Jaa Seuraa

Designin ystävän Tukholma

Teksti: Elna Nykänen-Andersson
Julkaistu: 29.1.2015
Päivitetty: 15.03.2017

Arkkitehtuurista ja muotoilusta kiinnostuneelle Tukholma on alati inspiroiva kohde. Ruotsalaisdesignin helmiä pääsee näkemään jo kaupunkikävelyllä, mutta kannattaa myös piipahtaa putiikkeihin, ravintoloihin ja näyttelyihin.

Arkkitehtuurista ja muotoilusta kiinnostuneelle Tukholma on alati inspiroiva kohde. Ruotsalaisdesignin helmiä pääsee näkemään jo kaupunkikävelyllä, mutta kannattaa myös piipahtaa putiikkeihin, ravintoloihin ja näyttelyihin.

Tukholman arkkitehtuuri-, muotoilu- ja muotipaikoista on vaikea tehdä kaikenkattavaa listaa. Rakennukset, sisustukset, esineet ja vaatteet kun ovat arkipäivää parhaimmillaan – ne ovat luonnollinen osa katukuvaa ja ihmisten elämää. Samalla juuri siksi Tukholman designnäyttämöön pääsee tutustumaan jo yksinkertaisesti vierailemalla kaupungissa ja pitämällä aistinsa valppaina.

Lounas- ja illallispaikka kannattaa valita huolella. Monet tukholmalaiset ravintolat ovat jo vuosia panostaneet sisustukseensa. Esimerkki siitä on jo yli 15 vuotta vanha kestosuosikki Rolfs Kök, jonka ajattoman, pelkistetyn sisustuksen suunnittelivat suomalaissukuinen Thomas Sandell ja sittemmin useita ravintoloita (Sturehof, Luzette, AG) piirtänyt Jonas Bohlin. Toista ääripäätä edustaa runsautta ja kansainvälisiä referenssejä pursuava, uudempi Nosh & Chow -ravintola ja sen yökerho, jonka sisustuksesta vastaa espanjalainen Lázaro Rosa-Violán.

Shoppailukierroksella designfanin kannattaa piipahtaa paitsi sisustusliikkeissä, myös putiikeissa, jotka viettelevät jo sisustuksellaan. Uusimpiin lukeutuvat muun muassa Form Us With Love -toimiston piirtämä kynäliike Pen Store – siellä värikkäät kynät hyppäävät esiin täysin valkoisesta sisustuksesta – ja laatukosmetiikkaa myyvä Aesop, jonka puisen sisustuksen takana on arkkitehtitoimisto In Praise of Shadows.

Uutta arkkitehtuuriakin on nähtävillä aivan keskustassa. Museosaari Skeppsholmenille kulkiessa kannattaa panna merkille veistokselliset, kiviset terminaalirakennukset Strömkajenilla, Grand Hôtelin edustalla. Niiden takana on tukholmalainen arkkitehtitoimisto Marge Arkitekter.

Designia ja arkkitehtuuria Tukholmassa

Tukholman designviikko

Viikko 6 on eräs vuoden tärkeimmistä Ruotsin – ja koko Pohjolan – designteollisuuden kalentereissa. Tuolloin Tukholmassa järjestetään Pohjolan suurimmat huonekalu- ja valaisinmessut, jotka tuovat yhteen pohjoismaisen muotoilun tärkeimmät yritykset ja ihmiset. Viime vuosina messut ovat herättäneet yhä enemmän myös kansainvälistä kiinnostusta, ja niistä raportoidaan laajasti sisustus- ja arkkitehtilehdissä sekä -blogeissa ympäri maailmaa. Seuraavat messut järjestetään 6. – 10. helmikuuta 2018.

Messujen ympärillä on vuodesta 2002 lähtien järjestetty Stockholm Design Week, designviikko, jonka puitteissa designtapahtumat leviävät Älvsjön messuilta kaupungin keskustaan. Showroomit, putiikit ja museot täyttyvät näyttelyistä, cocktail-kutsuista ja tapahtumista. Joihinkin tilaisuuksiin vaaditaan kutsu, mutta monet ovat myös avoimia kaikille. Seuraava designviikko järjestetään 5. – 11. helmikuuta 2018.

Arkitektur- och Designcentrum

Skeppsholmenilla Moderna Museetin yhteydessä sijaitseva arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDes esittelee sekä alan historiaa että nykypäivää. Museon pysyvä näyttely Arkitektur i Sverige esittelee ruotsalaista arkkitehtuuria 1000 vuoden aikana pienoismallien, kuvien ja tekstien avulla.

Nationalmuseum Design

Kansallismuseo perusti vuonna 2015 kolme vuotta kestävän peruskorjauksen ajaksi tilapäisen näyttelytilan nimellä Nationalmuseum Design keskustan Kulturhusetiin.
10. syyskuuta 2017 asti esillä on Viiru & Pesosen luojan, Sven Nordqvistin kuvitukseen perustuva interaktiivinen perhenäyttely Pettson & Co. (katso ajat & varaa lippu etukäteen Kulturhusetin verkkokaupasta).

Muoti- ja designkierros

Lähde opastetulle inspiraatio- ja shoppailukierrokselle Södermalmille, Tukholman elävimpään kaupunginosaan. Osaavat, englantia ja ruotsia puhuvat oppaat vievät sinut Söderin parhaisiin vaateputiikkeihin. Mukana on niin vintage-liikkeitä kuin uusia vaatteita tarjoavia putiikkeja. Kierros alkaa Zinkensdammista (Lundagatan 23) ja kulkee trendikkään Hornstullin kautta itäiselle Södermalmille. Lopuksi mukaan saa kartan kierroksen paikoista. Tarkista kierrosten ajat ja hinnat Daytrip Stockholmin kotisivulta.

Arkkitehtuurin klassikko
Tukholma-fi-Designin-ystavan-Tukholma-Skogskyrkogarden-4

Uppståndelsekapellet
Kuva: Susanne Hallmann, Kyrkogårdsförvaltningen Stockholms stad

Tukholma-fi-Designin-ystavan-Tukholma-Skogskyrkogarden-3

Krematorio
Kuva: Ioana Marinescu

Skogskyrkogårdenin hautausmaa kuuluu Tukholman rakastetuimpiin paikkoihin. Yli 100 hehtaarin kokoinen, metsäinen paikka huokuu rauhaa, ja upean arkkitehtuurinsa ansiosta se on valittu myös Unescon maailmanperintölistalle.

Hautausmaan suunnittelivat kaksi nuorta ruotsalaista arkkitehtiä, Erik Gunnar Asplund ja Sigurd Lewerentz, vuosina 1917–1920. He antoivat rakennusten ja hautapaikkojen sulautua osaksi mäntyistä ja kumpareista luontoa – päätös, joka uudisti hautausmaasuunnittelua niin Ruotsissa kuin ulkomailla. Hautausmaan kappelit lasketaan arkkitehtuurin mestariteoksiin: keskellä villiä metsää sijaitseva Skogskapellet, jonka kupolikatosta valo tulvii sisään kappeliin; mahtipontinen, korkeakattoinen, temppelimäinen Uppståndelsekapellet ja funktionalistinen Heliga korsets kapell.

Pari vuotta sitten rakennetulle uudelle krematoriolle, jonka suunnittelusta vastasi arkkitehti Johan Celsing, myönnettiin Ruotsin arvostetuin arkkitehtuuripalkinto Kasper Salin -priset.

Designshoppailua

Tukholmaan kannattaa lähteä mukanaan tyhjä laukku – tai auton takakontti, jonka voi täyttää löydöillä. Design- ja antiikkiliikkeistä löytyviä esineitä ei nimittäin mielellään jätä kauppaan.

Designshoppailu Tukholmassa on kätevästi keskittynyt Östermalmin kaupunginosaan. Kulkemalla pitkin Sibyllegatania, Nybrogatania, Strandvägeniä ja alueen pikkukatuja ei voi välttyä löytämästä putiikkeja, jotka myyvät uutta muotoilua, vintagea ja antiikkia. Kannattaa katsastaa ainakin ruotsalaista ja kansainvälistä nykymuotoilua myyvät Asplund (Sibyllegatan 31) ja Nordiska Galleriet (Nybrogatan 11), antiikkiliikkeet Sjöström Antik (Sibyllegatan 39) ja Rehns Antik (Sibyllegatan 26), ruotsalaisesta käsityöstään tunnetut, vierekkäin sijaitsevat Svenskt Tenn (Strandvägen 5) ja Malmstensbutiken (Strandvägen 5b) sekä pohjoismaisia vintagehuonekaluja ja -esineitä myyvä Jacksons (Sibyllegatan 53).

  • Sisustusarkkitehti Ilse Crawford oli vuoden 2015 Huonekalu- ja valaisinmessujen kunniavieras.
    Kuva: Stockholmsmässan/Leslie Williamson

  • Kansallismuseo valitsi Subjektiviteter – Utvald design -näyttelyynsä vuonna 2015 vadin Lena Bergströmin Planet-sarjasta.
    Kuva: Jonas Lindström

  • Skogskyrkogårdenin hautausmaan krematorion on suunnitellut arkkitehti Johan Celsing.
    Kuva: Ioana Marinescu

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja