Jaa Seuraa

Valoa pimeyteen

Teksti: Nina Uddin
Kuvat: Mikael Sjöberg
Julkaistu: 10.11.2015
Päivitetty: 07.11.2017

Pimeä vuodenaika voi joskus tuntua masentavalta, mutta Tukholmassa osataan todella tuoda valoa pimeyteen. Keräsimme esimerkkejä tavoista, joilla talveen tuodaan piristystä valojen avulla.

Tukholman jouluvalot

Tukholman jouluvaloihin on panostettu paljon jo useamman vuoden ajan, eikä tämä vuosi ole poikkeus. Tänä vuonna eri puolille Tukholman keskustaa syttyvät jouluvalot koostuvat vuonna 2017 yli miljoonasta energiaa säästävästä lampusta.

– Kaupungin jouluvalaistuksen on tarkoitus levittää paitsi valoa myös iloa ja tunnelmaa. Jouluvaloissa on tällä kertaa enkeleitä, tonttuja, joulukuusia, poroja, hirviä ja jättimäinen misteli, jonka alla voi pussailla, kertoo Lisa Haglund Tukholman kaupungin ja liike-elämän yhteistyöelimestä nimeltä City i Samverkan, joka vastaa jouluvalaistuksesta.

Jouluvalot syttyvät 25. marraskuuta, jolloin #Stockholmsjul avaa joulukauden virallisesti. Kaikki jouluvalot on suunniteltu erityisesti Tukholmaa varten, ja niiden on tarkoitus heijastaa kaupungin eri alueiden vaihtelevaa luonnetta. Valot ovat kaunistamassa kaupunkia tammi-helmikuun vaihteeseen asti, joten kannattaa tehdä kierros valaistuilla kaduilla. Suosittuja ja pitkät perinteet omaavia joulumarkkinoita löydät Skansenilta ja Vanhasta kaupungista.

Valoa joulunalusaikaan

Kaupungin virallisten jouluvalojen lisäksi kaupungilla näkee kynttelikköjä lähes joka ikkunassa sekä muita jouluvaloja pihoilla ja parvekkeilla. Ruotsalaisten joulunodotukseen liittyvät olennaisesti myös muut suomalaisille tutut perinteet, kuten adventtikynttilät, glögi ja piparkakut sekä television joulukalenteri.

Lucia

Lucian päivä on yksi suosituimpia ruotsalaisia kulttuuriperinteitä heti juhannuksen jälkeen. Valkoiseen kaapuun, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun pukeutunut Lucia tuo kynttilätyttöineen ja tiernapoikineen valoa pimeyteen ja lämpöä kylmyyteen. Lucia-kulkueen kaunis laulu virittää hartaaseen tunnelmaan.

Jos olet Tukholmassa Lucian aikaan 13. joulukuuta, kannattaa käydä kokemassa Skansenin perinteinen Lucia-juhla tai jokin upeista Lucia-konserteista, joita järjestetään useissa kirkoissa (esim. Storkyrkan, S:t Jacobs kyrka, Katarina kyrka ja Skeppsholmskyrkan – tarkista ajankohdat etukäteen).

Stockholm by Night -valokuvauskierros

City Photo Tour tarjoaa jännittävän tavan tutustua Tukholmaan öiseen aikaan. Kierroksella pääsee tutustumaan ammattilaiskuvaajan omiin suosikkipaikkoihin, joista saa upeita panoraamakuvia tai hyytävän aavemaisia otoksia Vanhan kaupungin kapeilta kujilta. Oppaana toimiva valokuvaaja opastaa myös öisen valokuvauksen saloihin.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja