Jaa Seuraa

Uudet, trendikkäät kaupunginosat

Teksti: Elna Nykänen Andresson
Julkaistu: 4.5.2015
Päivitetty: 24.03.2016

Tukholma kasvaa kohisten. Vanhat satama- ja teollisuusalueet muuttuvat asuinpaikoiksi ja eri puolille kaupunkia syntyy uusia kaupunginosia, joista moni on jo täynnä elämää.

Tukholman kasvua kuvataan monesti sanomalla, että kaupunkiin muuttaa päivittäin kaksi bussilastillista ihmisiä. Toinen saapuu suoraan synnytyslaitokselta, toinen kaupungin ulkopuolelta muuttokuorma mukanaan. Tukholmassa asuu tällä hetkellä 900 000 ihmistä, mutta jo kuuden vuoden kuluttua, 2020, tukholmalaisia on miljoona.

Tämä asettaa suuria vaatimuksia infrastruktuurille, asuntorakentamiselle ja palveluille. Vuoteen 2030 mennessä Tukholmaan aiotaan rakentaa 140 000 uutta asuntoa, ja uusille asuinalueille uskotaan syntyvän myös paljon palveluita ja yrityksiä. Kaupungin laskelmien mukaan tulossa on 530 uutta kahvilaa, baaria ja ravintolaa, 850 uutta kauppaa, 21 uutta museota ja 6 uutta elokuvateatteria. Mikä Tukholmassa oikein vetää?

“Vaikka Tukholma on lähestulkoon miljoonakaupunki – läänin alueella asuu jo 2 miljoonaa ihmistä – on se yhä myös mukava ja pieni kaupunki, jossa ihmiset viihtyvät,” sanoo Anna Gissler, joka toimii johtajana Stockholm Business Region Development -yrityksessä. “Tutkimuksistamme käy ilmi, että moni arvostaa Tukholman korkeaa elämänlaatua. Lisäksi kaupungin asukkaat ovat korkeasti koulutettuja ja edelläkävijöitä tekniikan alueella, minkä vuoksi moni yritys testaa tuotteitaan Tukholmassa. Näin syntyy innovatiivinen ilmapiiri.”

Uutta syntyy kaikkialle

Tukholman uudet kaupunginosat ovat syntymässä niin kantakaupunkiin kuin sen etelä- ja pohjoispuolellekin. Kantakaupungin alueella esimerkiksi Kungsholmenin länsiosaan, veden äärelle, on noussut uusi alue Hornsberg, jonka ravintolatarjonta vetää hyvin vertoja eteläiselle Kungsholmenille. Kävelemällä pitkin Hornsbergs strandia ja sen poikkikatuja löydät monia helmiä – kuten Lily’s Burger ja Piren – ja alue itsessään on päiväretken arvoinen. Pitkät laiturit kutsuvat kävelemään tai nauttimaan syysauringosta, ja kesäisin uimaportaita pitkin voi myös pulahtaa veteen.

Södermalmin eteläpuolella sijaitseva Hammarby Sjöstad on sekin kiinnostava kaupunginosa, johon tutustuminen on lyhyen paikallisjuna- tai lauttamatkan päässä. Vajaassa kymmenessä vuodessa alueesta on kehittynyt kantakaupungin viihtyisä jatke, mistä kertovat muun muassa suositut ravintolat Urban Deli ja Nya Carnegiebryggeriet, olutpanimo, jossa voi sekä maistella paikallisia oluita, syödä että käydä olutkurssilla. Hammarby Sjöstadin lähellä avattiin hiljattain myös design-motelli Motel L, jonka ideana on yhdistää korkealaatuinen sisustus ja matalammallekin budjetille sopiva hinta. Hammarby Sjöstad on myös oikea paikka tutustua uuteen ruotsalaiseen arkkitehtuuriin. HG7-projektin puitteissa alueelle rakennetaan pian joukko eturivin arkkitehtien suunnittelemia asuintaloja, minkä lisäksi alueen jalankulku- ja pyöräilysillat ovat katsastamisen arvoisia.

Hammarby Sjöstad toimii esikuvana monille Tukholman muista uusista kaupunginosista, joihin kuuluvat muun muassa Telefonplan, Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden ja entinen teurastamoalue Slakthusområdet. Yhteistä kaikille on tavoite rakentaa tiiviisti ja urbaanisti.

“Korkeampia taloja, tiiviimpää rakentamista. Ylemmissä kerroksissa asuntoja; pohjakerroksissa ravintoloita, putiikkeja, pienyrittäjien liiketiloja,” kuvailee Gissler. “Niitä kaikkia tarvitaan elävän kaupunginosan luomiseen.”

Modernia ekoasumista

Tarkemmin Tukholman rakennussuunnitelmiin voi tutustua Kulturhusetin Stockholmsrummet-näyttelyssä, jossa esitellään ajankohtaisia projekteja. Fyysisten pienoismallien, filmien, karttojen ja 3D-pöytien avulla vierailijat voivat tarkastella sekä väestön kasvua että rakentamista, infrastrukturia ja ympäristöratkaisuja.

Juuri innovatiiviset ympäristöratkaisut ovat avainasemassa uusien kaupunginosien suunnittelussa. Hammarby Sjöstad oli aikoinaan edelläkävijä ekologisessa rakentamisessa – kaupunginosan talot tuottavat osan käyttämästään energiasta itse, ja aurinkopaneeleja sekä viherkattoja on paljon.

“Norra Djurgårdsstaden on jatkoa Hammarby Sjöstadille, ja myös siellä ympäristötavoitteet ovat kunnianhimoiset,” kertoo Gissler. “Rakentamisessa tullaan hyödyntämään monia uusia teknisiä ratkaisuja, ja tavoitteena on, että kaupunginosa pärjää täysin ilman fossiilisia polttoaineita vuoteen 2030 mennessä.”

  • Hammarby Sjöstad on eläväinen uusi kaupunginosa. Se on kansainvälisesti tunnettu ekologisesta kaupunkisuunnittelustaan.
    Kuva: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

  • Leikkisä arkkitehtuuri yllättää ja viehättää.
    Kuva: Mikael Sjöberg/mediabank.visitstockholm.com

  • Merellinen tunnelma on vahvasti läsnä Hammarby Sjöstadissa.
    Kuva: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja