitapahtumia.

 • Daniel Harding johtaa Ruotsin radion sinfoniaorkesteria Berwaldhallenissa.
  Kuva: Micke Grönberg/Sveriges Radio

 • Villa Källhagenin hotelli on loistava paikka syödä illallista.
  Kuva: Villa Källhagen

 • Konserthusetin suuri sali.
  Kuva: Jan-Olav Wedin

 • Le Rouge Brasserie sijaitsee Vanhassakaupungissa.
  Kuva: Emil Leonardi

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja