Jaa Seuraa

“Adventfika” eli adventti ruotsalaiseen tyyliin

Teksti: Elna Nykänen Andersson
Kuvat: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se
Julkaistu: 19.10.2015
Päivitetty: 07.11.2017

Ruotsalainen adventti on iloista joulunodotusaikaa, jolloin ystävät kutsutaan glögille, lapset ihmettelevät tavaratalojen upeita jouluikkunoita ja kotona leivotaan sahramipullia. Tukholmassa joulutapahtumia on runsaasti joulumarkkinoista kirkkokonsertteihin.

Tukholma, joulu, adventti, adventfika

Monen ruotsalaisen joulu alkaa ensimmäisenä adventtina. Ikkunoihin sytytetään kynttilät ja ripustetaan joulutähti valaisemaan pimeää talvea niin kodeissa, kouluissa kuin työpaikoillakin.

“Ruotsalaiset noudattavat yhä näitä perinteitä, jotka syntyivät 1800-luvun lopulla. Juuri valoperinteet ovat erityisen tärkeitä”, kertoo folkloristi Tora Wall Nordiska Museetistä.

Adventti, joka on latinaa ja tarkoittaa “saapumista”, on alunperin kirkollinen juhla, mutta sen viettäminen on vuosien saatossa maallistunut niin Suomessa kuin Ruotsissakin. “Nykyään ihmiset eivät niinkään enää näe adventtia Kristuksen syntymän odottamisena. Enemmänkin siinä on kyse valon tarpeesta ja halusta tuoda hohdetta arkeen”, sanoo Wall.

Ruotsissa adventtiaika on muutenkin muuttanut luonnettaan. Adventti nähtiin aikaisemmin jouluun valmistautumisena, mutta nykyään joulun vietto alkaa Wallin mukaan paljon aikaisemmin. Suuri osa juhlinnasta tapahtuu jo ennen itse joulunpyhiä, adventin aikana. Monissa ruotsalaiskodeissa kuusi tuodaan sisään jo paljon ennen itse jouluaattoa. Joulumusiikkia keräännytään kuuntelemaan konserttisaleihin tai kirkkoihin, joista monet järjestävät ilmaisia joulukonsertteja varsinkin ensimmäisenä adventtina. Kodeissa aloitetaan joululeipominen, ja moni antaa perinteisiä jouluherkkuja – kuten kovia ja pehmeitä kermakarkkeja ja paahdettuja manteleita – myös lahjaksi tutuille ja ystäville.

Jouluruokaakin on ennen aattoa syöty useampaan otteeseen. Yritykset kutsuvat perinteisesti työntekijät joulupöytään, joita järjestetään lähes kaikissa ravintoloissa. Joulupöytä on suuri osa ruotsalaista adventtia, eikä kyseessä ole läheskään aina perinteinen ruotsalainen jouluateria kinkkuineen ja lihapullineen. Tukholmassa ravintola Berns on jo vuosia tarjonnut aasialaisen joulupöydän, Tabboulissa voi syödä libanonilaisen joulupöydän ja Hermans asettaa esille joulun parhaat kasvisherkut.

Myös glögijuhlien – eräänlaisten pikkujoulujen – järjestäminen kotona kuuluu adventtiin. Useita tunteja kestäviin glögijuhliin kutsutaan usein kymmeniä vieraita, jotka saavat mennä ja tulla mielensä mukaan. Monesti adventtiviikkojen sunnuntaille sattuu useampia kekkereitä, joissa ihmiset kiertävät siemailemassa kuumaa, neilikoilla, kanelilla, pomeranssilla ja inkiväärillä maustettua punaviiniglögiä pienistä lasikupeista. Alkoholillisen tai -holittoman glögin ohella niissä tarjoillaan perinteisesti pipareita, joulumakeisia ja tietysti sahramipullia, joita kutsutaan 13. joulukuuta vietettävän Lucian päivän kunniaksi myös nimellä lussebullar tai lussekatter.

Ruotsalaisten suosimalla puna-keltaisella adventtitähdellä on mielenkiintoinen historia. Monien muiden jouluperinteiden tapaan ensimmäiset paperiset tähdet saapuivat Ruotsiin Saksasta. Tindra Kristall -nimellä tunnettujen punakeltaisten tähtien massatuotannon aloitti vuonna 1941 vaateyritys H&M:n perustaja Erland Persson. Siitä lähtien seitsensakarainen tähti – joka tosin nykyään valmistetaan Aasiassa – on kuulunut ruotsalaisten adventtiperinteisiin.

Lapsille adventin tärkein asia on kuitenkin joulukalenteri, joka sekin on saksalaista alkuperää.

“Siellä sen oli keksinyt mies, jonka äiti oli antanut hänen lapsena syödä jokaisena joulukuun päivänä keksin. Aikuisena hän työskenteli kirjapainossa ja sai idean kalenterista, jossa olisi 24 luukkua”, kertoo Tora Wall.

Ruotsissa suosituin joulukalenteri on yleisradioyhtiö SVT:n kalenteri, jonka teema on sama kuin kyseisen vuoden televisioidussa Joulukalenterissa. Lapset avaavat luukun ohjelman yhteydessä ja saavat vihjeen seuraavan jakson tapahtumista. Vuodesta 1960 asti lähetetty Joulukalenteri on säilyttänyt paikkansa ruotsalaisten sydämissä; vuonna 2013 ensimmäisellä jaksolla oli 2,9 miljoonaa katsojaa. Joulukalenteri herättää aina kuumaa keskustelua, ja eri vuosien ohjelmia on kritisoitu muun muassa okkultismiin yllyttämisestä, uskonnollisuuden puutteesta sekä liiallisesta poliittisuudesta. Vuoden 2014 kalenteri Piratskattens hemlighet nousi sekin otsikoihin. Ihmisiä kummastutti se, että Kroatiaan sijoittuvasta joulukalenterista puuttui eräs joulun perinteisimmistä elementeistä – lumi.

Tukholma-fi-Adventfika-pullat

Jouluiset sahramipullat

Noin 30 pullaa

Ainekset

50 g hiivaa
150 g voita
1 g sahramia
2 dl sokeria
5 dl maitoa
250 g rahkaa (1%)
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
16 dl vehnäjauhoja
1,5 dl rusinoita (voi jättää pois)
kananmunaa (voiteluun)

Ohjeet

1. Murenna hiiva kulhoon. Sulata voi. Hienonna sahrami ja pari teelusikallista sokeria morttelissa. Sekoita sahrami ja sokeri voisulaan. Lisää maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi.

2. Sekoita hiiva tilkkaan lämmintä maitoseosta. Lisää loppu maitoseos, loppu sokeri, rahka, suola ja kananmuna. Sekoita joukkoon rusinoita, jos haluat. Lisää lähes kaikki vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsin. Sirottele taikinan päälle hiukan vehnäjauhoa. Anna sen kohota huoneenlämmössä liinan alla 30-45 minuuttia.

3. Sirottele loput jauhot leipomisalustalle ja nosta taikina sille. Leivo S:n muotoisia pullia ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota liinan alla 30-45 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

4. Voitele pullat kananmunalla ja paista uunissa 8-10 minuuttia.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja