Jaa Seuraa

Elokuvien ja kirjojen Tukholma

Teksti: Nina Uddin
Kuvat: Staffan Eliasson/mediabank.visitstockholm.com
Julkaistu: 8.10.2015
Päivitetty: 15.03.2017

Tukholma on monien menneiden, nykyisten ja tulevien elokuvatähtien kotikaupunki. Greta Garbon ja Ingmar Bergmanin kaltaiset legendat ovat jättäneet jälkensä kaupunkiin, ja uudet klassikot kuten Stieg Larssonin Millennium-trilogia vetävät kävijöitä puoleensa.

Ingmar Bergman kuuluu ehdottomasti monien nykyisten elokuvantekijöiden suuriin esikuviin. Muita kansainvälistä mainetta nauttivia tukholmalaisohjaajia ovat ainakin Roy Andersson ja Lasse Hallström. 

Menneiden aikojen hieman salaperäisempää elokuvaglamouria edustivat Greta Garbo ja Ingrid Bergman. Nyky-Hollywoodista löytyy myös useita Tukholmaa kodikseen kutsuvia elokuvan huipputähtiä, kuten juuri Millennium-trilogiassa läpimurtonsa tehnyt Noomi Rapace sekä koko suuri Skarsgårdin klaani – pitkän uran tehnyt isä Stellan, True Blood -vampyyrinä tunnettu Alexander ja muut veljekset.

Keräsimme kokoon hieman elokuviin ja kirjoihin liittyviä vinkkejä Tukholman-matkalle.

Millennium-trilogia

Tukholma, kirja, Millennium

Millennium-trilogian menestystarina alkoi Stieg Larssonin kirjasarjasta, jota seurasivat ruotsalaiset elokuvaversiot ja myöhemmin amerikkalainen filmatisointi. Sarjaan on myös tullut David Lagercrantzin kirjoittama neljäs osa.

Millennium-sarjan menestys on tuonut Tukholmaan joukoittain faneja tutustumaan kirjojen ja elokuvien tapahtumapaikkoihin. Jos Tukholman haluaa kokea Lisbeth Salanderin jalanjäljissä, kannattaa osallistua suositulle Millennium Tour -kaupunkikävelylle (ruotsiksi tai englanniksi – varattavissa myös suomeksi suuremmille ryhmille). Myös omatoimiselle Millennium-kierrokselle on tarjolla tietoa tärkeimmistä tapahtumapaikoista Visit Stockholmin sivustolla .

Tukholman elokuvalegendat

Ingmar Bergman (1918–2007) oli yksi 1900-luvun keskeisimmistä elokuvantekijöistä, minkä lisäksi hän oli myös teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja. Bergman kasvoi Tukholmassa ja aloitti uransa Filmstadenissa, Tukholman ulkopuolella sijainneessa ”elokuvakaupungissa”.  Tukholma oli myös Bergmanin aikaisimpien elokuvien tapahtumapaikkana. Seitsemäs sinetti ja Mansikkapaikka vakiinnuttivat Bergmanin aseman elokuvan eturivissä 1950-luvulla. Bergmanin maine perustuu suuriin ja laadukkaisiin tuotantoihin, ja kaikki huipentui Oscar-palkintoon vuoden 1982 Fanny ja Alexander -elokuvalle. Lähes 60-vuotisen uransa aikana Bergman ehti ohjata 75 elokuvaa sekä 170 teatteri-, televisio- tai radiotuotantoa.
Opas Ingmar Bergmanin Tukholmaan

Greta Garbo (1905–1990) oli eittämättä yksi 1900-luvun alkupuolen suurimmista Hollywood-tähdistä. Garbo syntyi Tukholman Södermalmilla ja oli alkuperäiseltä nimeltään Greta Gustafsson. Garbon ”löytäjänä” pidetään juuriltaan suomalaista elokuvaohjaajaa Mauritz Stilleriä, joka vei hänet Hollywoodiin Metro-Goldwyn-Mayerin tähdeksi. Menestys alkoi jo mykkäelokuvista, mutta uran kohokohtia olivat 1930-luvun äänielokuvat kuten Kamelianainen. Jumalaiseksi kutsuttu Garbo palkittiin urastaan kunnia-Oscarilla vuonna 1955. American Film Institute listasi Garbon kaikkien aikojen viidenneksi tärkeimmäksi naisnäyttelijäksi vuonna 1999. Garbon kuva tulee pian myös Ruotsin uusiin 100 kruunun seteleihin.
Opas Greta Garbon Tukholmaan

Ingrid Bergman (1915–1982) oli myös kotoisin Tukholmasta ja häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen suurimmista elokuvatähdistä. Bergman palkittiin peräti kolmella Oscarilla, kaksi parhaan naisnäyttelijän pääosasta ja yksi sivuosasta. Bergmanin unohtumattomin roolisuoritus oli tietenkin Casablancan Ilsa Lund, vastanäyttelijänään Humphrey Bogart. Toinen suuri menestys oli Alfred Hitchcockin trilleri Kohtalon avain, jossa miespääosaa esitti legendaarinen Cary Grant.
Opas Ingrid Bergmanin Tukholmaan

  • Millennium Tour -kaupunkikävelyllä tutustutaan kirjasarjan tapahtumapaikkoihin Södermalmilla.
    Kuva: Thomas Karlsson

  • Bellmansgatan Södermalmilla.
    Kuva: Erik G Svensson / mediabank.visitstockholm.com

Elokuva ja illallinen

Tässä muutamia vinkkejä kaikille, jotka haluavat viettää iltaa Tukholmassa elokuvan ja illallisen merkeissä.

Elokuvateatteri: Victoria, Götgatan 65 (valitse ylävalikon teattereista Stockholm Victoria, niin näet ajankohtaiset elokuvat)
Illallinen: Perinteistä ruotsalaista: Kvarnen, Tjärhovsgatan 4 tai Pelikan, Blekingegatan 40

Elokuvateatteri: Saga, Kungsgatan 24 tai Rigoletto, Kungsgatan 16
Illallinen: Moderni, urbaani  ja tavallista ylellisempi foodcourt: K25, Kungsgatan 25

Elokuvateatteri: Park, Sturegatan 18
Illallinen: Monipuolisia aasialaisia makuelämyksiä: Miss Voon, Sturegatan 22

Tukholma, ravintola, Kvarnen

Ravintola Kvarnen

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja