Jaa Seuraa

48h: Teatteriviikonloppu Tukholmassa

Teksti: Tuukka Luukas
Julkaistu: 6.11.2015
Päivitetty: 24.02.2017

Tukholmassa on tarjolla monipuolinen kattaus teatteria laidasta laitaan. Seuraavassa viikonlopun mittainen paketti erilaisia esityksiä teatterin ystäville – ajankohtaisen ohjelmiston löydät esityspaikan linkkiä klikkaamalla.

1.päivä / perjantai: Tanssin hurmaa

Tanssitarjonta on Tukholmassa korkeatasoista ja esityksiä on viikoittain useita. Dansens Hus on hemmotellut tanssin ystäviä jo vuosia ja kasvattanut tukholmalaisista innokkaita tanssin harrastajia. Dansens Husin ohjelmisto koostuu nykytanssista ja lavalla nähdään alan ruotsalaisia huippunimiä sekä trendikkäitä ulkomaisia vierailijoita. Jos haluaa katsastaa uusia tuulia ja ennakkoluulotonta riskinottoa, kannattaa suunnistaa juuri tänne-

Kuninkaallinen ooppera puolestaan tarjoaa elämyksiä klassisempaan makuun: ohjelmistossa on tunnettuja balettiklassikoita, usein virkistävinä uudistettuina versioina. Ooppera tuo näyttämölle myös maailmanluokan nykytanssia ja tunnettuja koreografeja Ruotsista ja maailmalta.

Upeaa tanssitaidetta löytyy myös Tukholman kaupunginteatterista. Suomalainen tanssin akateemikko Kenneth Kvarnström on siirtynyt oman ryhmänsä Kenneth Kvarnström & Co:n kanssa Tukholmaan ja ryhmän esitykset ovat nyt nähtävissä kaupunginteatterissa, joka sijaitsee Kulturhusetissa Sergelin torin kupeessa. Kvarnström tekee mielellään yleisötyötä ja teatterin sivustoilta kannattaakin katsastaa mahdollisia taiteilijakeskusteluja ja pop up -tilaisuuksia esityksiin liittyen.

Tanssi-illan jälkeen herkullinen valinta on vaikkapa bulevardiravintola Riche’s, joka sijaitsee Birger Jarlsgatanin alkupäässä. Ravintola huokuu mannermaista tunnelmaa ja miellyttävää ruokailua takkatulen loisteessa. Lämpimällä säällä aivan must on istua ulkona ja katsoa tukholmalaista katuelämää.

2.päivä / lauantai: Draamaa ja klassikoita

Lauantai-iltapäivän voi aloittaa lounaalla aitoa ja alkuperäistä husmanskostia tarjoavassa Operakällarenin Bakfickanissa, johon livahdetaan Kuninkaallisen oopperan takaoven vierestä. Ravintolan kanta-asiakkaisiin kuuluu oopperan koko henkilökunta ja siksi vain 28-paikkainen pikkuruinen ravintola tunnetaankin Tukholmassa teatteri-ihmisten olohuoneena.

Illalla voi ottaa sitten osoitteeksi klassikkoteatteri Dramatenin. Dramatenin ohjelmisto tuo näyttämölle perinteitä Ibsenistä Tsehoviin ja uutta ruotsalaista draamaa, aivan kuten kansallisteatterin kuuluukin. Dramaten on tunnettu myös Ingmar Bergmanin pitkäaikaisena työpaikkana, jopa osittain kotina, hänen kovan työtahtinsa vuoksi eikä Dramaten ole unohtanut suurta ohjaajaansa ja entistä johtajaansa. Niinpä ohjelmistossa on usein joko Bergmanin omia kuuluisia teoksia tai toisen ruotsalaissuuruuden, August Strindbergin näytelmiä, joita Bergmankin usein mielellään teatterissa ohjasi. Ja mikäpä sen parempaa, kuin katsastaa Bergmanin teatteria juuri Dramatenissa ja ruotsiksi.

Esityksen jälkeen oiva kohde lähteä illalliselle on teatterin takana sijaitseva Teatergrillen-ravintola, joka oli Bergmanin ja hänen Dramaten-seurueensa kantapaikka.

Toinen Tukholman teatterielämän keskus on Kulturhusetissa sijaitseva Tukholman kaupunginteatteri, jolla on tanssin lisäksi tietenkin myös teatteriohjelmisto. Merkittävimmät ruotsalaiset näytelmäkirjailijat, ohjaajat ja näyttelijät ovat täällä hyvin edustettuina. Ohjelmistossa on kiinnostavaa uutta ruotsalaista draamaa ja merkittäviä uutuuksia ulkomailta. Teatteri haluaa osallistua näytelmillään keskusteluun yhteiskunnan nykytilasta varsin laadukkaalla tavalla ja onnistuukin usein herättämään mielenkiintoa näytelmävalinnoilla. Kaupunginteatterilla on myös aina tarjota ajankohtainen musikaali suurtuotantoja rakastaville.

Kaupunginteatterin esityksen jälkeen kannattaa illallistaa uudelleen trendikkääksi kaupunkilaisten keskuudessa nousseessa Gamla Stanissa. Tukholman ykköskokki Björn Frantzén isännöi Vanhassa kaupungissa useampaakin paikkaa. The Flying Elk Gamla Stanin metroaseman kupeessa on nykyaikainen kansankapakka, jossa on mehevät annokset ja rento tunnelma.

Lauantai-illan voi päättää katselemalla ja kuuntelemalla stand up -komediaa, jonka suosio on levinnyt ympäri Tukholmaa. Dramatenilla on omat Spoken Word -illat ja kansainväliset stand up-huiput puolestaan esiintyvät Berzelii-puistossa sijaitsevassa China Teaternissa. Paikallista stand up-tunnelmaa löytyy Pub Big Benistä sekä Bar Brooklynistä, jossa esiintyy myös amerikkalaisia koomikkohuippuja. Sinne siis!

3.päivä / sunnuntai: Kurkistus kulissien taakse

Teatteri- ja elokuvateemaan voi sukeltaa Filmstadenin elokuvastudioilla Råsundassa, jonne pääsee kätevästi metrolla (asema: Näckrosen). Täällä Ingmar Bergman kuvasi lähes kaikki menestyselokuvansa, teatteritöidensä ohessa. Myös Greta Garbon ja Ingrid Bergmanin urat käynnistyivät täällä ja nuoren polven ohjaajista Lukas Moodyssonkin on kuvannut elokuviaan näillä studioilla. Filmstadenissa voi tehdä tutustumiskierroksen sunnuntaisin kello 14.00 ja päättää sen ottamalla iltapäiväkahvit museon kahvilassa. Lounasta voi nauttia ohjaajan villassa, Regissörsvillassa, joka sijaitsee aivan Filmstadenin pääportin läheisyydessä. Myös Backstugan-ravintola läheisellä Greta Garbos vägillä on oiva lounaskohde.

Jos aikaa on, kannattaa myös katsastaa Operan-niminen pieni ja kotoisa elokuvateatteri Filmstadenin sisäpihalla, jossa Ingmar Bergman katsoi päivän otokset ja järjesti yksityisiä elokuvailtoja työtoveriensa ja ystäviensä kanssa.

 • Kaupunginteatterin Billy Elliot -musikaalin ensi-ilta oli helmikuussa 2017. Kuvassa Oliver Palm, Ole Forsberg ja David Fridholm.
  Kuva: Sören Vilks

 • Petra von Kants bittra tårar on Rainer Werner Fassbinderin klassikkonäytelmä, jota esitetään Dramatenissa. Kuvassa Ingela Olsson.
  Kuva: Markus Gårder

 • Oopperan ohjelmistossa on Lehárin operetti Glada änkan. Kuvassa keskellä Elin Rombo Hanna Glawarin roolissa.
  Kuva: Markus Gårder

 • Dramatenin suuri näyttämö
  Kuva: Roger Stenberg

Ajankohtaista vuonna 2017:

Dramatenissa on tarjolla eurooppalaista draamaa: Petra von Kants bittra tårar on Rainer Werner Fassbinderin klassikko, joka kertoo muotisuunnittelija Petra von Kantin itsekkään tarinan. Toisen saksankielisen, itävaltalaisen punk-kirjailija Werner Schwabin Presidenterna on esitys, jossa Dramatenin tähtinäyttelijät Stina Ekblad, Lena Endre ja Ingela Olsson kommentoivat siivoojina elämäänsä ja maailman realismia groteskilla tavalla. Stilla Liv taas on Lars Norénin uusin näytelmä, jonka ruotsalaiskirjailija myös itse ohjaa Dramatenin näyttämölle.

Dansens Husissa juhlitaan huhtikuussa 50-vuotiasta Cullberg-balettia ja nautitaan Urban Connection street-tanssifestivaalista. Suomalaislähtöisen Ambra Succin Crazy Artist Movement jatkaa maaliskuussa voittokulkuaan teoksella Striving To Achieve.

Oopperassa on kuultavissa Lehárin operetti Glada änkan. Tanssin puolella lavalla nähdään maailmanluokan koreografien Sharon Eyalin ja Olivier Duboisin varta vasten Tukholmaan tehdyt teokset.

Tukholman kaupunginteatterissa on nähtävänä suurmusikaali Billy Elliot, jonka musiikin on säveltänyt Elton John. Tanssipuolella saa huhtikuussa ensi-iltansa Kenneth Kvarnströmin uutuus Det var inte jag. Igen.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja