Jaa Seuraa

Joulushoppailua Tukholmassa

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 24.11.2015
Päivitetty: 07.11.2017

Joululahjaostokset ovat hyvä syy matkustaa Tukholmaan, sillä sen putiikeista voi löytää erikoisuuksia, joita ei muualta saa. Kaiken lisäksi shoppailukierros on hauska tapa tutustua eri kaupunginosiin.

Designia ja basaaritunnelmaa kaupungin keskustassa

Vuonna 1993 perustetulla DesignTorgetilla on jo kahdeksan liikettä Tukholmassa. Tunnettujen ruotsalaisten designklassikoiden valikoimaa täydentävät tarkoin valitut tuotteet nousevilta suunnittelijalupauksilta. Joululahjaksi voi hankkia sekä käytännöllisiä kodintavaroita että oivaltavia koriste-esineitä. Myös lentokentällä on oma Designtorget-myymälänsä, josta voi napata matkaan viime hetken kotiin viemiset.

Aivan toisenlaista estetiikkaa edustaa Medelhavsmuseetin pieni myymälä, joka tuo häivähdyksen välimeren kulttuuria ja perinteitä keskelle kaupunkia. Museon alakerrassa sijaitseva kauppa on kuin pieni basaari, jonka pehmoiset pashmina-huivit, käsintehdyt oliivisaippuat, koristeelliset muistikirjat ja kauniit metallivalaisimet ilahduttavat pukinkontissa

Menneiden aikojen tunnelmaa Vasastanissa

Vasastanin kaupunginosa on täynnä antiikkiliikkeitä, sisustusputiikkeja ja vintage-myymälöitä, joissa voi tehdä todellisia löytöjä. Upplandsgatanilla sijaitseva Old Touch on jokaisen vintage-fanin aarreaitta. Myynnissä on laajan vaatevalikoiman lisäksi hattuja, koruja ja laukkuja aina 1900-luvulta 1960-luvulle asti. Paitsi lahjaideoita, myymälästä voi etsiä itselleen myös pikkujouluasun.

Muotiostoksille Östermalmiin

Birger Jarlsgatanilta erkanevalla pienellä sivukujalla sijaitseva Snickarbacken 7 ilahduttaa tunnelmallaan etenkin kylmänä talvipäivänä. Kynttilöin ja kukin koristeltu konseptimyymälä täyttyy päivisin etätyöläisistä, jotka nautiskelevat kahvilan antimista tietokoneidensa äärellä. Rakennuksen takaosasta löytyy kauppa, jonka perustajalle Catti Åmanille on tärkeää pitää valikoimissa vain sellaisia tuotteita, joita ei muualta saa. Myynnissä on tyylikkään hillittyjen vaatteiden, kynttilöiden, nahkalaukkujen ja lahjaesineiden lisäksi myös hänen oman Tuss-merkkinsä tuotteita sekä lapsille että aikuisille.

Kivenheiton päässä sijaitsevassa Happy Socks -myymälässä tunnelma on huomattavasti värikkäämpi. Ruotsalaisystävysten Viktor Tellin ja Mikael Söderlindhin perustaman tuotemerkin kirjavat sukat sekä alusasut ilahduttavat harmaana talvipäivänä ja ovat hyvää täytettä pukinkonttiin. Shoppaajan ainoana haasteena onkin valinnanvaikeus.

Löytöjä Kungsholmenissa

Mustavalkoinen on yksi tämän hetken kuumimmista  sisustustrendeistä, mutta Svartvita rum -myymälän perustajalle Pernilla Engströmille väriyhdistelmä edustaa ennemminkin tyyliä ja ajattomuutta.  Neljä  vuotta sitten perustetun myymälän valikoimissa on paljon laadukkaita sisustustuotteita, lasten vaatteita, asusteita, keittiötarvikkeita ja herkkulahjoja – klassisen mustavalkoisena tietysti.

Kymmenen minuutin kävelymatkan päässä sijaitseva 59 Vintage Store on täynnä naisten vaatteita ja asusteita menneiltä vuosikymmeniltä. Lahjansaajaa tai vaikka itseä voi ilahduttaa esimerkiksi 1940-luvun juhlahansikkailla, 1960-luvun hippamekolla tai vintage-merkkilaukulla.

Södermalmin parhaat putiikit

Södermalmilainen WOS ottaa myyntiin vain kiinnostavimpien – ja pääosin vielä tuntemattomien – ruotsalaissuunnittelijoiden käsin valmistamia tuotteita. Liike on täynnä kiinnostavia laukkuja, lompakoita, koruja ja muita asusteita, joita ei takuulla muualta löydä – valikoimissa on usein tulevan talven hiteiksi povattuja tuotteita.

Kadun toisella puolen sijaitseva, perustajansa mukaan nimetty House of Rym suunnittelee tuotteensa Ruotsissa, mutta teettää ne Tunisiassa. Myymälä on pullollaan värikkäitä hammam-kylpypyyhkeitä, pohjoismaisesta luonnosta tuoksunsa saaneita kynttilöitä, maalauksellisia julisteita ja kauniita posliiniteekannuja sekä -kuppeja. Vaikka värimaailma onkin rikas, se on myös maanläheinen ja harmoninen.

Ostoskierros on hyvä päättää kirjasitomona alkunsa saaneeseen Bookbinders Design -kauppaan. Värikkäisiin paperituotteisiin kuten muistikirjoihin, kalentereihin ja säilytyslaatikoihin erikoistuneesta myymälästä löytyy myös paljon muita joululahjaideoita kuten avaimenperiä, valokuvakehyksiä ja joulukortteja – joululahjapakkauksista puhumattakaan.

  • House of Rymin tuotteet suunnitellaan Ruotsissa ja valmistetaan Tunisiassa.

  • Snickarbacken 7 -konseptimyymälän tarjonta on hillityn tyylikästä.

  • WOS myy ruotsalaissuunnittelijoiden käsin valmistamia tuotteita.

  • Näitä koruja ei takuulla löydä muualta kuin WOS:ista.

  • Svartvita rum -myymälän värimaailma on klassisen mustavalkoinen.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja